Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Panasonic taktowanie , nietypowe rozwiązanie hydrauliczne

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez tomek767,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czyli przy 10 st. załącza ci się pompka i pracuje cały czas? czy załącza ci się np. przy 5 st a gdy osiągnie 15 to się wyłaczy i tak w kółko??

Opublikowano

Nie cały czas tylko kilkanaście sekund , histereze mam 1st ,przy 10 st się załączy i w momencie rośnie do 20 ,30 st i znowu sobie stygnie , mam ustawione na 10 st by przypadkiem zawory antyzamrorzeniowe  wcześniej nie nie siknęły wodą .

Opublikowano

Przy 10 st się załącza pompka a przy 11 st wyłącza , zanim rurka się zagrzeje i czujnik się zorientuje to ciepła woda jest już w pompie więc temperatura wzrośnie do nawet 30 st .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie po około 1,5 miesiaca po przerobionej instalacji muszę przyznac że jestem średnio zadowolony. Statystyki za ten okres to 950 wł/wył na 660 godz pracy, obecnie pc włacza się na 40 min i 40 min przerwy przy temp. na zewnątrz +3,+5, podczas mrozów pracowała dłużej ale dochodziły defrosty .Dodatkowo na parterze mam o 2 st niższą temperaturę. Teraz się zastanawiam czy jednak podłaczenie wiekszego bufora równolegle w moim przypadku nie byłoby lepszym rozwiazaniem, 2 pompki CO ,na parterze wyrównałbym temp. zwiększajac przepływ. Wiem że tu dochodzi podmieszanie i teoretycznie wiekszy pobór prądu ale być może zmniejszyłoby się taktownie PC. Dopowiem jeszcze że testowałem rózne delty i przepływy ( wymuszałem tez przepływ staly) ale nie zauważyłem jakiejs poprawy. Mam stały podgląd na Pc ( service cloud) i przez ten okres PC tylko przez jedną dobę schodziła na 20 HZ i i zmniejszała przepływ i tak pracowała przez jakiś czas pobierajac 1 kw , w pozostałym okresie schodziła na 34  nie modulując przepływem i się wyłaczała i nie wiem czemu nie modulowała niżej. Jeszce jedno pytanie , czy np reset sterownika mógłby pomóc, bo byc może PC ma  jakiś rytm pracy wyuczony wczesniej  ????????????

Opublikowano (edytowane)

Temperaturę nie wyregulujesz dokładnie obrotami pompki CO  zawsze będą jakieś odchylenia chyba że założysz regulator  pokojowy na każdą z pompek. Do regulacji  równego rozkładu temperatur stosuje się kryzowanie grzejników. Są specjalne zawory montowane na powrocie grzejników lub w zaworach na zasilaniu. Może masz to źle wyregulowane.  Wystarczy u Ciebie przykręcić zawór na zasilaniu piętra jeżeli masz a jak nie to trzeba  zamontować i wyregulujesz tym różnicę temperatur pomiędzy piętrami.

Pompa moduluje się w zależności od temperatury panującej na dworze i nie zejdzie na 20 hz jak jest poniżej 5 stopni Tak jest u mnie. Wyreguluj tak jak Ci mówiłem bez żadnego trybu cichego Pompa sama wyreguluje moc sprężarki do przepływu.  Tak jest napisany program i pompa sama wie co dla niej lepsze a najlepsza dla pompy to praca w zakresie średniej mocy. Nie ważne ile pobiera kilowat w danej chwili, ważne jaki ma cop a ten może mieć lepszy przy większej mocy.  Jak Ci wyjdą nawet 2 włącz/wył na godzinę to się nie ma czym przejmować. W serwisie Panasonica powiedzieli by Ci że jest wszystko w normie i się czepiasz.

Pompy teraz tanieją i lepiej będzie opłacało się ją wymienić po 20 latach na nową o lepszych parametrach niż teraz inwestować w bufor i większe zużycie prądu żeby dłużej kilka lat wytrzmała. 

Tu masz jak się robi reset

Jak wiesz jak ją ponownie ustawić to spróbuj ją zresetować. Mogli przy instalacji źle ja skonfigurować.

Edytowane przez cezario1