ktosiek44 Opublikowano 2 Lutego 2023 #1 Opublikowano 2 Lutego 2023 Dzień dobry wszystkim forumowiczom https://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif Mam pytanie techniczne do użytkowników dotyczące pomp ciepła Panasonic T-cap 3-fazowych o mocach 9 i 12kw. Chciałem się dowiedzieć z jaką minimalną mocą pracują te pompy oraz jakie mają minimalne zużycie. Chodzi mi o parametr chwilowy w czasie aktualnym. Z góry dziękuję za pomoc. https://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif Cytuj
Łukasz85 Opublikowano 2 Lutego 2023 #2 Opublikowano 2 Lutego 2023 No i fajnie już Ci odpowiedzieli na tamtym forum. W ilu miejscach zadałeś to samo pytanie? Tak z ciekawości pytam. 13 godzin temu, ktosiek44 napisał(a): parametr chwilowy w czasie aktualnym da Ci to tyle co informacja na temat chwilowego spalania w aucie, podczas ruszania pod górę. Ale u mnie w T-Cap 9kW udało się dziś trafić na pobór 0,8kW i produkcję 3,8kW. Tylko co to daje? Co najwyżej może sprawić, że ktoś poniżej napisze o buforze do gromadzenia ciepła i o jakimś taktowaniu. Chyba raz widziałem pobór 0,6kW. A produkcja jaka wyjdzie z minimalnego poboru zależy od wielu czynników. Jak ktoś napisze, że miał pobór 0,8kW i produkcję 1,6kW to będziesz to traktował jako zaletę pompy? 2 Cytuj
ktosiek44 Opublikowano 3 Lutego 2023 Autor #3 Opublikowano 3 Lutego 2023 (edytowane) 21 godzin temu, Łukasz85 napisał(a): No i fajnie już Ci odpowiedzieli na tamtym forum. W ilu miejscach zadałeś to samo pytanie? Tak z ciekawości pytam. da Ci to tyle co informacja na temat chwilowego spalania w aucie, podczas ruszania pod górę. Ale u mnie w T-Cap 9kW udało się dziś trafić na pobór 0,8kW i produkcję 3,8kW. Tylko co to daje? Co najwyżej może sprawić, że ktoś poniżej napisze o buforze do gromadzenia ciepła i o jakimś taktowaniu. Chyba raz widziałem pobór 0,6kW. A produkcja jaka wyjdzie z minimalnego poboru zależy od wielu czynników. Jak ktoś napisze, że miał pobór 0,8kW i produkcję 1,6kW to będziesz to traktował jako zaletę pompy? Dziękuję za odpowiedź. Zadałem to pytanie na muratorze i tutaj. Wbrew pozorom informacja której mi udzieliłeś jest ważna w kontekście decyzji czy 9kw czy 12kw, dlatego że 12-ka też schodzi maksymalnie do 3,8kw i zużycia 0,8. Wynika z tego że 9-ka analogicznie. Więc jak ktoś się waha jaką moc w tym przypadku wybrać, to odpowiedź jest prosta. Minimalne moce i poziom modulacji w obu tych pompach jest jednakowy, różnica zaś jest tylko w mocach maksymalnych. Idąc dalej - potencjalne taktowanie w obu pompach jest tak samo możliwe biorąc pod uwagę te same warunki ogrzewania. Należy tutaj rozważyć jedynie różnicę w cenie. Nawiązując do ostatniego zdania - oczywiście COP swoją drogą jest bardzo ważny....... Pozdrawiam serdecznie. Edytowane 3 Lutego 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Łukasz85 Opublikowano 3 Lutego 2023 #4 Opublikowano 3 Lutego 2023 Nie wiem, czy to coś ułatwi, ale ja na swojej pompie 9kW widziałem jak pokazywała produkcję 11kW i to bez grzałki i trybu, który chwilowo podnosi moc. Cytuj
ktosiek44 Opublikowano 4 Lutego 2023 Autor #5 Opublikowano 4 Lutego 2023 Dzięki. To ważna informacja. A przy jakiej temperaturze zewnętrznej wykręciła taka moc? Cytuj
sambor Opublikowano 4 Lutego 2023 #6 Opublikowano 4 Lutego 2023 Ciekawe ile kW wtedy pobierała PC Cytuj
berthold Opublikowano 4 Lutego 2023 #7 Opublikowano 4 Lutego 2023 8 godzin temu, Łukasz85 napisał(a): Nie wiem, czy to coś ułatwi, ale ja na swojej pompie 9kW widziałem jak pokazywała produkcję 11kW i to bez grzałki i trybu, który chwilowo podnosi moc. Na plusie każda pompa daje sporo więcej niż podaje producent np haier przy plus 12 daje ponad 12kw a na mrozie no cuż albo grzałka albo coś za coś każda pompa podobnie się zachowuje . Cytuj
esselite Opublikowano 4 Lutego 2023 #8 Opublikowano 4 Lutego 2023 Ja na 7kw też widziałem 11kw i COP 10. Heh.Pojawia się to na chwilę, jak pompa robi defrost i odwraca bieg wody w układzie. Cytuj
Łukasz85 Opublikowano 5 Lutego 2023 #9 Opublikowano 5 Lutego 2023 W dniu 4.02.2023 o 01:28, ktosiek44 napisał(a): przy jakiej temperaturze zewnętrznej wykręciła taka moc? Niestety nie pamiętam. W dniu 4.02.2023 o 01:44, sambor napisał(a): Ciekawe ile kW wtedy pobierała PC Tego też nie wiem. Nie mam żadnych zapisów, a zdjęcia też nie robiłem. 16 godzin temu, esselite napisał(a): jak pompa robi defrost to nie było przy defroście, to był normalny tryb grzania. Przy defrostach to mam COP powyżej 20. Cytuj
ameno25 Opublikowano 15 Lutego 2023 #10 Opublikowano 15 Lutego 2023 Kolego mam pompę innego producenta i założony podlicznik osobno tylko na fazę sprężarki , minimalny pobór prądu na jaki schodzi pompa to około 600W/h i potrafi lecieć z taką mocą cały dzień . Pompe mam właśnie ustawioną na jak najdłuższy czas pracy , jak już osiąga zadane parametry wody zasilającej i temperatury wew. to schodzi mocą najniżej jak się da , pompa zaś dobrana tak że najniższa jej moc nawet w ciepłe dni nie powoduje taktowania , zaś moc max spokojnie wystarcza do -20 1 Cytuj
Tomek15 Opublikowano 15 Lutego 2023 #11 Opublikowano 15 Lutego 2023 To tak jak by ktoś zapytał ile pali audi a6 4x4 a ty mówisz że AlfaRomeo łyka 10l 😂 1 Cytuj
ameno25 Opublikowano 15 Lutego 2023 #12 Opublikowano 15 Lutego 2023 Człowieku , porównuje co prawda inne marki ale tej samej mocy , ta sama sprężarka , a Ty chcąc zabłysnąć wyjeżdżasz z przykładem jakbym porównywał co najmniej 20kW splita do 5kW monobloka , gdzie split inverter a monoblok On-Off. Ale jak już przytoczyłeś przykład aut , to przeciez wielu ludzi porownuje spalanie różnych marek , które mają tą samą pojemność , podobne rozmiary i wagę więc o co Ci chodzi to nie wiem Cytuj
ktosiek44 Opublikowano 15 Lutego 2023 Autor #13 Opublikowano 15 Lutego 2023 A jaka to pompa? Jeśli mogę spytać. 🙂 Bo tutaj wiele czynników może mieć wpływ. 🙂 Cytuj
Tomek15 Opublikowano 16 Lutego 2023 #15 Opublikowano 16 Lutego 2023 15 godzin temu, ameno25 napisał(a): Człowieku , porównuje co prawda inne marki ale tej samej mocy , ta sama sprężarka , a Ty chcąc zabłysnąć wyjeżdżasz z przykładem jakbym porównywał co najmniej 20kW splita do 5kW monobloka , gdzie split inverter a monoblok On-Off. Ale jak już przytoczyłeś przykład aut , to przeciez wielu ludzi porownuje spalanie różnych marek , które mają tą samą pojemność , podobne rozmiary i wagę więc o co Ci chodzi to nie wiem A no oto ze autor prosił o dokładnie podany model który podał Gdyby było inaczej prosił by o podanie pomp o mocach w przedziale mocy Jednak umieszczając tam konkretnie model zawęził temat tylko do tego modelu A jeśli juz porównujesz silniki to silniki różnych firm nawet o tej samej pojemności będa różniły się i spalaniem i osiągami bo to inne konstrukcje Cytuj
ameno25 Opublikowano 16 Lutego 2023 #16 Opublikowano 16 Lutego 2023 To może swoje wywody poparłbyś jakimiś faktami , podaj mi jeden przykład gdzie np. 2.0L diesel montowany w segmencie aut klasy D , tak znacząco różni się parametrami , spalaniem i osiagami . Pozatym porównanie auta do pompy ciepła jest co najmniej idiotyczne ,a ja mogę się ciupnąć że inverter w tym panasie potrafi zejść do 500W/h. A to czy moja wypowiedz sie przyda autorowi to może pozostaw jego ocenie lub ocenie moderatora , jedno jest pewne Twoja nie wnosi zupełnie nic Cytuj
Tomek15 Opublikowano 16 Lutego 2023 #17 Opublikowano 16 Lutego 2023 Ciupaj się z kim innym i gdzie indziej ja nie zamierzam dalej zaśmiecać tematu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi