Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Panasonic taktowanie , nietypowe rozwiązanie hydrauliczne

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez tomek767,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę z innej beczki, chyba też masz monobloka, docieplałeś go trochę w środku czy to bez sensu? Jak rozwiązałeś problem ewentualnego braku zasilania? 

Opublikowano

Tak też mam monobloka 7 kw w środku nic nie docieplałem  cudów na tym nie zyskasz ,rury tylko grubo dociepliłem 

Ja mam zawory antyzamrorzeniowe , natomiast dodatkowo  założyłem pompkę w razie braku prądu odpalam agregat i zasilam tą pompkę  ale i kocioł i nim będę grzał , pompa tak szybko nie zamarznie jakiś czas na reakcję jest .

Taką pompkę pasuje ci założyć od razu by potem nie przerabiać no i Ups ,albo agregat a te zawory niech będą jako ostatnia deska ratunku , u mnie rzadko kiedy są przerwy w dostawie a jak już są to krótkotrwałe .

Opublikowano

Tak się zastanawiam czy pompa obiegowa wpięta w instalację zasilana z agregatu przy braku zasilania z sieci umożliwi Przepływ przez PC a tym samym zniknie ryzyko uszkodzenia PC

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem , chodzi Ci o pompę obiegową w pompie ciepła?

Tak nie kombinuj jeszcze się co swajczy i po gwarancji , tam jest sterowanie tej pompki ,ja się na tym nie znam .

Tą pompkę zaklada się na bajpasie na róże powrotnej z bufora do pc  tylko musi być zawór zwroty między trójnikami by woda nie krążyła w samym bajpasie .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Chodzi mi o to że jeśli w układzie występuje dodatkowa pompka CO i ją zasilić z agregatu w przypadku braku zasilania, 

Opublikowano

Nie bardzo , bo nie wiadomo w jakiej pozycji zawór przełączający spocznie w razie zaniku napięcia .

Opublikowano

Czy takie rozwiązanie może być w przypadku braku zasilania, czy zda egzamin i jest bezpieczne?, zamykam zawory z1 i z4, otwieram z2 i z3, pompkę podłączam do agregatu

IMG_20231029_145345.jpg

Opublikowano (edytowane)

Zawór Z3 musisz dać na linii głównej, inaczej pompa będzie mielić w tym małym kółeczku. Wystarczy tylko pompka na tym By-pasie i będzie ruch w instalacji bez zaworów, jedynie zaworek zwrotny dla wymuszenia silniejszego ruchu w całości instalacji. Nie możesz też ograniczać ruchu wody w tak małym obiegu, gdyż po jakimś czasie wychłodzi sie i najnormalniej zamarznie.

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Skoro ma być obieg przez cały układ to po co zawór z3 na linii głównej? Wtedy z2 również zbędny. 

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, tomek767 napisał(a):

Takie cos , zawór zwrotny potrzebny by woda w samym tylko bajpasie nie krążyła .

IMG_20231029_145345.thumb.jpg.0f4ba344a58c2a641f33bf1593d38346.jpg

Edytowane przez Kordjano
Opublikowano (edytowane)

Ok, czy podczas normalnej pracy PC ( z zasilaniem) woda nie będzie niepotrzebne przechodziła przez pompkę 

Edytowane przez tomek767
Opublikowano

część bedzie przechodziła ,co w niczym nie przeszkadza ,oczywiście zawory odcinające sobie załóż byś mógł serwisować tą pompkę czy w razie czego wymienić bez problemu .

Opublikowano
3 godziny temu, tomek767 napisał(a):

Skoro ma być obieg przez cały układ to po co zawór z3 na linii głównej? Wtedy z2 również zbędny. 

Nie wiem po co chciałeś załadować tyle zaworów i to jeszcze niektóre w złym miejscu. Swoje zabezpieczenie zrobiłem korzystając z pompki obiegowej na wyjściu z bufora stanowiącego integralną część zestawu z kotłem. Jest tam jedynie zawór zwrotny, żeby PC nie grzała instalacji sekcji kotłowej. Po zaniku zasilania, przekaźnik załącza tę pompkę i woda śmiga.

Opublikowano

Zanim zaczniesz przerabiać instalację zobacz w ustawieniach instalatora czy ustawili Ci pompę na glikol czy wodę Standardowo jest na wodę a ma być na glikol. Ustaw pompę na tryb cichy 3 Pompa będzie działała na niskiej  częstotliwości, ale dłużej (zmniejszysz taktowanie i uzyskasz większy COP)  Ustaw pompki w kotłowni na niski bieg żeby z grzejników do bufora wracała zimna woda (teoretycznie wężownica lepiej powinna oddawać ciepło) i zobacz czy będzie poprawa. U mnie temperatura na grzejnikach musi być 40 stopni żeby dobrze oddawały ciepło. Czasami jest lepiej ustawić wyższą temperaturę i większą deltę.Trzeba próbować metodą prób i błędów. Możesz jeszcze sprawdzić czy czujniki w pompie ciepła dobrze przylegają do rurek Ja miałem jeden poluzowany i pompa głupiała, ale błędu nie pokazała. Na rurkach masz 3 czujniki, niebieski, zielony i pomarańczowy a tam gdzie grzałka jest czwarty nie widoczny.

Ja ma zwykły bufor bez wężownicy z możliwością podłączenia szeregowo lub równolegle (przełączam tylko zaworami).  Ustawienie bufor na powrocie a z pompy idzie prosto na kaloryfery  jest w mojej instalacji najlepsze.

Opublikowano

Wszystkiego o czym piszesz próbowałem, czyli tryb cichy, glikol, niski przepływ na pompach, nie sprawdzałem tylko tych czujników, poza tym instalację będzie przerabiał instalator w ramach reklamacji, nie podniosę kosztów, zrobię też bufor na powrocie jak sugerowali Sambor i kordjano, mogę też zmienić bufor na większy ale chyba nie ma potrzeby, a ty jaki masz? 

Opublikowano

Bufor według mnie wystarczy. Zalecany na powrocie przez Panasonica to 60l do defrostu. Ja mam 410 l wody w instalacji +bufor 200l Bufor robi tylko straty ciepła w suterynie, ale do gwarancji musi być.

Każdy dom jest inny i instalacja w nim też, dlatego nie doradzę Ci jak przerobić ją żeby było najlepiej.  Na początku miałem problemy z dostrojeniem pompy i przepływów w instalacji, ale dałem radę Zużycie według wskazań pompy mam od 10 do 13 kw z ciepłą wodą Dom 165 m powierzchni użytkowej  ocieplony styropianem 15 cm temp w dom pomiędzy 22 a 23 stopnie. Kaloryfery żeliwne. więc wynik zużycia prądu nawet dodając30 % to rewelacja Tym bardziej że z fotowoltaiki ma wyprodukowane od początku roku 10500 kw.  Na pompę tcap 9kw nie maco narzekać. 

Kolega miał podobnie jak Ty bufor z wężownicą i glikolem i go wywalił. Ale on ma chińską  pompę typu on/off więc nic nie mógł doregulować.      

Opublikowano

Rozumiem że to zużycie dobowe to teraz ? A jak ilość wł-wyl i godzin pracy sprężarki na dobę? Układ zalany wodą? 

Opublikowano

Tak teraz mam na myśli zużycie dobowe. Jak było w nocy nad ranem +3 a w dzień do +10 to zużycie do 13 kw Jak noc cieplejsza to 10 kw Ciepła woda tylko do mycia Codziennie prysznica nie bierzemy. W zwykłym boljerze na prą zużycie dobowe koło 4 kilowaty odczyt z inteligentnego gniazdka. Przy pracy cichej na 3 ilość wyłączeń jest zbliżona do ilości godzin przepracowanych. Natomiast w trybie normalnym 3 wyłączenia na 2 godziny.

Ja nie używam pompki dodatkowej tylko tą w pompie bo mam 1 obieg i instalacje starego typu grawitacyjną.  Próbowałem grzać przez bufor ale nie zadało to rezultatu. U mnie musi pompa grzać długo na jak najniższej modulacji wtenczas grzejniki dobrze oddają ciepło. Nagrzać bufor i z niego brać ciepło nie przejdzie na grzejnikach żeliwnych. Chyba żeby był by nagrzany do wysokiej temperatury, ale wiadomo cop wyjdzie mały.

Przepływ maksymalny w pompie mam ustawiony na 2800l ale startuje 1800l a później schodzi na 1300 przy załączonej pompie i jak się wyłączy grzanie to zostaje na 1300 także pompa nie jest obciążona.  Czyli pompa steruję deltą na grzejnikach a nie pompka dodatkowa. W trybie cichym cop dobowy koło 6 a w trybie normalnym koło 5 . Zobaczymy jak będzie przy mrozach z trybem cichym.

Oczywiście teraz zwykłego boljera nie używam tylko z pompy.

Opublikowano
W dniu 26.10.2023 o 20:11, tomek767 napisał(a):

Tak się zastanawiam czy pompa obiegowa wpięta w instalację zasilana z agregatu przy braku zasilania z sieci umożliwi Przepływ przez PC a tym samym zniknie ryzyko uszkodzenia PC

A co myślicie o takim agregacie https://allegro.pl/oferta/agregat-pradotworczy-a8-5-2kw-kola-miedz-pradu-avr-10870244541 czy by z niego ruszył tcap9 kw  3 fazowy. A może dało by się uruchomić pompę na niskiej temperaturze żeby się nie załączyła sprężarka a chodziło tylko sterowanie i pompa obiegowa ruszy tym samym woda nie zamarznie?

W trybie cichym pompa nie powinna wżąć więcej niż 3kw może dało by się z niej grzać chociaż część domu?

Opublikowano

Jeśli chodzi o agregat to cena i wygląd przypomina chińczyka , mam kompresor kowal jest ok kosztował więcej niż ten agregat .

Na pewno nie chciał bym tego agregatu dla swoich celów na robotę ,ale do użytku domowego w razie braku dostawy prądu może być .

Moim zdaniem ups się lepiej sprawdzi do załączania pompki obiegowej na bajpasie , sam się włączy ,sam  doładuje akumulator , a za kilka godzin bez ogrzewania nikt w domu nie przemarznie .