Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od miesiąca jestem posiadaczem(nie wiem czy w przyszłości szczęśliwym z tego powodu) Panasonica HP SPLIT 9KW.

Na dzień dobry chciałem zapytać czy jest możliwe obniżenie temp. CWU poniżej 40*C( wydaje mi się że jest za gorąca).

Pozdrawiam

Opublikowano

zmień miejsce czujnika. zapewne jest za nisko i przegrzewa górą wodę.

Opublikowano

Załóż sobie zawór mieszają a nie kombinuj ze zmniejszeniem temp. Namnoży Ci się bakteria Legionella w zbiorniku to będziesz szukał ratunku bo ciepła woda śmierdzi.
U siebie mam co prawda ciepłą wodę latem z instalacji PV w offgrid i grzeje go wysoko do 75-80*. A na kran płynie max 45* dzięki zaworowi mieszkającemu.

Opublikowano (edytowane)

Nic mu się nie namnoży jak ma stały odbiór, to mit. Musiałby nie używać CWU kilka tygodni i wtedy też nie jest oczywiste, czy bakterie wystąpią.

PS Popraw sobie posta, bo zawór owszem "mieszka", ale jednak jest mieszający 👍😉 

Edytowane przez o6483256
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.07.2023 o 07:04, o6483256 napisał(a):

Nic mu się nie namnoży jak ma stały odbiór, to mit. Musiałby nie używać CWU kilka tygodni i wtedy też nie jest oczywiste, czy bakterie wystąpią.

Nie do końca to prawda, jeśli się zadomowią ciężko to wybić.  Mam znajomego w wodociągach i kiedyś rozmawiałem z nim o tym jak ciężko przez kilka miesięcy nawet chlorując wodę zabić wszystko w sieci, bo bakterie mają przetrwalniki (nie wszystkie
) które potrafią skitrane siedzieć lata by się namnożyć przy pierwszej okazji.

Osobiście uważam że zwiększona ostatnio ilość akcji z legionellą to ciepłe lato bo instalacje miały cieplej niż zwykle ponad 30st i do tego duża ilość zbiorników z pomp ciepła które ktoś specjalnie poobniżał z temperatury aby było bardziej ekonomicznie.

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

Dlatego też robiąc sobie bojler, wykorzystałem pomysł z wężownicami w buforach i moja woda użytkowa jest pobierana przez wężownicę, zamiast ze zbiornika grzanego wężownicą. Dodatkowo miedź naturalnie zabija niektóre zarazy.