Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bufor musi stać stabilnie. Pod wpływem ciężaru może się przechylić tam gdzie ugnie się deska.

Opublikowano

Bufor na dole na rant przez który oddaje ciepło na podłogę. Moim zdaniem lepiej jest podstawić pod całość duży karton i wolne przestrzenie zapianować. Karton po to by nie przykleił się do podłogi.

Opublikowano
21 godzin temu, Przemyslaw85 napisał(a):

na dole na rant przez który oddaje ciepło na podłogę

Lepiej żeby się przechylił, uszkodził instalację i oddawał wodę na podłogę.

Po to są nóżki i wzmocnienia na dole, aby to stabilnie stało. Grubo ponad tonę chcesz postawić na kartonie, aby robił jako izolacja. Ile z tego kartonu Ci zostanie ? 1mm ? Może podwiesić go, a od spodu dać 20cm wełny ? 🙂 

Opublikowano

@wacio1967 potrafisz czytać całe zdania ze zrozumieniem?
"Karton po to by nie przykleił się do podłogi". Może zabrakło jednego wyrazu by to niektórzy zrozumieli. Karton po to by "bufor" nie przykleił się do podłogi. A karton jak to karton przy takiej masie zgniecie się pod rantem od razu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Przemyslaw85 napisał(a):

potrafisz czytać całe zdania ze zrozumieniem?

Tak. Potrafię czytać ze zrozumieniem. Chcesz stawiać bufor na kartonie to stawiaj. Nikt Ci nie zabroni. Tylko po co zadajesz pytanie? Wszyscy Ci odpisują że źle chcesz zrobić, a Ty chcesz wszystkich przekonać że Twój pomysł jest zajebisty. Twój karton, Twoja sprawa.

Opublikowano
W dniu 14.02.2023 o 20:49, sambor napisał(a):

Po co takie kombinacje?

Styrodur, deski i ch.... wie co

Żeby od betonu zimno nie szło na bufor bo beton ciągnie ale pytam bo nie wiem jak docieplic

Opublikowano

Nie potrzeba , rant na którym stoi bufor szczelnie zamyka pewną ilość powietrza, które izoluje cieplnie bufor od dołu.

Jak chcesz być "bardziej święty od papieża" to ustaw taki bufor na 4 cegłach i pod spód napchaj styropianu lub pianki, ale to muszą być cegły pełne lub bloczki betonowe a nie deski.

Opublikowano

Nic Kolego nie kombinuj , co najwyżej daj jakąś twardą gumę by się na posadce rant nie odbił czy rdza .

Z reguły na dole bufora jest zimna woda ,więc co ci tam wiele ucieknie w tą posadzke .

Opublikowano

Na posadzkę miałem dać duża grubą płytę z Castorama ale poszedłem po rozum do głowy i na posadzkę wyłożę płytki podłogowe i mam nie potrzebna papę która stoi i miejsce zabiera a bufor dociepliłem od spodu watą szklaną która miała iść do kosza dołączyłem plik

IMG_20230208_174600.jpg