Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam prośbę czy ktoś pomoże mi z zmontowaniem EMS lub coś z tej serii do sterowania grzałkami

Mam Sofara 8,8 KTL-X - 5,5kWp który jest podpięty przy samym liczniku od PGE (instalacja na gruncie) działa na wi-fi z domu

W domu rozdzielnia w garderobie i od niej kabel do kotłowni w garażu

Grzałka od boilera 1,5kW w garażu oraz przepływowy podgrzewacz CO 3*230V - 3*1,5kW

Mam przekaźniki SSR 25A 3-32VDC którymi chcę tym sterować ale coś dużo wychodzi mi tych modułów do sterowania i przekazywania danych z falownika

Czy jest ktoś chętny napisać co jak z czym spiąć bo już się gubię w ilości tego wszystkiego od PVmonitora.

Bez tytułu5.jpg

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

Zacznę od tego, że masz "długi" problem.

Żeby to wszystko zadziałało, to musisz mieć Swój prywatny licznik dwukierunkowy. Ten licznik musi być wpięty za licznikiem od PGE, a przed całą resztą Twojej instalacji. Opiszę wszystkie podzespoły po kolei:

1. Sieć dystrybucyjna (kabel co przychodzi do przyłącza)
  2. Zabezpieczenie przed licznikowe (na 100% masz)
  3. Licznik PGE (na 100% masz)
  4. Zabezpieczenie za licznikowe (na 100% masz)
  5. Swój prywatny licznik (tego pewnie jeszcze nie masz)
  6. WLZ (wewnętrzna linia zasilająca. To te 50 metrów kabla) W Twoim przypadku PV wpięli na samym początku WLZ, co nie jest nieprawidłowym podłączeniem, ale problematycznym jak chcesz zacząć kombinować z zarządzaniem energią. I właśnie w tym miejscu jesteś.

To na tyle o kolejności. Są dwa wyjścia.

1. Przełączyć PV na koniec WLZ. Wtedy wszystko będzie w rozdzielnicy w domu
  2. Ciągnąć kabel sygnałowy od dodatkowego licznika, który zamontujesz na początku WLZ zaraz za zabezpieczenie za licznikowym, pamiętając o tym aby PV było za licznikiem, a nie przed. Dobrej jakości kabel sygnałowy RS-485 na pewno da sobie z tym radę. Maksymalna długość, to 1200 metrów. Zakładam że z tego rozwiązania będziesz korzystał. Ja bym od Sofara puścił w kierunku przyłącza RS-485. Przy przyłączu do tego samego kabla wpiął licznik, a od licznika do PVMonitora. Na jednym przewodzie może być podpięte do czterech urządzeń Modbus.

PV Monitor może sterować grzałkami nawet bez licznika, ale wtedy byłoby to bez sensu. Są tańsze rozwiązania bez licznikowe.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki wacio to już wiem bardziej chodziło mi o to że chcę dać licznik dwukierunkowy na początku WLZ ale taki z wifi ale nie widzę za bardzo takiego od PVmonitora. Najchętniej zrobił to wszystko na Wi-Fi bez RS nie licząc od sofara do jakiegos nadajnika

Chciałem dać coś podobnego od zamela ale jakoś nie widzę jak spiąć wszystko na ich systemie.

https://supla.zamel.com/product/monitor-energii-elektrycznej-wi-fi-3fn-mew-01/

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

Do PVMonitor nie podłączysz licznika bezprzewodowo. Tylko kablem. Impulsowo, lub ModBus.

Zamel też ma fajne rozwiązania (przynajmniej tak wyglądają). Można licznik po WiFi podłączyć. Do kompletu są inne urządzenia które powinny ogarnąć grzałki i inne urządzenia. System byłby niezależny od PV. Jednak bez dwóch liczników tego nie ogarniesz. Pół godziny dochodziłem dlaczego przy ustawieniu exportu powyżej 2,5kW grzałka cały czas się włączała i wyłączała. Potem do mnie doszło, że jak grzałka się włączy, to export spada i się wyłączy. 🙂 Założyłem drugi licznik i mam spokój. Odczytom z falownika na PVMonitor nie ufałem. Co chwila się rwały. Teraz soft jest dopracowany i działa bez zarzutu, ale licznik już został. Zbiera info z dwóch falowników.

Opublikowano
12 minut temu, wacio1967 napisał(a):

że jak grzałka się włączy, to export spada i się wyłączy

Zrob “produkcja” nie export.

Z napieciem moze byc podobnie.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

na PVmonitor możesz wysłać dane z podlicznika bezprzewodowo np za pomocą esp8266, 

Opublikowano

@Miros  mógłbyś bardziej rozwinąć temat procedury wysyłki odczytów przez WiFi?

Mam kilka modułów na ESP8266 które chciałbym tam podłączyć.

Chcę to zrobić, ale mam informacje że się nie da.