Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Lukas89 napisał(a):

Witam szanownych forumowiczów,

Jestem świeżym posiadaczem PC Panasonic WH-UDZ09KE5 + WH-SDC0309K3E5
więc na razie się uczę co i jak jednak wydaje mi się, że również moja PC zbyt często robi defrost.
Ostatnie wilgotne dni co 40 do 50 min. przy temp 4 st.
Teraz jest lepiej 1h do 1:30 odstępy między defrostami.
Poniżej udało mi się zarejestrować stan jednostki zewnętrznej przed defrostem. 
Defrost.thumb.png.92cae25b7de269103d92eba457864d98.png

Proszę o opinie czy dobrze przypuszczam, że może być do objaw małej ilości czynnika?
Poniżej zamieszczam również wykres 2 godziny z pracy PC.

ANALIZA_P1.thumb.png.c0ddee585a67fc8cdf39ea318b0034ef.png

Poniżej dodatkowo temperatury zasilania i powrotu oraz temp. zewnętrznej. 

ANALIZA_P2.thumb.jpg.6747d1617f7b24bb6c0d2958ab8d489f.jpg

Czekam jeszcze za opinią instalatora jednak chciałbym być w miarę zorientowany, że dobrze myślę.

Pozdrawiam,

Ja od sierpnia użytkuje serię K, R32, 7kW, WHADC0309K3E5, WHUDZ07KE5, i zauważyłem te samo zjawisko, że szroni wymiennik tak samo jak u Ciebie, ale tylko w przypadku pracy sprężarki na małej częstotliwość, tryp cichy 3, 20 do 30Hz. Jak pracuje np na podgrzanie cwu i pracuje np. na 55Hz, wymiennik szroni się równomiernie na całej powierzchni. Jeżeli te same zjawisko przy pracy z modulacją sprężarki do niskich częstotliwość  pojawia się np u kilku użytkowników to duże prawdobodobnie jest że przepływ przez wymiennik czynnika może być ograniczony przez rozwiązania projektowe i sterowanie w celu obniżenia mocy lub bardzo duży zbieg okolicznosci braku czynnika. Przy dużej wilgotności w dwa dni gdzie 23 godziny pracy zrobiła 30 wł/wył sprężarki, z czego dwa wynikały z zatrzymania na bazie pracy harmonogram, natomiast pozostałe to defrost, średnio przy 0C to 20 wł/wył 23h pracy. Z moich obserwacji defrost jest robiony na bazie pomiarów wydajności gdzie raz robi co 1h  innym razem co 2h lub nawet 5h i to też jest związane z tym że w jednym przypadku po defroście raz startuje z małej lub dużej częstotliwości. Niewiem jak jest w w starszych modelach pomp Panasonic na R32 serii K czy wł/wył sprężarki do defrostu są liczone. W mojej wiem bo info od producenta że w procesie defrostu czyli odwrocenia procesu grzewczego, chłodniczego nastepuje dwa cykle wyłącznia i włączenia  sprężarki i steownik to zlicza. Od Panasonic ciężko jest uzyskać jakoś odpowiedź. Ze wszystkim odsyłaja do instalatora. Nękając ich ciągle tym samym pytaniem tak w sprawie wł/wył sprężarki przy defrosie w końcu udzielili odpowiedzi. Można spróbować w sprawie szronienia wymiennika. Daj znać jak z ilością czynnika.

20241107_153216.jpg

20241107_184258.jpg

20241109_102018.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, mircio26 napisał(a):

A powiedzcie mi - z powyższych wykresów 80Hz to odpowiada jakiemu obciążeniu sprężarki w %?

Tego niestety nie wiem.

Jeśli chodzi o start / stop sprężarki to z mojej analizy wynika, że liczone są tylko starty.
Najpierw sprężarka się zatrzymuję i startuje ponownie na czas odszraniania co jest liczone.
Po zakończeniu defrostu znowu stop i dalej ponowny start do normalnej pracy.
Poniżej przedstawiam jak to wygląda. Dokładnie widać że tylko start się nalicza.

DEFROST.thumb.png.e9802cf0807b3d00ea44ea4cd2fa1464.png

Oczywiście dam znać po wizycie instalatora.

Pozdrawiam,

Opublikowano

Udało mi się skontaktować z reginalnym inzynierem wsparcia technicznego panasonic. Wymiennik powinien szronić się równomiernie na całej powierzchni niezależnie od częstotliwość pracy sprężarki. Przyczyna prawie na 100% brak odpowiedniej ilości czynnika. Przyczyna nieszczelność na złączach przewodów  jednostki zewnętrznej  lub wewnętrznej, objawy w postaci olejnych plam,  wycieku lub instalator za mało napełnił. Taki stan powoduje podobno niski COP. Także też wzywam instalatora. Dla użytkowników z Wielkopolski inzynerem wsparcia jest Karol Ulikowski. W Google wpisać regiony obsługi akredytowanych firm instalacyjnych panasonic, to wyskoczy plik pdf panasonicproclub.com/uploads/PL z danymi kontaktów. Jezeli ktoś posiada moduł aguaera smart cloud to są wstanie zdalnie przejrzeć parametry pracy i ewentualnie zdiagnozować problem.

Pozdrawiam 

• Lubię to 2
Opublikowano

Nadal czekam za instalatorem. Coś mu się niestety przeciąga przyjazd.
Jak tylko będę po wizycie dam od razu znać.

Pozdrawiam,

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

MarcinB1984 - Jeśli chodzi o instalatora niestety nie udało nam się zgrać terminu i zdecydowaliśmy przełożyć
sprawdzanie czynnika na spokojnie na cieplejsze dni.

W miedzy czasie zgłębiałem trochę temat tych pomp i ich pracy i wychodzi na to, że u wielu osób jest podobne zachowanie PC (defrost przy wysokiej wilgotności powietrza i temp. -3, +3 średnio co 40 min gdy hum.>90%).

Samo odszranianie zajmuje u mnie do 6 min. więc raczej wszystko jest w porządku jeśli chodzi o pracę PC.

Poniżej wykres z (14 sty. - 15.sty.) gdzie wilgotność zmalała poniżej 80%). Jak widać PC pracowała ciągiem najpierw 4,5h później 7h gdy wilgotność zmalała jeszcze bardziej.

PC_START_STOP.thumb.png.f2b6a39f1dbc7862351d427b597cc081.png

Wychodzi na to, że konstrukcja PC w wersji jednowentylatorowej tak się po prostu zachowuje. 

Co niestety przekłada się na ilość startów PC. 
U mnie w chwili obecnej gdzie wilgotność powietrza oscyluje na poziomie 97% od dwóch dni Pompa średnio ma 30 defrostów na dobę co daje 60 startów sprężarki. 

P.S. Kolego grzegorzwp daj znać czy tobie udało się sprawdzić ilość czynnika?

Opublikowano

Z instalatorem ustaliliśmy że trudno będzie sprawdzić fabrycznne napełnienie w moim przypadku 1,34kg, które jest wartością w określonych stanie, temperaturze i gęstości przy obecnych warunkach atmosferycznych. Podjęliśmy decyzję i na początku grudnia uzupełnił układ o 20g z wagi w rzeczywistości będzie to 10g pozostałe ilość pozostała w przewodach, manometrze. Efekt taki że po odwróceniu procesu po defroście wymiennik zaczyna szronić się pasami zwiekszając powierzchnie zgodnie z przepływem czynnika przez poszczególne sekcje. Sprężarka zaczynając modulację obniżając częstotliwość zatrzymuje ten proces zwiekszania powierzchni pasów szronu na okreslony czas. Jak ustabilizuje się częstotliwość na określonej częstotliwości to pasy szronu zwiekszają się szron również pojawia się na powierzchniach nie zaszronionych wczesniej i defrost robi jak jest wymiennik cały biały. Przed uzupełnieniem wymiennik cały się szronił tylko gdy pompa grzała cwu i pompa pracowała przez cały ten proces na max. w ustawionym trybie pracy. W grzaniu co i modulacji defrost był zawsze gdy wymiennik był w pasy przy temp. 0 do 5C. Wniosek uzupełnienie sprawiło teoretycznie że wymiana zachodzi na całej powierzchni tylko że został usunięty objaw a nie przyczyna. Instalator zamontował mi serwisowy moduł aguaera smart i obecnie bez zglaszania reklamacji pompa jest monitorowana przez inżyniera wsparcia Panasonica. Bezpośrednio rozmawiając z dwoma inżynierami wsparcia Panasonica na region śląski i kujawsko-pomorskie, twierdza że mają zgłoszenia i obserwacje tego typu szronienienia na pompach seri K. Natomiast jest to nieprawidłowy objaw. Tylko że sprawdzając na podstawie COP wszystko jest ok. Dochodzę po obserwacjach po uzupełnieniu że ilość czynnika mogla być prawidłowa ale coś się poprawiło.  Też chwilami skłaniam się tak jak Ty że ta seria tak ma, tym bardziej że pracownik Instalatora, który uzupełniał mi czynnik jak powiedziałem mu że robi to ze względu na pasy szronu i pokazaniu zdjęć był zaskoczony w lipcu montował taką samo u siebi i koledze tylko 9kW i u nich też są pasy i to samo się dzieje. Obecnie wymieniamy się informacjami i jednoznacznie obserwujemy takie samo zachowanie,  że po defroście np. Sprezaka max Cop mały, moduluje cop rośnie, stabilizacja spreżarki i tutaj jest etap cop ok, etap cop niski i następnie ja dwa razy złapałem pompe ze następuje słyszalny odgłos jakby się zawór otwierał i nagle spada pobor energii, rośnie produkcja, cop i spada częstotliwość. Te dwie wyżej wspomniane osoby też takie stany obserwują u siebie. Ja dzisiaj jak przylapalem ja na takim stanie że przy 0C miala przez ok 20min Cop 4,4 do 7 i następnie zawiesiła sie na 40min z cop 1,7 do 2,2 to miarka się przebrała się i założyłem oficjalnie reklamacje. Co do ilosci defrostu to ja najwiecej miałem 23 co skutkowalo 46 wl, były to dni 11 i 12.01 kiedy padał śnieg. Gdy jest 0C to ok 16 i 32wl, np przy -5 ok 8 i 16wł przy pracy 24h. I co najciekawsze pobór energii i ostatecznie  COP jest prawie identyczne w powyższych warunkach. Mam dużo innych spostrzeżeń i wniosków z pracy pompy ale za duzo do opisywania ponieważ zajmuje się projektowaniem urządzeń przepływowych, wentylatorów przemysłowych dla energetyki, które są np skonfigurowane do pracy z wymiennikami lub nagrzewnicami wodnym lub parowymi, gdzie projektuje inny dział fabryki i zasada jest jedna zeby osiągnąć  określona moc cieplną to czynnik o określonych parametrach musi byc równomiernie rozprowadzony czyli urządzenie przepływowe musi okreloną wydajność i ciśnienia zeby pokonać opory hydrauliczne wymiennika oraz drugie ktore to ciepło odda lub odbierze z wymiennika.

Opublikowano

Jak się oblicza COP mam daikina 8 kw tak dobrałem na palę 8kw zmieniłem kaloryfery na klimaktowery ariva tanie po 3.500 oczywiście jest cieplej i maja funkcje grzanie .chłodzenie,osuszanie i coś tam jeszcze Pompa od 4lat ciągnie na budynku z lat 60 ocieplenie 10 styropian strop 20 cm peletu w dzisiejszych czasach wtedy trociny1200zl ale mam panele 6.4