Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taki oto problem , na rozdzielaczu rotametry pokazują zero , w pomieszczeniach jest w miarę ciepło tem. na piecu 31 stopni , na sterowniku Salus 20,5 stopnia  zużycie gazu 6m3 na dobę ogrzewanie tylko podłogówka + cwu + gotowanie temp na zewnątrz 0 stopni .

Zastanawia mnie to dlaczego rotametry pokazują zero nie reagują na kręcenia , rury  do rozdzielacza PP32 takie zostały zostawione aby podłączyć piec jednak instalator od pieca do rur 32 dołożył PP25 czy to może być przyczyną iż dławiony jest  przepływ ?

Podłogówka odpowietrzona .

Dom 110m2 , pie Immegras Vitrix Tera 24 . , z góry dzięki za pomoc

IMG_20231202_100813.jpg

IMG_20231202_150530.jpg

Opublikowano

Od kiedy te rotametry nie pokazują przepływu ?

Trochę dziwne by to było aby wszystkie na raz się uszkodziły.

Opublikowano

Od tego sezonu grzewczego , w tamtym roku pokazywały około 0,5 l , niestety nie miałem już czasu tym zająć w tym roku pętle zostały przelane rotametry pokazywały przepływy ( przelewane wodą z sieci ) , jak zamknę trzy obiegi wtedy na pozostałych rotametry pokazują około 0,5 l .

Serwisant od pieca stwierdził że z piecem jest wszystko ok. , pompa jest sterowana przez piec tak to tłumaczył , rozdzielacz jest ciepły rotametry pokazują 0 , długość pętli 70 -90 metrów, przy rozdzielaczu żadnych pomp , mieszaczy czy innych wynalazków tylko pompa z pieca .

Zastanawiają mnie te rury PP25 i te kolanka czy tam nie jest dławiony przepływ ?

Opublikowano

Witam , to rozdzielacz naszej produkcji Finsh-A   zapraszam do kontaktu na priv . na 606217981 , proszę powołać się na forum info-ogrzewanie i postaram się pomóc w uzyskaniu odpowiednich przepływów.  Pozdrawiam TomekB

Opublikowano (edytowane)

Sprawdź czy po prostu pompa od kotła (bo rozumiem że masz jedną) przy małej mocy palnika nie pracuje na małych obrotach więc i na rotametrach nic prawie nie będzie widać. Wymuś jej większe obroty i przyglądaj się rotametrom.

Sambor - z tego co widać ten PP25 jest z metr łącznie nie powinno to aż tak dławić, ale trzeba przyznać że trochę słabo zrobił skoro miał i tak PP32 z podłogi, ogólnie całkiem schludnie to zrobione.

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

Wyjście z kotła jest praktycznie zawsze 3/4" a to standard dla muf PP25, jakby było wyjście z kotła 1" to zrobiłby już PP32.

Po prostu wykonawcy nie chce się "bawić" i robi tak jak mu pasuje.

Ciekawe, że tak prosta instalacja nie pracuje nawet na 0,5l/min, w kotle jest spora pompa, ja takie kotły do 2x większych inst podłączałem i podłogówka działała

Może jest pomylone zasilanie z powrotem? Czy czarne pokrętła na max odkręcone?

Albo coś w rury wpadło.

Warto też sprawdzić sitko filtra na powrocie kotła.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zostały wymienione rotametry i przepływy są 1l/min pompa chodzi na max czyli 9 , sprawdziłem w ustawieniach ( nie wiem czy to wystarczy czy za dużo ? , podpowiedzcie jaki najlepiej ustawić przepływ ) , w starych rotametrach coś było ze sprężynami tak to zrozumiałem po rozmowie telefonicznej .

Druga sprawa mam ustawione temp CWU na 45 stopni , woda z kranu leci gorąca aż parzy czy to może być przyczyną zapowietrzonej pompy ( układu ) , pompa ma chyba automatyczne odpowietrzanie .

IMG_20231213_081639.jpg

Opublikowano

Wynika z tego że masz na instalacji jakieś duże przwężnie, przy tylu obwodach i tak ustawionej pompie przepływy powinny być większe . To nie znaczy że są złe , ale bez problemu powinieneś uzyskać ponad 1,5 . Rotametry które miałeś wcześniej były sprawdzone i są ok i gdyby instalacja była prawidłowa to nie było by problemu . Od jakiegoś czasu wprowadziliśmy do produkcji specjalnie zmodyfikowane rotametry których sprężynki są bardziej ,,delikatniejsze" niż w standardowych w szczególności polecane dla pomp ciepła gdzie pompy obiegowe mają często modulowane przepływy . I takie otrzymałeś . Pozdrawiam Tomekb 

A tak z ciekawości  jak już rozebrałeś kocioł ,to wypnij z pompy tą wtyczkę po prawej strony to pompa powinna iść bez modulacji i sprawdź wtedy przepływy. 

Opublikowano

Czy instalacja jest zrobiona prawidłowo to nie wiem , zamiast tych 25 PP mogli dać 32PP , nie było mnie przy montażu .

Na moje pytanie dlaczego dali 25 bo zawsze tak robią , firma na rynku wiele lat  i zamontowali już setki pieców , będę miał czas to wymienię na 32 .

Opublikowano
45 minut temu, robin31 napisał(a):

dlaczego dali 25 bo zawsze tak robią

Bo wyjście z kotła jest rurą Cu22 / 3/4" co odpowiada PEX25 - dla grzejnika nie przeszkadza, ale przy podłogówce gdzie ważna jest każda strata na zasilaniu takie rurki dają już ciała.

Ty masz to szczęście, że możesz je wymienić, a inni czasem muszą dawać drugie rury, albo całe lata się z tym męczyć.