Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Zastanawiam się nad wymianą sterownika z dwustanowego na z PID.

Proszę o informację jakie polecacie. na dzień dzisiejszy myślę o SKZP-02 lub Argos PID plus. Wiadomo nie będę wymieniał sterownika w trakcie sezonu, ale chcę na przyszły sezon wymienić.

Ten sterownik co mam obsługuje tylko pompę CO. Nie grzeję CWU.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)

Jak masz tylko 1pompę, to..

skzp02 jest na 4pompy, siłownik zaworu

argos plus ekogroszkowy jest na 3pompy, siłownik zaworu i ma wbudowany moduł internetowy.

Do tego, co opisałeś poleciłbym Iryd 610, on może obsłużyć do 4pomp, wyjściowo nastawiony na C.O. oraz CWU, które można wyłączyć. Cenowo korzystniej a to kawał dobrej maszyny, masz wykresy pracy, usb do aktualizacji softu, możesz go rozbudować o cz.spalin, cz.pogodowy, moduł zaworu mieszającego, moduł internetowy, panele domowe firmowe od przewodowych monochromatycznych, przez radiowe wersje po kolorowy przewodowy.

Polecam spojrzeć na Iryd 610 marki Prond w Twoim przypadku, jak masz siłownik zaworu, to Iryd 601 albo dotykowy seria Iryd 602 albo właśnie skzp02 chociaż z cz.mieszacza lub ten argos plus.

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Właśnie czekam na propozycje sterowników.

A właśnie na zaworze mam założony: Regulator  act 343 proclik stało temperaturowy i fajnie pilnuje mi stałej temperatury wychodzącej na grzejniki. 

Opublikowano (edytowane)

Nie, tylko nie argos pid+. To jest bubel nie sterownik. Będziesz się z nim męczył. Wiem co mówię bo sam go miałem i użytkowałem przez niecały sezon.  ...czemu niecały? Domyśl się. 😐

Kupiłem SKZP-05 i jestem z niego przezadowolony. 

Skoro mówisz, że masz mieszacz z siłownikiem, to tym bardziej proponuję SKZP. Ten sterownik ma proporcjonalne sterowanie pokojowe. Docenisz to w praktyce. 🙂

Edytowane przez Dozy
Opublikowano

Jak chcesz to mam talos pid, nieużywany gdzieś leży to chętnie się pozbędę

Wymieniłem go na swoją własną konstrukcję bo jakoś mnie naszło na projekt DIY. Talos to prosty sterownik, ma pid i tryb dwustanowy ale możliwości konfiguracji rozmaitych parametrów niezbyt rozbudowane.

Opublikowano

Osobiście wymieniłem sterownik ST480 na SKZP-02. Początkowo zanim go ustawiłem to spędziłem w kotłowni kilka dni. Jak już ustawiłem względnie dobrze to od tamtej pory zachodziłem tam jedynie wyczyścić kocioł i uzupełnić zbiornik + drobne korekty jeszcze przez kolejnych kilka kilkanaście dni.
Porównując ten sterownik z tym co miałem to niebo a ziemia. Tylko by on dobrze pracował musi być kompa kotłową lub duża wymiana wody przez kocioł. W przeciwnym razie ciężko mówić o pracy PID.