Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam u teścia w domu zainstalowany kocioł z podajnikiem na ekogroszek w instalacji: zawór 3D na zasilaniu i pompa krótkiego obiegu na powrocie, która utrzymuje zadana temperaturę powrotu coś jak w poniższym schemacie:

image.png.2285725bf139fd360b26b9437e9128ed.png

Obecnie planuję zmianę tam kociołka na pelletowy. Czy mogę wykorzystać ten układ także w kotle na pellet, nie chcę tam przerabiać i inwestować w sprzęgło, a zawór 4D myślę, że jest gorszym rozwiązaniem. Czy ktoś używa podobnej instalacji z kotłem na pellet?

Opublikowano

Ponawiam prośbę o ocenę instalacji z pompą krótkiego obiegi i zaworem 3D na zasilaniu przy kotle na pellet

Opublikowano

Widzę, że fachowców brak 😞

Opublikowano
21 godzin temu, Rafał78 napisał(a):

Ponawiam prośbę o ocenę instalacji z pompą krótkiego obiegi i zaworem 3D na zasilaniu przy kotle na pellet

Co tu oceniać, jest jak jest, zgodnie z przepisami.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Głównie chodziło mi o to czy przy kotle na pellet ta instalacja będzie równie dobrze działała jak przy kotle na ekogroszek.

Opublikowano

Pellet podczas spalania wymaga lepszej stabilizacji temp kotła, a pompa przewałowa tego nie zapewnia.

Do kotła na pellet powinno sie stosować zawory termostatyczne ochrony powrotu.

Pompa przewałowa była stosowana głównie do kotłów zasypowych na węgiel , jeszcze przed erą zaw 4-D. 

Opublikowano

Ale chyba ten układ jest lepszy niż z zaworem 4D.

Opublikowano

Zaw 4-D jaki by nie był ma większe możliwości regulacji .

Natomiast przy nowych kotłach na pellet producent często wskazuje obowiązkowy układ ochrony powrotu kotła i to jest obowiązkowe pod rygorem utraty gwarancji na kocioł.

Opublikowano

Czyli Twoim zdaniem lepszym rozwiązaniem byłoby wyeliminowanie tego krótkiego obiegu i zamiana zaworu 3D na zawór 4D.

Opublikowano

Na pewno nie będzie gorzej a będzie większa elastyczność pracy kotła.

Tylko przy zaw 4-D musi być też pompa kotłowa na powrocie z zaw 4-D oraz prawidłowo wstawione zaw zwrotne. 

Opublikowano

Czy w takim przypadku pompy wzajemnie nie będą walczyć, ta na powrocie i ta na zasilaniu

Opublikowano

Czyli taki układ

image.png.63033b5bdf1e230473a167b84556bd26.png

Opublikowano

Kurcze, ale jak ja mam kupować zawór 4D z siłownikiem, to nie wiem czy nie lepiej wykorzystać ten zawór 3d z siłownikiem 3 punktowym, który mama obecnie, a dokupić sprzęgło i zawór ATV (zawór 4d1'' z siłownikiem = sprzęgło i ATV 55 st.).

Jak wcześniej już ustalaliśmy sprzęgło lepsze niż 4D.

Opublikowano (edytowane)

Prosiłbym jeszcze o opinię użytkowników, którzy mają doświadczenie w użytkowaniu instalacji z zaworem 4D i ze sprzęgłem, które ich zdaniem rozwiązanie lepsze?

Edytowane przez Rafał78
Opublikowano (edytowane)

Prosiłbym jeszcze o opinię użytkowników, którzy mają doświadczenie w użytkowaniu instalacji z zaworem 4D i ze sprzęgłem, które ich zdaniem rozwiązanie lepsze?

Edytowane przez Rafał78
Opublikowano

Zależy, co tam jest za zaworem. Jak tylko grzejniki bez głowic, to i na 4d będzie ok. Im bardziej układ pogmatwany, tym lepiej zastosować sprzęgło. Ja co prawda w kotle węglowym, ale mam 4d na 1 pompie i zawsze stabilne 50C na powrocie-kwestia doboru, montażu i regulacji hydraulicznej grzejników przede wszystkim, a to trwa.

Zapewne da się kupić 4d, do którego będzie pasował obecny siłownik z 3d.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zastanawiam się, czy przed sprzęgłem konieczny jest ten ATV 55 st. Ja w swojej instalacji mam, ale widziałem na YouTube promującego się na znawcę instalacji montujący kotły Sas, u którego takiego zaworu nie widzę tylko pompa na powrocie.

Opublikowano

Powinien byc. Jest to jeden z lepszych sposobow na zabezpieczenie kotla przed zimnym powrotem wody z instalacji.

Mozna tez robic to innymi sposobami wiec wybor nalezy do inwestora/instalatora.

Opublikowano

Ok, zostawiam 3D z siłownikiem, zawór ATV 55 st. i sprzęgło. Kociołek ponownie będzie Stalmark, tutaj jednak muszę zastanowić się nad Ekosilver czy ekobox. Pierwszego mam i świetnie znam, za drugim przemawia zaś mała kotłownia u Teścia...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Proszę jeszcze o rozwianie moich wątpliwości.

Obecnie w prezentowane przeze mnie instalacji z #1 mam zabezpieczony powrót pompa krótkiego obiegu. Na powrocie zainstalowany czujnik. Mam ustaloną temperaturę powrotu i histerezę. Moim zdanie pompa krótkiego obiegi zapewnia temperaturę powrotu na określonej przeze mnie temperaturze.

Dom ma wyłącznie ogrzewanie grzejnikowe. Czy tego typu ochrona powrotu nie zabezpieczy kotła na pellet?

Czy konieczne jest instalowanie sprzęgła ?

Jeżeli ktoś dysponuje wiedzą i doświadczeniem, to proszę o komentarz.

Opublikowano

Widzę brak argumentów😒

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym doprecyzować moje wątpliwości odnośnie montażu sprzęgła.

Instalacja będzie zasilała jedynie jeden obieg grzewczy - grzejniki. Drugi obieg to zasilanie CWU, które i tak jest poza sprzęgłem.

Specyfika kotła Stalmark Ekobox jest o tyle dobra, że ma dwa wyjścia zasilania. Jak prezentowałem w #1 schemat (na kotle ekogroszek działa bez zarzutu), jedno zasilanie wykorzystane na zasilanie CWU i krótki obieg. Drugie wyjście z kotła zasila instalację, oczywiście na tym obiegu zawór 3D. Czujnik powrotu zainstalowany na powrocie. W przypadku Duo Bosa pombą krótkiego obiegu u mnie steruje oddzielny St 21, który utrzymuje powrót na zadanej temperaturze.

Czy jest zatem racjonalne uzasadnienie, żeby przerabiać to na sprzęgło zmieniajac kocioł na pelletowy?

Edytowane przez Rafał78