Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chcę dołączyć do mojej instalacji w domu 5grzejników które znajdują sie w garażu dobudowanym przy domu. Mam pytanie czy potrzebna jest dodatkowa pompa na te grzejniki w garażu? Mam brygade która zrobiła mi dodatkowy rozdzielacz w domu i z tego rozdzielacza podłączyli do grzejników w garażu rurkami pexfi16. Chcą zamontować jeszcze jedną pompę co. Czy ta dodatkowa pompa nie będzie zakłócała pracy tej już istniejącej pompy. W domu wszystko chodzi ok. Martwie sie czy po podłączeniu garażu coś będzie nie tak. Dziękuje za wszelkie informacje.

Opublikowano

jeżeli za istniejącą pompą zainstalujesz drugą to stracisz energię cieplną w mieszkaniu.

zwiększ moc pompy na ukŁadzie głównym to wystarczy , a przepŁyw wyragulujesz kryzowaniem powrotu na grzejnikach w 1/3 przewlywu

Pozdrawiam

Opublikowano

dzięki za pomoc. A jeżeli pompa będzie zainstalowana w ten sposób, że na wyjściu z pieca będzie trójnik i do góry pompa na mieszkanie a w bok pompa na garaż też będzie następować strata energi w mieszkaniu?

• 5 lat później...
Opublikowano

Chciałbym odświeżyć temat ponieważ mam podobny problem. Dołączyłem dodatkowe 3 grzejniki w nowo wykończonych pomieszczeniach i również instalator proponuje mi zastosowanie dodatkowej pompki. Boję się czy przy takim rozwiązaniu nie będę miał problemu z grzaniem całego budynku, czy dodatkowa pompka nie będzie przepędzać. Prosiłbym o pomoc, 

Opublikowano (edytowane)

Kocioł na ekogroszek Defro Eko Komfort 30 kW, pompa obecnie grundfos alpha 2. Nie wiem czy chcę wstawiać właśnie :-). Instalator proponuje. Przed rozdzielaczem zaraz za wyjściem z pionu. Dodam jeszcze, że ta "stara cześć" przed dodatkową pompką jest to stara stalowa instalacja z grzejnikami żeliwnymi, natomiast za pompką pex i nowe grzejniki.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Nie potrzebujesz drugiej pompy na 3 nowe grzejniki. Wystarczy ta którą masz obecnie ale należy zrównoważyć przypływy np poprzez wstawienie zaworu grzybkowego za zasilaniu starej instalacji

Opublikowano

Domyślam się, że instalator nie wpadł na pomysł aby wpiąć dwie pompy w szereg więc powinna być opcja zdławienia starej instalacji.

Oczywiście zawory z regulacją wstępną na grzejnikach to najlepsza opcja.