Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam podeślę ktoś jakiś sensowny schemat podłączenia kotla gazowego i węglowego do jednej instalacji co, cwu, bo nie mogę znalesc nic 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)

Pomieszczenia ogrzewane niecałe 200 m2 , w 2 łazienkach podlogowki reszta grzejniki, na piętrze rozdzielacz, na parterze trójnikowo, kocioł w piwnicy pod parterem Sas nwt 14 kw teraz w układzie otwartym ale zawsze można zamknąć jak potrzeba, wszystkie rury wkoło kotla i tak będą wycięte i zrobione od nowa na miedzi , kotla gazowego jeszcze niema, dopiero bedzie kupiony chyba Junkers 14 kw albo 24 jednofunkcyjny + zasobnik osobno i też wszystko będzie w piwnicy 

Edytowane przez stolbud
Opublikowano

Jak ma być wszystko w układzie zamkniętym to nie ma problemu - spinasz kotły równolegle , oddzielając je zaw zwrotnymi, oczywiście kocioł na paliwo stałe musi mieć zabezpieczenia wymagane przez prawo tj układ schładzania i ochronę powrotu .

W układzie otwartego kotła na paliwo stałe oddzielasz kocioł od reszty inst wymiennikiem płytowym, za wymiennikiem pompa lub dwie zależnie czy będziesz grzał tym kotłem wodę czy tylko CO.

W tym przypadku warto aby bojler miał 2 wężownice - po jednej dla każdego z kotłów.

Opublikowano

A jak lepiej, zamknąć wszystko czy oddzielić wymiennikiem? Potrzebuje jakiś schemat żeby wiedzieć w którym miejscu pompy zawory zwrotne i naczynia przeponowe 

Opublikowano

Dzięki o to mi chodziło 👍 , obieg jeden a pompa w kotle gazowym jaka ma wyś podnoszenia ? Da rade bez problemu? Trzeba dodatkowe naczynie przeponowe na powrocie albo zasilaniu przy kotle gazowym ? 

Opublikowano

Naczynie przeponowe warto dać dodatkowe, tak 24l, montaż na wspólnym powrocie

Pompa w kotle na 99% obsłuży instalację z grzejnikami, wysokość podnoszenia ma mniejsze znaczenie, problemem może być wydatek, ale przy grzejnikach to spoko.

Opublikowano (edytowane)

Naczynie w tym miejscu co narysowałem na schemacie? a na tej rurce powrotnej między naczyniem i kotłem jeszcze separator zanieczyszczeń? 

IMG_20230618_175606.jpg

Edytowane przez stolbud
Opublikowano

Naczynie można wpiąć niżej - na części wspólnej powrotu kocioł wymiennik, ono będzie też obsługiwało obieg wymiennika.

Separator zanieczyszczeń też warto dać na wspólnej części powrotu , aby chronić zarówno wymiennik i kocioł gazowy.

Jak instalacja starsza, to groźba zatkania wymiennika będzie tak samo duża jak zapchanie kotła gazowego.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jaki duży wymiennik płytowy i jakiej firmy dać do tej instalacji? Kocioł węglowy 15 kw ,  na obiegu kocioł wymiennik dam zwykła pompe a na instalacje z wymiennika może być z autoadaptem czy muszą być obie takie same? 

Opublikowano (edytowane)

Ok a jaki separator polecasz na ten wspólny powrót? Wtedy  filtra skośnego siatkowego już nie muszę dawać? 

Edytowane przez stolbud
Opublikowano

Wymiennik trzeba zaizolować, inaczej będą straty ciepła.

Czy dasz fabryczną izolację czy zrobisz inną np ze styropianu lub z wełny mineralnej to już inna sprawa.

Ja zrobiłbym ze styroduru ok 10cm grubości.

• 2 tygodnie później...