Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Lukas89 napisał(a):

Witam szanownych forumowiczów,

Jestem świeżym posiadaczem PC Panasonic WH-UDZ09KE5 + WH-SDC0309K3E5
więc na razie się uczę co i jak jednak wydaje mi się, że również moja PC zbyt często robi defrost.
Ostatnie wilgotne dni co 40 do 50 min. przy temp 4 st.
Teraz jest lepiej 1h do 1:30 odstępy między defrostami.
Poniżej udało mi się zarejestrować stan jednostki zewnętrznej przed defrostem. 
Defrost.thumb.png.92cae25b7de269103d92eba457864d98.png

Proszę o opinie czy dobrze przypuszczam, że może być do objaw małej ilości czynnika?
Poniżej zamieszczam również wykres 2 godziny z pracy PC.

ANALIZA_P1.thumb.png.c0ddee585a67fc8cdf39ea318b0034ef.png

Poniżej dodatkowo temperatury zasilania i powrotu oraz temp. zewnętrznej. 

ANALIZA_P2.thumb.jpg.6747d1617f7b24bb6c0d2958ab8d489f.jpg

Czekam jeszcze za opinią instalatora jednak chciałbym być w miarę zorientowany, że dobrze myślę.

Pozdrawiam,

Ja od sierpnia użytkuje serię K, R32, 7kW, WHADC0309K3E5, WHUDZ07KE5, i zauważyłem te samo zjawisko, że szroni wymiennik tak samo jak u Ciebie, ale tylko w przypadku pracy sprężarki na małej częstotliwość, tryp cichy 3, 20 do 30Hz. Jak pracuje np na podgrzanie cwu i pracuje np. na 55Hz, wymiennik szroni się równomiernie na całej powierzchni. Jeżeli te same zjawisko przy pracy z modulacją sprężarki do niskich częstotliwość  pojawia się np u kilku użytkowników to duże prawdobodobnie jest że przepływ przez wymiennik czynnika może być ograniczony przez rozwiązania projektowe i sterowanie w celu obniżenia mocy lub bardzo duży zbieg okolicznosci braku czynnika. Przy dużej wilgotności w dwa dni gdzie 23 godziny pracy zrobiła 30 wł/wył sprężarki, z czego dwa wynikały z zatrzymania na bazie pracy harmonogram, natomiast pozostałe to defrost, średnio przy 0C to 20 wł/wył 23h pracy. Z moich obserwacji defrost jest robiony na bazie pomiarów wydajności gdzie raz robi co 1h  innym razem co 2h lub nawet 5h i to też jest związane z tym że w jednym przypadku po defroście raz startuje z małej lub dużej częstotliwości. Niewiem jak jest w w starszych modelach pomp Panasonic na R32 serii K czy wł/wył sprężarki do defrostu są liczone. W mojej wiem bo info od producenta że w procesie defrostu czyli odwrocenia procesu grzewczego, chłodniczego nastepuje dwa cykle wyłącznia i włączenia  sprężarki i steownik to zlicza. Od Panasonic ciężko jest uzyskać jakoś odpowiedź. Ze wszystkim odsyłaja do instalatora. Nękając ich ciągle tym samym pytaniem tak w sprawie wł/wył sprężarki przy defrosie w końcu udzielili odpowiedzi. Można spróbować w sprawie szronienia wymiennika. Daj znać jak z ilością czynnika.

20241107_153216.jpg

20241107_184258.jpg

20241109_102018.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, mircio26 napisał(a):

A powiedzcie mi - z powyższych wykresów 80Hz to odpowiada jakiemu obciążeniu sprężarki w %?

Tego niestety nie wiem.

Jeśli chodzi o start / stop sprężarki to z mojej analizy wynika, że liczone są tylko starty.
Najpierw sprężarka się zatrzymuję i startuje ponownie na czas odszraniania co jest liczone.
Po zakończeniu defrostu znowu stop i dalej ponowny start do normalnej pracy.
Poniżej przedstawiam jak to wygląda. Dokładnie widać że tylko start się nalicza.

DEFROST.thumb.png.e9802cf0807b3d00ea44ea4cd2fa1464.png

Oczywiście dam znać po wizycie instalatora.

Pozdrawiam,

Opublikowano

Udało mi się skontaktować z reginalnym inzynierem wsparcia technicznego panasonic. Wymiennik powinien szronić się równomiernie na całej powierzchni niezależnie od częstotliwość pracy sprężarki. Przyczyna prawie na 100% brak odpowiedniej ilości czynnika. Przyczyna nieszczelność na złączach przewodów  jednostki zewnętrznej  lub wewnętrznej, objawy w postaci olejnych plam,  wycieku lub instalator za mało napełnił. Taki stan powoduje podobno niski COP. Także też wzywam instalatora. Dla użytkowników z Wielkopolski inzynerem wsparcia jest Karol Ulikowski. W Google wpisać regiony obsługi akredytowanych firm instalacyjnych panasonic, to wyskoczy plik pdf panasonicproclub.com/uploads/PL z danymi kontaktów. Jezeli ktoś posiada moduł aguaera smart cloud to są wstanie zdalnie przejrzeć parametry pracy i ewentualnie zdiagnozować problem.

Pozdrawiam 

• Lubię to 2