Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pereko Qmpel 8Kw nie rozgrzewa się do zadanej temp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tego nie wiem właśnie. Uczę się palenia pelwtem, ale jeśli sterownik nie ma PID to będzie cały czas palił tyle, ile mu ustawiłem. Nie przejdzie w automatyczne sterowanie, bo go po prostu nie ma w sterowniku.

Opublikowano

To może inaczej. Kocioł ma mieć ciepło w tyłek. Masz tam zawór który jest niby na 55 a to oznacza mniej więcej że dopiero powyżej tej temp ciepło idzie na ogrzewanie. Powinno przynajmniej. A to po to aby dbać o kocioł i prawidłowe spalanie a nie utylizację paliwa.

Opublikowano

Ale ten zawór mam na powrocie, a nie na wyjściu z pieca, zatem ciepło i tak idzie na grzejniki. Są ciepłe i w chacie jest 21-22 st. Czyli on w żaden sposób nie wpływa na to, jaka idzie temp.na grzejniki. Jeśli dobrze już rozumiem instalację, którą zastałem z zakupem tego starego domu.

Opublikowano

Cześć, tak z pieca wychodzi gorąca woda ale jeśli ten zawór by działał prawidłowo to on ma środku wkładkę działającą na temperaturę i jeśli jest ona niższa niż 55 stopni to dopływ z lewej strony jest zamknięty i wtedy woda z instalacji nie może popłynąć do pieca za to w tym momencie górny dopływ tego zaworu jest otwarty i gorąca woda powinna być zaciągana przez pompkę do pieca. Masz starą instalację grzejnikową i mogło w niej zalegać sporo śmieci więc przypuszczam że coś tam wpadło i się zablokowało. Ten zawór można rozebrać i wyczyścić a nawet wymienić w nim wkładkę termostatyczną. 

Powrót masz ciepły bo prawdopodobnie woda z bojlera wraca podgrzana, sprawdź temperatury na tej grubej rurze powrotnej z instalacji i na tej cienkiej plastikowej z bojlera, prawdopodobnie ta plastikowa jest dużo cieplejsza ale to akurat na plus bo wtedy bojler robi za mały bufor ciepła i dzięki temu powrót do pieca jest trochę cieplejszy.   

Opublikowano
3 godziny temu, rafal121 napisał(a):

Tego nie wiem właśnie. Uczę się palenia pelwtem, ale jeśli sterownik nie ma PID to będzie cały czas palił tyle, ile mu ustawiłem. Nie przejdzie w automatyczne sterowanie, bo go po prostu nie ma w sterowniku.

No jak dla mnie to w instrukcji tego sterownika jest jasno napisane że jest on typu PID

image.png.de714317795ab9642f20999d5e9cd756.png

Opublikowano

Sprawdzę raz jeszcze swoją instrukcję, ale nie kojarzę tego i patrząc na inny model widać na ekraniku wybór PID, a u mnie w tym miejscu nie ma nic. Jakby nie było tej ikony, gdzie mogę wejść w ten PID.

Opublikowano

Według instrukcji nie ma nigdzie w ustawieniach tego sterownika takiego wyboru trybu pracy. Według mnie odpowiadają za to tylko ustawienia mocy wentylatora:

Max dmuchawa - prawdopodobnie dla pełnej mocy

Min dmuchawa - prawdopodobnie dla minimalnej mocy

Resztą zarządza algorytm, możesz to też szybko sprawdzić, jak zmniejszysz na chwile temperaturę zadana poniżej aktualnej na piecu, obroty wentylatora i dawka paliwa powinny się zmniejszyć.

image.png.599ad8257fcde71d1d41937b46c2552c.png 

Możesz pokazać wykres temperatur?

image.png.6a7401ef4d80b1141a3a98d0f0811ec2.png

Opublikowano

Tak, jak będę wieczorem przy piecu to zrobię foto. Znalazłem instrukcję i faktycznie jest zapis o PID, ale w sterowniku ani słowa nie widziałem o PID, jakiejkolwiek ikony, ze to istnieje. Widziałem też bardzo podobny sterownik, tylko inna nazwa i on miał ikonę PID, gdzie u mnie jej właśnie nie ma w tym miejscu. Nie wiem czy zrozumiale to piszę.

20231207_181715.jpg

20231207_181707.jpg

Opublikowano

Tak, oglądamy ta samą instrukcję. Plik w załączniku.

COBRA 2 BIO_v2.pdf

Opublikowano

Na foto w okienku po prawej, gdzie jest płomień i ikona wyjścia mam puste miejsce, a widziałem w innym okienko z napisem PID, której ja właśnie nie mam i prócz zapisu z przodu instrukcji nic więcej o PID w instrukcji nie ma. Ani jak ją włączyć, kiedy się włącza sama czy cokolwiek. Ani słowa o PID.

20231207_182737.jpg

Opublikowano

W lewym dolnym rogu na zmianę powinna pokazywać się temp spalin/godzina i % mocy kotła

image.png.0c54c0aa8001c26476c30b3a0f74dca5.png

Opublikowano

Tak, dokładnie. Pokazują mi się na zminę. Zgadza się.

Poniżej foto z tego forum i niby takiego samego sterownika, gdzie widać ikonę PID...to co opisywałem, że u mnie jej nie ma.

Screenshot_20231207-184707_Chrome.jpg

A może ta ikona się ukazuje, jak jest podpięty ten zawór 3 lub 4d? A jak nie ma to i ikony nie ma. Możliwe?

Opublikowano

Ta wersja sterownika jest pewnie specjalną wersją dla producenta tego kotła i prawdopodobnie ma inne oprogramowanie.

A jak pokazują się procenty to ile tam masz? 

Opublikowano

Ustaw zadaną 50 i poobserwuj ten parametr w rogu, według mnie powinien się wtedy zacząć modulować. 

Opublikowano

Ok, wszedłem i było 60 ustawione, nabite 52,9, zmieniłem, jak kazałeś i zadałem mu 50 i od razu zmienił pracę z 100% na 87%. Rozumiem, że załączył się PID? W tym linku co podrzuciłem wyżej dokładnie o tym samym była rozmowa. Poczytaj proszę i daj znać czy to się pokrywa z tym co mi wyjaśniasz.

Zadam mu teraz więcej około 65st i zwiększe podawanie i wtefy zobaczę co z tym zaworem na powrocie będzie. Rura gruba na powrocie gorąca i nie jestem w stanie utrzymać na niej dlużej ręki, zatem chyba wraca gorąca woda, ale czy ma 55st to nie wiem.

I piec już na 77% przeskoczył.

17019816889858120272829766754781.jpg

20231207_213558.jpg

17019817718579055174857800431745.jpg

Opublikowano

Dziś rano na piecu zadane 65, które ustawiłem na noc, a rano na piecu 63,4 i piec w trybie 65%. Czy mam rozumieć, że teraz jest w trybie PID i sam dozuje nawiewem oraz podawaniem i przerwami?

Nie wi tylko co z zaworem na powrocie czy działa poprawnie czy jak, bo nie miałem jak zmierzyć temp.na rurze przed zaworem, ale rura gorąca, jak pisałem wczoraj. Nie jestem w stanie utrzymać jej dłużej w dloni.

Opublikowano

Wygląda na to, że tak. Jest teraz w oknie pracy, że tak powiem. Czyli w założonych parametrach.

Opublikowano

Zobaczę wieczorem, co będzie i sprawdzę, co z tym zaworem na powrocie. Można odkręcić pokrywę od dołu zaworu (zamykając wcześniej zawory dopływowe), by go ewentualnie wyczyścić nie wyłączając pieca czy piec musi być wyłączony i instalacja wystudzona?

Opublikowano

W trakcie pracy tego nie rób, bo tam musisz zamkńąć 3 zawory w koło, a i tak trochę wody zleci
Według mnie nie ma sensu go robierać bo ewidentnie działa

Tak BTW rozwiązanie twego problemu podałem w #5 poście, a tutaj się wszyscy rozpisali na #148 postów

Opublikowano

Dobrze, że ludzie się odzywają i każdy coś opowie, co da obraz nowemu "palaczowi". Widać też, że forum żyje, działa i dzięki niemu można jakoś wszystkiemu zaradzić bez wołania zaraz specjalistów za grube dolary 🙂