kams9943 Opublikowano 17 Października 2023 #1 Opublikowano 17 Października 2023 Witam, zastanawiam się czy hydraulik dobrze zamontował u mnie zawór trzy drogowy zasilający ogrzewanie podłogowe. Zawór to defro dn25, z lewej strony jest wpięte zasilanie z kotła, od dołu powrót a z prawej wyjście na podłogówkę. Zauważyłem, że jak przykręcę zawór w lewo, aby uzyskać mniejszą temperaturę wychodzącą na podłogówkę to obroty pompy za zaworem spadają i przepływy na rotametrach praktycznie znikają. Sugeruje mi to, że zawór albo puszcza wodę w całości na ogrzewanie podłogowe, albo w ogóle, a czy nie powinno być czasem tak, że aby uzyskać mniejszą temperaturę na podłogówce zawór przymyka zasilanie, a większą przymyka powrót, tak aby pompa zawsze miała skąd 'zassać' wodę? Cytuj
stonefistt Opublikowano 17 Października 2023 #2 Opublikowano 17 Października 2023 (edytowane) Daj zdjęcie. Podobnie miałem albo ciepła leciała albo nie leciało a powinno od 1 do 10 mieszać odpowiednio do uchylenia i najlepiej jakbyś przeszedł w tryb ręczny pokrętło zdjąć i zrobić zdjęcie na 5 A masz sterowanie automatyczne tego zaworu czy ręcznie kręcisz ? Edytowane 17 Października 2023 przez stonefistt Cytuj
kams9943 Opublikowano 17 Października 2023 Autor #3 Opublikowano 17 Października 2023 Wrzucam zdjęcia, na razie nie ma sterowania automatycznego. Cytuj
stonefistt Opublikowano 17 Października 2023 #4 Opublikowano 17 Października 2023 Nie ma tam żadnej podziałki ?? W sensie 0, 1 ...10. 0 powinno wyjść na zasilaniu (nie potrzebne ciepło zamknąć ) 10 powinna wyjść na powrót (potrzeba dużo ciepła więc zamykamy powrót i idzie ciepło pełną parą z pieca/ bufora. Ja mam taki jest podziałka i strzałka jakie jest ustawione tu 5. I jak zdejmiesz te czarne pokrętło to masz nacięcie i to nacięcie wskazuje zamknięcie tego zaworu w środku. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 17 Października 2023 #5 Opublikowano 17 Października 2023 Zawory 3D z reguły kręcą się w kółko. W zdecydowanej większości jest oznakowanie w którym momencie zawór jest otwarty. Chyba zostaje Ci metoda prób i błędów. Na pewno nic nie zepsujesz. Jak rotametry nie pokazują przepływu, to znaczy że zawór ustawiłeś w taki sposób, że zamknąłeś całkowicie obieg. Tak oczywiście nie powinno być. Te zawory mają taką budowę, że tylko w dwóch pozycjach jesteś w stanie zamknąć całkowicie obieg (jak nie ma bypasu). Znajdź moment w którym masz zamknięty całkowicie przepływ. Potem obróć o 90st. tak aby obieg dalej był zamknięty. W ten sposób ustalisz w którym miejscu jest "przysłona" (nie wiem jak to prawidłowo nazwać). Potem zaznacz sobie na pokrętle w którym to jest miejscu, a reszta już będzie prosta. Cytuj
1mps Opublikowano 17 Października 2023 #6 Opublikowano 17 Października 2023 Ten Zawór 3 d pracuje pomiędzy zasilaniem z kotła a powrotem, jest to półksiężyc. W lewo blokuje powrót a zwiększa zasilanie z kotła i odwrotnie. Przepływ na podłogowe jest caly drożny. W tym przypadku być może trzeba zmienić położenie osi o 180 st. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 17 Października 2023 #7 Opublikowano 17 Października 2023 Masz rację. Jest tylko jedna pozycja w której można zablokować przepływ. A le to sprawia, że jest jeszcze prościej ustalić prawidłowe położenie zaworu. Cytuj
1mps Opublikowano 17 Października 2023 #8 Opublikowano 17 Października 2023 cos takiego, tu akurat lustrzane odbicie musiałem zrobić dostosowując do twojego połączenia. 1 Cytuj
kams9943 Opublikowano 17 Października 2023 Autor #9 Opublikowano 17 Października 2023 Udało się to poprawić w banalny sposób, wystarczyło odkręcić pokrętło, obrócić zawór ręcznie do takiego położenia jak w poście wyżej i założyć pokrętło odwrotnie, teraz wszystko działa idealnie Cytuj
stonefistt Opublikowano 18 Października 2023 #10 Opublikowano 18 Października 2023 u mnie hydraulik tez żle założył tylko ja jeszcze miałem podpiętą siłownik to były jajca, sterownik chciał zamykać przepływ a tu nic się nie zmieniało. jak możesz to dokup siłownik bo to robi robotę ręcznie tak nie ustawisz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi