Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rosyjski Węgiel Kamienny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jak w temacie... czy ktoś palił tym węglem? Byłem dzisiaj na jednym składzie zobaczyć... wygląda obiecująco. Sprzedawca twierdzi że jest on ze Syberii, ma kaloryczność 26 (kJ/kG jak się nie mylę). Cena 625zł/t

Jeśli macie jakieś opinie na temat tego węgla to proszę pisać.

pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Pale Rosyiskim weglem i cos nie cos wiem o tym. Musisz tylko podac jaka jest jego marka np. DOM, SSO czy inne. W syberyi duzo jest kopaln i dobrze by wyjasnic u sprzedawcy z jakiei to kopalni. Takze sprzedawca musi miec sertyfikat na niego, tam sa podane wszystkie dane. To tyle.

Pozdrawiam

Opublikowano

Kupiłem na próbę worek rosyjskiego węgla i powiem iż jest lepszy od kazachskiego którym aktualnie palę. Tylko ta cena u Ciebie jakaś wysoka, u nas orzech rosyjski drobny to 485 zł tona. Porównaj ceny na innych składach w okolicy, gdyż pomimo sezonu grzewczego opał tanieje zarówno ten z importu jak i nasz.

Opublikowano

Witam!

Ten drobny rosyjski jest u mnie po 555zł/t, ja zamówiłem gruby, z tego co widziałem to są naprawdę duże bryły... Dotychczas paliłem brunatnym ale cena w tym roku to porażka... rok temu kosztował 220zł/t a w tym od 250 do 300zł i tego problem żeby ten z Konina dostać...

pozdrawiam

• 4 lata później...
Opublikowano

Za Onet.pl 

"Mieszkańcy warmińsko-mazurskiego, którzy w ramach małego ruchu granicznego jeżdżą do Rosji po paliwo coraz częściej przywożą też węgiel. Kupują go w 25-kg workach na stacjach paliw. W ocenie polskich celników to "chwilowa moda", a nie szersze zjawisko.

W ocenie rzecznika Służby Celnej w Olsztynie Ryszarda Chudego najwięcej węgla z Rosji wjeżdża do Polski przez przejście graniczne w Gołdapi. "Nie są to duże ilości, nie jest to masowe zjawisko. Ale nie da się zaprzeczyć, że nasi funkcjonariusze od niedawna widują w bagażnikach worki z węglem" - powiedział PAP Chudy, który przyznał, że celnicy traktują węgiel jako "bagaż osobisty".

"Ale każdy z wwożących składa nam pisemne oświadczenie, że wwozi węgiel wyłącznie na własny użytek" - podkreślił rzecznik celników.

Ludzie, którzy przywożą do Polski węgiel z Rosji robią to przy okazji kupowania w obwodzie kaliningradzkim paliwa. Jak ustaliła PAP na stacjach paliw zlokalizowanych w okolicach Gusiewa (rejon przejścia granicznego w Gołdapi) od kilku tygodni sprzedawany jest węgiel popakowany od razu w 25-kg worki. Za taki worek Rosjanie inkasują 185 rubli (nieco ponad 12 zł). W przeliczeniu na tonę cena węgla z Rosji jest ok. 200-250 zł niższa niż węgla w składach opału w woj. warmińsko-mazurskim (średnio za tonę trzeba zapłacić 700-750 zł).

Polacy nie przywożą masowo węgla z Rosji, bo nie wszystkim użytkownikom odpowiada jego jakość. Na forach internetowych osób jeżdżących do Rosji po paliwo jedni piszą, że jest on "przyzwoity", inni zaś, że "do niczego się nie nadaje".

W ocenie Chudego nie należy się spodziewać wzrostu prywatnego przywozu węgla z Rosji. "To raczej sezonowa moda. "

Dawniej wódka, teraz węgiel i paliwa samochodowe, Polacy przestańcie wykupywać tą Rosję! :D 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Warminsko mazurskie to niezamozny region.  Okolice , od Braniewa,  po Goldap szczegolnie. Jak juz ludzie maja prace,  to wyjatkowo niskoplatna. Wegiel na polnocy Polski dobrej jakosci kosztuje 800, 900. Ruski 600, 700. Taki ekogroszek dobrej jakosci w workach 1100. Wcale sie nie dziwie takim praktykom. 500 zl za tone dla niektorych rodzin to absolutna koniecznosc. A sa i tacy co i na to nie moga sobie pozwolic kradnac zwyczajnie drewno z lasu.

Opublikowano (edytowane)

Już nawet Nasze kopalnie przyznają że ruski węgiel nie jest zły :)... w końcu jakiś głos rozsądku.. żeby tak ceny naszego ekogrochu się urealniły :) bo są około 300/400zł za wysokie

Edytowane przez robertokot25
Opublikowano (edytowane)

Opinie o złej jakości wzięły się z tego,  że do niedawna 70% importu ze wschodu stanowił niesort, który nie był poddany żadnej przeróbce (zakamieniony), ściągany tak jak w Katandze całymi pociągami bezpośrednio z kopalń odkrywkowych ( najniższa z możliwych do uzyskania cen) i tylko prymitywnie sortowany dopiero w Polsce.

Czytałem, że teraz szanujące się firmy mają w Rosji swoich rezydentów, którzy na miejscu doglądają procesy przeróbki węgla (płuczka i sortowanie). 

Na tym filmie (jest to film reklamowy koncernu) można zobaczyć jak wygląda wydobycie i przeróbka węgla w Rosji. Są też kopalnie głębinowe, ale ze względu na koszty wydobycia do Polski raczej trafia węgiel wydobywany odkrywkowo:

Edytowane przez lysy1l
Opublikowano

Mam tylko wrażenie, że jeżeli chcemy kupić węgiel z Rosji, który możemy zweryfikować (tzn. znamy dane importera, deklarowane właściwości i możemy obejrzeć certyfikaty), wówczas cena zbliża się do ceny węgla polskiego.

Oto przykład z mojego miasta (wschodnia ściana, woj. lubelskie):

węgiel polski ekogroszek z KHW:                                      880 zł/tona luzem, 26MJ

węgiel syberyjski (eco power importer Barter):                 800 zł/tona big bag, 820zł/tona workowany, 24MJ

węgiel "marketowy" tzw. polski kamienny z Bricomana:     760 zł/tona z transportem, 640 zł tona kupując 40 worków po 25kg, 23MJ

Przy takim układzie, już nie cena, a właściwości i dogadanie się z konkretnym paliwem pieca i  palacza decydują moim zdaniem.

Opublikowano

To również zależy od ilości spalanego opału. W moim przypadku spalam około 6-ciu ton węgla ( 6-7 miesięcy sezonu, plus ciepła woda cały rok) i różnica 80-100 złotych na tonie daje mi wymierną kwotę, albo inaczej mówiąc dodatkową tonę gratis. Dobry rosyjski kupiłbym w dobrej cenie na okresy przejściowe i nie miałbym z tym problemu, natomiast jako węgiel "zimowy" kupuję najmocniejszy polski, jaki uda mi się dostać, tak żeby każda wydana złotówka dawała jak najwięcej ciepła  ;) i tu polskie węgle są nadal bezkonkurencyjne.