Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problem: uderzenia hydrauliczne.

Kocio艂 buderus gb072 14kw, zasobnik 120l, 100mkw u偶ytkowe, parter, instalacja w pexie, u偶ytkowanie od roku, a problem pojawi艂 si臋 ok 3 msc temu.
Gdy zaczynam nalewa膰 wod臋 do wanny, po zakr臋ceniu kranu nast臋puje g艂o艣ne uderzenie/huk po drugiej stronie domu, w kuchni na zaworze pod zlewem.
Ci艣nienie w instalacji g艂贸wnej ~2,2 bara, +wstawiony reduktor ci艣nienia.
Po usuni臋ciu naczynia przeponowego - problem usta艂.
Ale zacz臋艂o la膰 wod臋 zaworem bezpiecze艅stwa. Zamontowa艂em z powrotem naczynko na szybko by mnie nie zala艂o. Kilka dni p贸藕niej zredukowa艂em w nim ci艣nienie z fabrycznego 4bar na 1,5bara (wg logiki na forach- 0,5-0,7 mniej ni偶 w sieci) i wpu艣ci艂em zaw贸r bezpiecze艅stwa do kanalizy. Bez skutku, walenie/stukanie nadal wyst臋puje.
Problem dotyczy tylko ciep艂ej wody. Na zimnej wszystko ok. Dodatkowo s艂ysz臋 偶e "stuka" te偶 zaw贸r bezpiecze艅stwa oraz zwrotny. Instalacja na zdj臋ciu do oceny, hydraulik r臋ce rozk艂ada.
Co robi膰? Mo偶e reduktor na tak ma艂ym ci艣nienia zak艂贸ca prac臋? Mo偶e naczynie da膰 wy偶ej/odwrotnie/dalej/na mniejszej 艣rednicy? Mo偶e jaki艣 zanieczyszczenie nastapi艂o w reduktorze lub zaworze zwrotnym.
Oczywi艣cie uderzenie jest naprzemienne w innych punktach poboru wody.聽

757bdfc5f5aab1533fe9fd4f1d3f7ef167d6fc505f78fc5e4528f7636203ed37.jpg

758f6915e028d706e538d964ad754ab0a3c4981be8b470ae6c7a87d2422371b5.jpg

schemat wody.png

Opublikowano

Zastanawiaj膮ce jest, 偶e zaw贸r bezpiecze艅stwa si臋 otwiera. Jak masz w instalacji 2,2 bar, to i tak masz niskie ci艣nienie. Teoretycznie powinno by膰 oko艂o 4,0 bar. Wi臋c zaw贸r powinien to bez problemu wytrzyma膰. Poza tym, po co zaw贸r bezpiecze艅stwa i naczynie przeponowe w instalacji CWU. Nie jestem fachowcem, ale ci艣nienie CWU nie mo偶e wzrosn膮膰 wi臋cej jak ci艣nienie w instalacji wodnej.聽

Czy na 100% jeste艣 pewien, 偶e w instalacji masz 2,2 bar ? Wszystkie te objawy wskazuj膮 na bardzo wysokie ci艣nienie.

Opublikowano

@wacio1967

Tak, reduktor na sieci za wodomierzem pokazuje ok 2.2-2.3 bary. U s膮siad贸w te偶 takie samo ci艣nienie. Oni maj膮 naczynia przeponowe ustawione na dwa bary, ja te偶 tak zrobi艂em i dalej pukanie wyst臋puje.

Zaw贸r bezpiecze艅stwa to 6bar, on si臋 otworzy艂 dopiero jak zdemontowalem naczynie przeponowe i je zaslepilem

Zaw贸r zwrotny i bezpiecze艅stwa jest po to gdyby naczynie przeponowe uleg艂o awarii i nie przej臋艂o ci艣nienia z grzejacej si臋 wody

Opublikowano

Jak膮 konstrukcj臋 ma zbiornik na CWU ?

1. Z kot艂a woda zasila w臋偶ownic臋 i wraca do kot艂a?

2. Kocio艂 zagrzewa wod臋 w zbiorniku, a w臋偶ownica s艂u偶y do odebrania CWU?

Opublikowano

Tego wszystkiego si臋 domy艣la艂em. Ale teraz b臋dzie pro艣ciej.

Gdzie jest w臋偶ownica? Na kr贸膰cach 9 i 10, czy na kr贸膰cach 8 i 11?

To jest wa偶ne, bo jak w臋偶ownica to 9 i 10, to naczynie przeponowe jest zamontowane w z艂ym miejscu.

Jak w臋偶ownica jest na kr贸膰cach 8 i 11, to naczynie przeponowe jest prawid艂owo zamontowane.

Opublikowano

@wacio1967

Pod艂膮czone jest prawid艂owo. Dzi艣 wypi膮艂em naczynie przeponowe i zaslepilem. Stukanie nadal wyst臋puje :(

Opublikowano

A mo偶e usterka jest tam gdzie nie szuka艂e艣? Mo偶e zaw贸r w kuchni uszkodzony? U mnie kiedy艣 (jak nie mia艂em regulatora ci艣nienia) to stuka艂 zaw贸r w pralce. Zakr臋膰 na pr贸b臋 zaw贸r w kuchni. Czy w kuchni jest wylewka z termostatem? Mo偶e zaw贸r w wylewce jest uszkodzony i przy zmianie ci艣nienia stuka.

Opublikowano

@wacio1967

zawory s膮 ok, a strzela teraz to juz w kazdym punkcie poboru wody 馃槃

Opublikowano

Zbiornik przeponowy to membran臋 ma sprawna? I czy ma nabite ci艣nienie wst臋pne (domy艣lnie to 4 bary)?

Poza tym, po co zaw贸r bezpiecze艅stwa i naczynie przeponowe w instalacji CWU. Nie jestem fachowcem, ale ci艣nienie CWU nie mo偶e wzrosn膮膰 wi臋cej jak ci艣nienie w instalacji wodnej.
Bardzo dobrze 偶e jest zaw贸r bezpiecze艅stwa jak i zbiornik przeponowy na CWU. Oba winny by膰 zainstalowane na zasilaniu bojlera w zimn膮 wod臋 z sieci za zaworem zwrotnym (mi臋dzy zaworem zwrotnym a bojlerem). I ka偶dy w domu gdzie jest zainstalowany bojler winien mie膰 zainstalowane takie zabezpieczenia.

Woda pod wp艂ywem temperatury zmienia swoj膮 obj臋to艣膰 po to w艂a艣nie stosuje si臋 zbiorniki przeponowe by przej臋艂y ten nadmiar wody o ile ZP jest sprawny. Co jaki艣 czas winno si臋 sprawdzi膰 ci艣nienie powietrza w tym zbiorniku i w razie potrzeby uzupe艂ni膰.
Jak po naci艣ni臋ciu zaworka leci woda tzn 偶e ZP wymaga wymiany.

Opublikowano

@Przemyslaw85

Naczynie jest sprawne, trzyma ci艣nienie. Pompowa艂em je co od 0,5 bara a偶 do 6 i przy ka偶dej zmianie o 1 bar robi艂em g艂uchy test na rurach. Puka艂o za ka偶dym razem. Teraz zdemontowa艂em naczynie, te偶 puka. Robi si臋 takie uderzenie hydraulicznie. Nie wiem jak je wykluczy膰. Mo偶e zaw贸r zwrotny "siada", my艣le czy by go nie zmieni膰 ze spr臋偶ynowego plastikowego na mosi臋偶ny klapowy. Ale kurde, instalacja ma 11 miesi臋cy....

Opublikowano

Kolego nie masz przypadkiem martwych punkt贸w? Tzn zrobione podej艣cie wody z kt贸rego nikt nie korzysta? Mo偶e cyrkulacj膮 jest nie podloczona i tam jest powietrze.Zakrec ciep艂o wod臋 przy zasobniku i otw贸rz gdziekolwiek kurek z ciep艂o woda.... Je艣li poleci Ci kieliszek znaczy 偶e nie ma nigdzie powietrza w instalacji ciep艂ej wody . A je艣li Ci poleci wi臋cej jak ten kieliszek mo偶e nawet 0.5l lub wi臋cej znaczy 偶e gdzie艣 siedzi powietrze w instalacji i to jest powodem "sprezynowania" wody.

Mia艂em kiedy艣 podobny problem u klienta聽 po remoncie 艂azienki.... Zacz臋艂y si臋 stuki po ca艂ym domu i powietrze by艂o wykluczone 偶e gdzie艣 jest a winowajc膮 okaza艂 si臋 zaw贸r nape艂niaj膮cy w sp艂uczce....

Mo偶e zaw贸r zwrotny puszcza w droga stron臋 i stuka....

Spr臋偶yna mo偶e si臋 rozlecia艂a w tym zawo偶臋 zwrotnym... Albo co艣 tam podlazlo pod klap臋.., klapowke jak zamonutujesz to wtedy us艂yszysz co to s膮 uderzenia.... Praktykowa艂em takie rozwi膮zanie... By艂o cicho dopuki kto艣 nie otworzy艂 wody a czym wi臋kszy pob贸r wody tym g艂o艣niej napazalo....:)

Opublikowano

@mars721@Przemyslaw85@wacio1967

By艂 wczoraj (kolejny ju偶) hydraulik.

Wymontowany reduktor - to samo.

Wymontowany zaw贸r zwrotny, grzybkowy/spr臋偶ynowy, zamontowany klapowy - to samo

Rozkr臋cone wyj艣cie ciep艂ej wody z zasobnika celem sprawdzenia - dro偶ne

Zamontowa艂em z powrotem (bo wypi膮艂em) naczynie wyr贸wnawcze/przeponowe, nape艂ni艂em kompresorem z przer贸偶nym ci艣nieniem od 1,5 do 3,5 - dalej stuka

Rozk艂adaj膮 r臋ce. Wali/stuka tylko na ciep艂ej wodzie, na zimnej jest ok.聽

Cyrkulacji wody nie mam.

Jest jeden przypadek - mam baterie wannow膮 o przepustowo艣ci 21l/min. Z tego co kojarze, 偶eby zapewni膰 byt takiej przepustowo艣ci, potrzebne jest ok. 3bar.聽 U mnie w sieci jest 2,2bara, a pod obci膮偶eniem jednego kranu ok 1,8bara.

Zamontowa艂em na tej bateri perlator - 5,5l/min. Pukanie usta艂o. Tylko wanna nape艂nia si臋 15minut. Wcze艣niej jak zakr臋ca艂em wod臋 ciep艂膮 w tym kranie to stuka艂y wszystkie punkty wody (umywalka przy wannie, umywalka przy prysznicu, zlew w kuchni XD)

Tylko myli mnie fakt, 偶e na tej bateri nie ma problemu z zimn膮 wod膮 馃槥聽Jest klasycznie uderzenie hydrauliczne. Wychodzi na to 偶e skoro zimna woda jest ok, to co艣 blokuje przep艂yw wody zimnej do zasobnika?

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, sgsa napisa艂(a):

to co艣 blokuje przep艂yw wody zimnej do zasobnika?

Mo偶e rura zasilaj膮ca bojler mi臋dzy wodomierzem a bojlerem.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Dziwi mnie te偶 jeden fakt, 偶e stuka nawet gdy zakr臋ce zaw贸r doprowadzaj膮cy wod臋 ciep艂膮 do baterii

Opublikowano

Ewidetnie uderzenia hydrauliczne przez t膮 baterie wannowa.... Spr贸buj聽 j膮 delikatnie zamyka膰..... Za szybko odcina wod臋.... Tak si臋 dzieje np przy punktach czerpalnych z zaworami kulowym. Np聽 ja mam zaw贸r fi 40 kulowy聽pod w膮偶 stra偶acki je艣li si臋 zapomn臋 i szybko go zamkn臋 to odrazu jest fala uderze艅 hydraulicznych kt贸re si臋 rozchodz膮 po rurach. Kiedy艣 do sp艂ukiwania WC by艂y wystawiane same zawory kulowe. Rozwalalo najlepsze zawory ... P艂ytki ze 艣cian te偶 lecia艂y.... Rozbieraj kolego to baterie lepiej.... Dzwo艅 na serwis聽 tych bateri oni ju偶 powinni powiedzie膰 w czym rzecz....

...

Opublikowano

@mars721聽gdyby problem wyst臋powa艂 na obu wodach to rozumiem, ale z zimna si臋 nic nie dzieje na tej baterii, tylko z gor膮c膮...

• 2 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Mia艂em ostatnio podobny przypadek u brata.wyczysci艂em wszystkie zaworki i zlikwidowa艂em zdublowane sitka .i nic.dopiero obni偶enie ci艣nienia na reduktorze poni偶ej 2 pomog艂o.

A jak sytuacja u Ciebie?

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.