zibiiwo Opublikowano 21 Lipca 2023 #1 Opublikowano 21 Lipca 2023 Witam Od miesiąca jestem posiadaczem(nie wiem czy w przyszłości szczęśliwym z tego powodu) Panasonica HP SPLIT 9KW. Na dzień dobry chciałem zapytać czy jest możliwe obniżenie temp. CWU poniżej 40*C( wydaje mi się że jest za gorąca). Pozdrawiam Cytuj
der Opublikowano 21 Lipca 2023 #2 Opublikowano 21 Lipca 2023 zmień miejsce czujnika. zapewne jest za nisko i przegrzewa górą wodę. Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 25 Lipca 2023 #3 Opublikowano 25 Lipca 2023 Załóż sobie zawór mieszają a nie kombinuj ze zmniejszeniem temp. Namnoży Ci się bakteria Legionella w zbiorniku to będziesz szukał ratunku bo ciepła woda śmierdzi.U siebie mam co prawda ciepłą wodę latem z instalacji PV w offgrid i grzeje go wysoko do 75-80*. A na kran płynie max 45* dzięki zaworowi mieszkającemu. Cytuj
o6483256 Opublikowano 26 Lipca 2023 #4 Opublikowano 26 Lipca 2023 (edytowane) Nic mu się nie namnoży jak ma stały odbiór, to mit. Musiałby nie używać CWU kilka tygodni i wtedy też nie jest oczywiste, czy bakterie wystąpią. PS Popraw sobie posta, bo zawór owszem "mieszka", ale jednak jest mieszający 👍😉 Edytowane 26 Lipca 2023 przez o6483256 Cytuj
ania85 Opublikowano 3 Października 2023 #5 Opublikowano 3 Października 2023 możesz obniżyć temperaturę, warto jednak unikać zbyt niskiej temperatury, aby zachować komfort Cytuj
szakallo Opublikowano 3 Października 2023 #6 Opublikowano 3 Października 2023 (edytowane) W dniu 26.07.2023 o 07:04, o6483256 napisał(a): Nic mu się nie namnoży jak ma stały odbiór, to mit. Musiałby nie używać CWU kilka tygodni i wtedy też nie jest oczywiste, czy bakterie wystąpią. Nie do końca to prawda, jeśli się zadomowią ciężko to wybić. Mam znajomego w wodociągach i kiedyś rozmawiałem z nim o tym jak ciężko przez kilka miesięcy nawet chlorując wodę zabić wszystko w sieci, bo bakterie mają przetrwalniki (nie wszystkie ) które potrafią skitrane siedzieć lata by się namnożyć przy pierwszej okazji. Osobiście uważam że zwiększona ostatnio ilość akcji z legionellą to ciepłe lato bo instalacje miały cieplej niż zwykle ponad 30st i do tego duża ilość zbiorników z pomp ciepła które ktoś specjalnie poobniżał z temperatury aby było bardziej ekonomicznie. Edytowane 3 Października 2023 przez szakallo Cytuj
carinus Opublikowano 3 Października 2023 #7 Opublikowano 3 Października 2023 Dlatego też robiąc sobie bojler, wykorzystałem pomysł z wężownicami w buforach i moja woda użytkowa jest pobierana przez wężownicę, zamiast ze zbiornika grzanego wężownicą. Dodatkowo miedź naturalnie zabija niektóre zarazy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi