Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w temacie: proszę w miarę możliwości o fachowe rozrysowanie dobrze funkcjonującej instalacji C.O ze zbiornikiem c.w.u dwupłaszczowym, jedną pompą c.o ze sterownikiem, zaworem różnicowym, zaworem 4-o drogowym, wszelkimi niezbędnymi zabezpieczeniami, filtrami itp. W których miejscach mają być zawory odcinające (kulowe) żeby było to wszystko funkcjonalne i w razie awarii rozbieralne. Kocioł mam HEF 24 KW typowy śmieciuch.

Nie chciałbym zrobić jakiegoś prostego błędu albo czegoś nie dołożyć a później żałować. Obieg otwarty ze zbiornikiem wyrównawczym.

Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam.

Opublikowano
Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam.

Jeżeli oczekujesz podpowiedzi zadaj sensowne pytania.Z Twojego opisu zrozumialem że masz grawitacyjną instalację co i chcesz przerobić ja na pompową.Po co?

Pozdrawiam - M.

Opublikowano
Zwyczajowo przyjęte jest na forum, że przyszły użytkownik wykonuje schemat własnej instalacji we własnym zakresie i wrzuca na forum w celu upewnienia się , że został prawidłowo wykonany.

Tak , wiem. Tyle, że jestem zupełnym laikiem i będzie mi to robił ktoś obcy- szczerze mówiąc samouk ale po ludziach zakłada i nikt nie narzeka. Tyle, że chciałbym żeby wszystko było zgodnie ze sztuką, funkcjonalnie i bezpiecznie. Stąd pytania o zawory kulowe i bezpieczeństwa bo z tego co czytam na tym forum są fachowcy znający się na rzeczy.

A jeśli chodzi o instalację to jeszcze jej nie ma ale ma być grawitacyjna. Ma powstać dopiero a pompa c.o. ma być do szybszego obiegu ciepłej wody z kotła.

Opublikowano

Spokojnie, wielu ludzi pracuje, a pozatym ma inne zajęcia niż ciągłe siedzenie na forum. Więc czasami trzeba uzbroić się w cierpliwość.

Moja propozycja zmian jest taka:

grzejnik.th.jpg

Przerywana linia to propozycja podłączenia bojlera bezpośrednio z pieca, ze wzg. na to, że jak skręcisz temp. za pomocą 4D to bęzie też słabiej grzać CWU. Natomiast prawdopodobnie do mojej wersji byś musiał mieć drugą pompę która będzie ładować CWU.

Opublikowano

A może jest poprostu osobą pracującą? I w wolnym czasie zagląda na forum...

Opublikowano

No tak, właściwie tak :) Dziękuję za odpowiedź. A co się stanie jak bojler zasilany będzie za pompką? Czy jedna pompka nie wystarczy wtedy? A czym się różnią takie zawory bezpieczeństwa i który ma być użyty w którym miejscu?:

http://www.allegro.pl/item834785080_zawor_...do_bojlera.html

http://www.fach.pl/index.php/content,196/

Mam kupiony ten drugi i się pogubiłem teraz. :)

Opublikowano

Jeśli chodzi o pytanie o zasilanie za pompa to nie rozumiem pytania. Układ przedstawiony przeze mnie jest optymalny. jeśli chodzi zawór zwrotny z bezpieczeństwa w jednej obudowie, to nie jest najlepsze rozwiązanie, ale można zastosować.

Opublikowano
Jeśli chodzi o pytanie o zasilanie za pompa to nie rozumiem pytania.

Chodziło mi o taki układ jaki narysowałem w pierwszej wersji. Wejście ciepłej wody na ogrzewanie bojlera było już za pompką i zaworem różnicowym(kulowym) Dlaczego nie może tak być?

Opublikowano

Bo jak skręcisz na zaworze 4D podmieszanie to może na bojler iść zbyt chłodna woda... a to się mija z celem.

Opublikowano

Różnie z tym bywa...

Opublikowano

prosze o sprawdzenie tego schematu problem jest taki ze po między bojlerem a naczynkiem jest tylko 30cm wiem że to mało i pytanie czy to zadziała ???? niemam możliwości dac go wyżej z góry dziekuę i pozdrawiam

post-12617-1260207738_thumb.jpg