MajowyGrzesiu Opublikowano 15 Listopada 2023 #1 Opublikowano 15 Listopada 2023 Witam. Mam śmieciucha na instalacji z pompką ale też tak zrobioną żeby w razie czego działała grawitacyjnie bo mieszkam w lesie i są możliwe przerwy w dostawie energii. Stary fachowiec zrobił mi piec na zamówienie i chyba mocno przewymiarował... 20kw na 67m2 nie ocieplonego domu z białej cegły. Teraz chce zainwestować w bufor bo robi się smoła i mokry komin... Jak napale do 65*C to mam saunę w domu. Powroty i kaloryfery całe praktycznie 60*c.... Jak zainstalować bufor. Proszę o prosty schemat. Cytuj
buska3 Opublikowano 16 Listopada 2023 #3 Opublikowano 16 Listopada 2023 Tu masz fajną dyskusję. Trochę cierpliwości w szukaniu za czym zada się pytanie. Cytuj
MajowyGrzesiu Opublikowano 16 Listopada 2023 Autor #4 Opublikowano 16 Listopada 2023 Jakbym nie siedział tydzień na forum zanim zadałem pytanie... Cytuj
Wello Opublikowano 16 Listopada 2023 #5 Opublikowano 16 Listopada 2023 Zamiast bufora daj zawór 3D/4D. Cytuj
bercus Opublikowano 16 Listopada 2023 #6 Opublikowano 16 Listopada 2023 Na 3d/4d tylko zagotuje kotla i nie pozbyde smoly,bo bede kociol stalo zamkniety.Bufor ideal. https://www.atmos.eu/wp-content/uploads/2021/04/schema_do_navodu_3_DC-CxxS_CZ_ANG-instalace-kotlu.jpg Cytuj
MajowyGrzesiu Opublikowano 16 Listopada 2023 Autor #7 Opublikowano 16 Listopada 2023 (edytowane) A co to da? 9 godzin temu, bercus napisał(a): Na 3d/4d tylko zagotuje kotla i nie pozbyde smoly,bo bede kociol stalo zamkniety.Bufor ideal. https://www.atmos.eu/wp-content/uploads/2021/04/schema_do_navodu_3_DC-CxxS_CZ_ANG-instalace-kotlu.jpg Dokładnie. Na powrocie itak mam 50*C Edytowane 16 Listopada 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
MajowyGrzesiu Opublikowano 16 Listopada 2023 Autor #8 Opublikowano 16 Listopada 2023 (edytowane) 12 godzin temu, bercus napisał(a): Na 3d/4d tylko zagotuje kotla i nie pozbyde smoly,bo bede kociol stalo zamkniety.Bufor ideal. https://www.atmos.eu/wp-content/uploads/2021/04/schema_do_navodu_3_DC-CxxS_CZ_ANG-instalace-kotlu.jpg Dokładnie. Na powrocie itak mam 50*C Bercus skàd masz ten schemat? Na pewno jest dobry? Sorry panie moderatorze ale jestem tu nowy i mi sie znowu zacytowało niechcący i nawet nie wiem jak to zmienić. Edytowane 16 Listopada 2023 przez MajowyGrzesiu Pan moderator Cytuj
MajowyGrzesiu Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor #9 Opublikowano 17 Listopada 2023 Czy zbiornik może być podłączony do bufora zamiast do pieca? Cytuj
bercus Opublikowano 17 Listopada 2023 #10 Opublikowano 17 Listopada 2023 Mysle že przy otwartym tež može byc przy kotlu. @MajowyGrzesiuPoki chcesz zaznaczyc užytkownika i nie cytowac,užyj @ i za nim wpisuj jego nick,wyszukiwarka ci wzrucze. Cytuj
MajowyGrzesiu Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor #11 Opublikowano 17 Listopada 2023 @bercus Wolałbym na buforze. Tak mi lepiej pasuje z powodów konstrukcyjnych. Cytuj
MajowyGrzesiu Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor #12 Opublikowano 28 Listopada 2023 Czyli nikt więcej nie pomoże? Cytuj
PredatorC Opublikowano 28 Listopada 2023 #13 Opublikowano 28 Listopada 2023 W dniu 17.11.2023 o 06:59, MajowyGrzesiu napisał(a): Czy zbiornik może być podłączony do bufora zamiast do pieca? Chodzi ci o zbiornik wyrównawczy ? NIE MOŻE BYĆ Musi być podłączony do kotła. Cytuj
carinus Opublikowano 28 Listopada 2023 #14 Opublikowano 28 Listopada 2023 Chyba że połączenie kotła i bufora nie posiada żadnych zaworów odcinających, co i tak musi być najlepiej wpięte w nitkę wyjścia z kotła. Inne rozwiązanie jest bez sensu, gdyż zagotowanie wody spowoduje wywalenie zamiast samej pary to całej zawartości układu. Cytuj
Matejko1 Opublikowano 8 Stycznia #15 Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) @MajowyGrzesiu Nie jestem ekspertem, ale najprostsze będzie dołożenie bufora w systemie grawitacyjnym taki jaki został pokazany na filmie: według tego schematu kocioł, bufor, grzejniki i boiler CWU działają grawitacyjnie. To połączenie można zobrazować schematami: lub takim: Jeśli mają być pompki to przykład schematu podobnego do tego na filmie (umożliwiającego jednoczesne zasilanie ciepłą wodą grzejników i bufora), ale z pompkami jest taki (ja bym w tym schemacie dał boiler CWU na grawitacji ewentualnie z obejściem grawitacyjnym pompki): ten jest z dyskusji: https://www.facebook.com/groups/399752071016723/posts/429854731339790/ Inne schematy z pompkami, gdzie bufor jest sprzęgłem hydraulicznym: szerzej w dyskusji: kolejny schemat z pompkami: z dyskusji: a na tych schematach są ciekawe bajpasy, które łączą bezpośrednio kocioł z grzejnikami (z pominięciem bufora): dyskusja jest stąd: A tu jest kolejny: to z dyskusji pod linkiem: A tu jeszcze bajpas na zaworze różnicowym łączący bezpośrednio kocioł z grzejnikami (z pominięciem bufora): to jest schemat pochodzący stąd: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-się-robi-czyli-bufor-ciepła/page885 Polecam przeczytanie zalinkowanych dyskusji. Mam nadzieję, ze powyższe informacje się przydadzą. Edytowane 8 Stycznia przez Matejko1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi