Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc przy wyborze pieca na ekogroszek

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez nightwatch,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piec na ekogroszek 

Opublikowano

Witam.

Jestem na forum od kilku dni, troszkę poczytałem, coś tam się dowiedziałem, ale potrzebuje pomocy przy doborze pieca co. Obecnie ogrzewam piecem miałowym który ma 19 lat i już jest do wyrzucenia. Dom 100 m, ocieplony 8 cm styropianu, sufit  5 cm. Wysoki parter, kotłownia na dole, instalacja stara, zaczyna się od 2 cali, przy kaloryferach 3/4. CWO z pieca, bojler z wężownicą. Wybór padł na piec z podajnikiem na ekogroszek. Jaka moc będzie odpowiednia, jaki palnik ,bo czytałem że jest kilka rodzajów palników. 

Proszę o pomoc w doborze pieca, ja nie mam w tym temacie żadnego doświadczenia.

Pozdrawiam 

• Rozwiązanie
Opublikowano

rozumiem że ten miałowiec to taki zasypowy, bez podajnika?
Policz ile tego miału zużywasz na sezon, myślę że przy automatycznym z podajnikiem i rozsądnym sterowaniu zużycie powinno spaść o 30-40%. Mogę zasugerować coś z palnikiem sv200 i zapalarką bo to dobra konstrukcja i wygodna, natomiast moc dobierz sam - myślę że nie powinieneś szukać nic większego niż 15kW, ale oszacuj to jeszcze znając swój dom

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Witam.

Piec miałowy zwykły zasypowy, spalałem rocznie ok. 3,5 t miału. Tej zimy paliłem węglem ok.1,5 t, do tego 2 m drewna. Piec ma dziurawy czopuch i idzie na złom, 19 lat to i tak sukces, zakup z Pleszewa.

Dzisiaj doczytałem że do 100m powierzchni  powinien  wystarczyć piec o mocy 12 kw. Dużo dobrego  czytałem o piecach z palnikiem sv200, pozostaje kwestia wyboru producenta, a jest ich bardzo dużo, mój budżet to ok. 9000 i w tej cenie będę czegoś szukał, a może ktoś mi coś poleci. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Jeśli ekogroszek to Skamp-PV, myślę, że 13 kW powinien spokojnie wystarczyć. Skontaktuj się z kolegą @Pieklorz on Ci podpowie co i jak.

Opublikowano (edytowane)

Zapraszam do kontaktu, takie wersje wykonania:

wylot-spalin-13kw-2.png.9d4df137fbc2aee3d61fb37db31ca330.png

jak kolega wyżej poleciłbym Skamp-PV 13kW, kociołek w standardzie z zapalarką do ekogroszku

Nowy design, półautomatyczne czyszczenie pionowego grilla za pomocą 2 pociąganych dźwigni.

Zaznaczę może,że na oryginalnym SV200n Technix z żeliwnym paleniskiem, bo są po taniości inne stalowe, wykonane przez innego producenta z nazwą, która może wprowadzać w błąd.

Skamp-PV-13kW-bt-991x1024.jpg

Edytowane przez Pieklorz
  • Lubię to 1
Opublikowano

Witam.

Dzięki za podpowiedź. Cena za ten kocioł przekracza mój budżet. Ktoś mi polecał kocioł Malina, dzisiaj zadzwoniłem do firmy, cenowo dobrze to wygląda, nie wiem jak z jakością. W ich przypadku wyjście czopucha jest górne, a ja mam wejście do kominą na wysokości 110cm, ale i to można rozwiązac. Mam na piec przeznaczone 9000, ten który mi kolega zaproponował ponad 11000.

Pozdrawiam 

Opublikowano

@Wiesior Ta  "Malina" to tylko z nazwy, później w trakcie użytkowania tak malinowo niestety nie będzie. Pamiętaj, że kupując taniej kupujesz 2 razy.

Skontaktuj się z @Pieklorznapewno da radę się coś "urwać" z ceny.

Opublikowano

Tam jest blaszany palnik stąd ta cena, ludzie potrafią żeliwo zajechać a co dopiero zwykłą blachę.IMG-20230210-WA0001.jpgreceived_3335778280023907.jpg

Opublikowano

Dzięki za informacje, dużo się dowiedziałem.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam serdecznie,

Mieszkam w świętokrzyskim i od lipca tego roku podobno przepisy wymuszają na mnie wymianę pieca na bardziej ekologiczny, rozumiem, że piece na ekogroszek dalej można stosować, tylko muszą mieć 5 klasę? Dobrze to interpretuję? (brak dostępu do gazu i ciepła miejskiego)

Szukam czegoś z tym "słynnym" palnikiem sv200, dom 160m2 powierzchni użytkowej (około 200 całkowitej), celuję w coś około 13-15kw. Czy taka moc będzie wystarczająca?

Obecnie pracuje piec zasypowy na węgiel firmy Kamen o mocy 20kw, ale w lecie planuję dodatkowo ocieplić dom (obecnie brakuje ocieplenia ścian i stropu) i wg wyliczeń już po planowanym ociepleniu szacowana moc grzewcza (co + cwu) to niecałe 12 kW.

Czy kolega Pieklorz może coś doradzić odnośnie mocy pieca? I ewentualnie zaoferować coś ze swojej oferty?

• Lubię to 1