Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Haier AU112FYCRA(hw) pompa obiegowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Czy wie ktos jak zmniejszyc najlepiej na stale moc, wydajnosc tloczenia pompy obiegowej w PC聽Haier AU112FYCRA(hw) ?

Dodam ze u mnie pracuje non stop na max mocy.

A potrzebuje by pracowala z 2/3 mniej

Dziekuje za podpowiedzi

Opublikowano

Hehhh馃槖

Dzi臋kuj臋 za podpowied藕.

Nie chcialbym nic w niej mechanicznie zmieniac, gwarancja.

A pozatym my艣l臋 偶e jakbym od艂膮czy艂 ta ori pompe od PCB PC to zaraz sie b艂膮d obwodu pompy pojawi.

A jezeli w ustwaieniach serwisowych j膮, glowna pompe, poprostu wylacze (A05 ustawie 2, wtedy musze sprawdzic gdzie sie pojawia zasilanie do pompy zewnetrznej nr 2 czy z plyty PC czy ATW ?) i poprostu domontuje dodatkowa pompe w uklad, to czy jest kolega zorientowany czy to bedzie dzialac czy bedzie wywalac jakies bledy przeplywu i cisnienia?

Pompe domontowalbym na wlot PC zimnej cieczy by w ukladzie wewnatrz PC ta pompa wytwarzala minimalne cisnienie.

Bo zakladam ze jak zamontuje na wyjsciu cieplej, to bedzie robic mi minimalne podcisnienie i wtedy to zapewne bedzie pluc bledem?

Zanim rurki zaczn臋 ci膮膰, to chcia艂bym si臋 poprostu upewni膰.

A tak swoj膮 droga zastanawia mnie algorytm sterowania ta pompa wbudowana?

Jezeli PC grzeje to za艂贸偶my 偶e mo偶e i chodzi膰 ca艂膮 moc膮, ale jezeli pompa idzie w odstawke na po艂 godziny, po kiego ciorta ta pompa napierdziela ca艂膮 swoj膮 moc膮? W jakich warunkach ona zmniejsza moc?

Opublikowano

Nie mam co prawda pompy 11kW ale 8kW, do 艣rodka wstawi艂em bypass a pompa w kot艂owni.聽

Zasilanie z wewn膮trz pompy wzi膮艂em co by nie kombinowa膰.

Oboj臋tnie sk膮d zasilisz pomp臋 b臋dzie dzia艂a膰 tylko je艣li we藕miesz zasilanie z wewn膮trz "PUMP" to b臋dzie dzia艂a艂 Antifrezee w innym wypadku nie b臋dzie, pompa weryfikuje tylko przep艂yw.

Opublikowano

No wla艣nie kolego nie chcia艂bym nic mechanicznie w niej zmienia膰 bo jak ju偶 wspomina艂em-gwarancja.

Pompa jak na poni偶szym zdj臋ciu.

Nie widzia艂em na niej 偶adnego przycisku czy czegokolwiek do zmiany charakterystyki.

Masz racje, lepiej zasili膰 zewn臋trzn膮 pomp臋 z odzielnego zasilania. Antifreze mi nie potrzebny bo mam glikol w ukladzie.

To w tych PC pompa cieczy mierzy przep艂yw ? Nie ma czujnika przep艂ywu? To jak zrobi艂e艣 bypas to jak to si臋 ma do b艂臋du z brakiem przep艂ywu?

Pompa.jpg

16 minut temu, sambor napisa艂(a):

Wg dokumentacji to tam jaki艣 grundfoss siedzi, wi臋c powinien mie膰 jak膮艣 reg tak偶e r臋czn膮.

Wygl膮da 偶e jest pe艂ny PWM w zakresie od 3W do 180W.
Tylko co jest odpowiedzialne za faktem by pompa zwolni艂a?

Opublikowano

No w艂a艣nie 偶e niestety nie ma niczego, ani wskaznika led ani przycisku.聽

Wiec na pewno pe艂ny PWM.

呕eby wiedzia艂 cz艂ek jakie warunki s膮 odpowiedzialne za w艂a艣nie to sterowanie PWM ?

Wg mnie producent powinien by艂 zrobi膰 w menu serwisowym, np ustawienie max mocy pompy i by艂o by po sprawie

Lookam w艂a艣nie w schematy i zastanawiam si臋 co producentowi przy艣wieca艂o zrobienie wyj艣cia do zasterowania zewn臋trznej pompy obiegowej? Ka偶dy na logik臋 kaza艂by zmieni膰 na nowa jak si臋 np uwali.

Chyba sko艅czy si臋 tym 偶e przetn臋 w kt贸ry艣 dzie艅 powr贸t, domontuj臋 dodatkow膮 pompe i sprawdze namacalnie co si臋 b臋dzie dzia艂o...聽

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Azzx napisa艂(a):

W pompie jest czujnik przep艂ywu, pompa sama w sobie nic nie mierzy ani nic poza ON/OFF nic ni膮 nie steruje.

To jak Ty z bypasem zapewnile艣 prawid艂owy pomiar przep艂ywu? Za艂o偶y艂es ori czujnik do swojej domontowanej pompy? Czy PC 8 kW nie wypluwa b艂edu bez tego czujnika. Czy co艣 pomiesza艂em?

Sci膮gn膮艂em serwis贸wk臋 grundfos, tam dok艂adnie jest opisany sposob sterowania PWM akurat tej pompy ktora siedzi u mnie. Sterowanie ma z PCB PC niestety. i nic z tym nie zrobi臋.

Jak ju偶 pisa艂em powy偶ej. Domontuje zewnetrzna pompe i zobacze jakie beda efekty.

Edytowane przez Ryszard
Prosz臋 nie cytowa膰 ostatniego postu
Opublikowano

A co to za problem ? za艂o偶y膰 termostat pokojowy za ok 180 z艂 i pod艂膮czy膰 pod styki cn21 i po sprawie jak osi膮gniesz odp temp w pomieszczeniu to pompa stanie tak samo jak wszystko inne i tyle po co kombinowa膰 ?

Opublikowano

Ano kolego taki problem, ze mam du偶y bufor kombinowany , dodatkowo z w臋偶ownic膮 wpi臋t膮 w solary pr贸偶niowe. Podpi臋te to wszytko bylo pod kociol i dzialalo super. na dom mam 2 zawory 4D i jest git. Wsz臋dzie pod艂og贸wka, tylko 艂azienka z drabinkami. Po podpieciu pompy ciepla w ten sam bufor przy takiej mocy pompy obiegowej nie mam nawarstwiania cieplej wody w buforze. I to jest ten wielki problem. Pompa by dogrza膰 CWU wystarczy ze podniesie temp i powy偶ej wlotu do bufora ma si臋 nawarstwia膰 ciepla woda obiegowa i tym samym podgrzewac CWU zawart膮 w drugim wewn臋trznym baniaku. Nie mam dw贸ch oddzielnych baniakow w kotlowni i zaworu 3D rozdzielaj膮cego do 艂adowania CWU. Dodam 偶e jak "zdusz臋" przep艂yw wody PC - BUFOR to jest super. Ciepla woda sie nawarstwia, tylko strasznie szumi w uk艂adzie z powodu przyd艂awienia obiegu. A z innej beczki, ekonomicznej, to pompa pracujaca moca 180 W zamiast np 80 W to jest ponad 2 kWh na dob臋. Miesi膮c, to ponad 60kWh. razy miesi膮ce u偶ywania pompy...聽 Ale to akurat nie o to mi chodzi, inni by si臋 nad tym zastanawiali. Mam nadziej臋 偶e rozwia艂em w膮tpliwo艣ci zwi膮zane z moim g艂贸wnym pytaniem?

Opublikowano

Kolego @Nitze聽wy艣l臋, 偶e jeszcze chwila i sam dojdziesz do wniosku, 偶e taka kombinacja hydrauliczna w zestawieniu z pomp膮 ciep艂a nie ma 偶adnego sensu.

Ponadto pami臋taj, 偶e kij ma dwa ko艅ce.
Mo偶e co艣 zyskasz w buforze kombinowanym, ale du偶o stracisz przy wymianie ciep艂a gaz-woda w wymienniku pompy ciep艂a.

Opublikowano (edytowane)

W sensie, 偶e w pompie ciep艂a jest zabudowany czujnik przep艂ywu. Jak wy偶ej, d艂awienie i zmniejszanie przep艂ywu nie do ko艅ca ma sens. W Haierze je艣li zmniejszysz przep艂yw b臋dzie osi膮ga膰 zadan膮 temperatur臋 +5 stopni i pompa b臋dzie Ci si臋 wy艂膮cza膰 bo nie b臋dzie wystarczaj膮co szybko odbieranie ciep艂o z wymiennika. Z kolei je艣li nie b臋dzie wspomnianego聽"nawarstwiania" i powr贸t b臋dzie wraca艂 ciep艂y dT<3K to Haier zaczyna elegancko modulowa膰.

Jedyne co mo偶esz zrobi膰 i co ma sens to zabudowa膰 modu艂 sterowania PWM i pod艂膮czy膰 do pompy obiegowej i np. je艣li pompa pracuje Ci na zworce (50% mocy) to przep艂yw dobra膰 tak:

5,5kW=1,163*5K*przep艂yw(m3/h) a bez zworki 11kW=1,163*5K*przep艂yw(m3/h)

Edytowane przez Azzx
  • 4 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Kolego Azzx, odpu艣ci艂em temat.
Nie b臋d臋 ingerowa艂 w PC, tym bardziej 偶e gwarancja.

Witek-z-Ulicy, trafna sugestia! 馃檪
Domontowa艂em, ma艂y bufor na uk艂ad ogrzewania domu, kt贸ry pracuje mi r贸wnie偶 jako sprz臋g艂o hydrauliczne.
Jest ok.
Bufor CWU zosta艂 jak by艂, i dzia艂a wszytko.
PC tylko wpi臋ta w g贸rn膮 w臋偶ownice do grzania w nim wody CWU poprzez zaw贸r prze艂膮czaj膮cy grzanie dom-grzanie CWU.
Dolna w臋偶ownica pod solarami na dachu.
Nawarstwianie wody jest jak ma byc.

Dzi臋ki za sugestie.
Jak si臋 na w艂asnej sk贸rze nie przekonasz, to nie uwierzysz... 馃檪

• 10 miesi臋cy temu...
Opublikowano
W dniu 3.01.2023 o 08:25, Azzx napisa艂(a):

W sensie, 偶e w pompie ciep艂a jest zabudowany czujnik przep艂ywu. Jak wy偶ej, d艂awienie i zmniejszanie przep艂ywu nie do ko艅ca ma sens. W Haierze je艣li zmniejszysz przep艂yw b臋dzie osi膮ga膰 zadan膮 temperatur臋 +5 stopni i pompa b臋dzie Ci si臋 wy艂膮cza膰 bo nie b臋dzie wystarczaj膮co szybko odbieranie ciep艂o z wymiennika. Z kolei je艣li nie b臋dzie wspomnianego聽"nawarstwiania" i powr贸t b臋dzie wraca艂 ciep艂y dT<3K to Haier zaczyna elegancko modulowa膰.

Jedyne co mo偶esz zrobi膰 i co ma sens to zabudowa膰 modu艂 sterowania PWM i pod艂膮czy膰 do pompy obiegowej i np. je艣li pompa pracuje Ci na zworce (50% mocy) to przep艂yw dobra膰 tak:

5,5kW=1,163*5K*przep艂yw(m3/h) a bez zworki 11kW=1,163*5K*przep艂yw(m3/h)

Witam.

Odgrzebi臋 troch臋 temat.

Pad艂a mi pompa obiegowa. I jakie偶 by艂o moje zdziwienie gdy kupi艂em now膮 za kup臋 kasy i si臋 okaza艂o 偶e chyba niepotrzebnie! Pompa w mojej PC wcale nie jest sterowana z PCB PC. Do pompy pod艂膮czone jest tylko wy艂膮cznie zasilanie z PC a sterowanie PWM i sygna艂 zwrotny jak na foto poni偶ej jest spi臋ty do kupy, przez co teraz ju偶 wiem dlaczego pompa mi non stop dyma艂a ca艂膮 swoj膮 moc膮.

Jest kto艣 kto wie gdzie sterowanie podpi膮膰 na PCB? (To jeden problem) A czy b臋dzie ona ju偶 sterowana to si臋 oka偶e czy soft jest taki kt贸ry to zrobi? Na schematach au112fycra(hw) jako艣 tego nie widz臋.
Wychodzi na to 偶e wystarczy艂o kupi膰 zwyk艂膮 pompk臋 obiegowa za 150zl i pod艂膮czy膰 zasilanie a nie Grundfosa PWM za kup臋 kasy, kt贸ry i tak nie jest sterowany. Hehe...

sterowanie pompa grundfos.jpg

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.