Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich potrzebuję konkretnej porady otóż sprawa wygląda tak 

Posiadam obecnie kocioł Ogniwo Classic 13 kw w którym już 2 latka temu wpasowałem palnik pelletowy Venma 16 kw. Po wszystkich modernizacjach ( instalacja oparta o sprzęgło hydrauliczne) planuje wymianę kotła i tutaj chciałbym zakupić coś sprawniejszego coś już z papierami oczywiście i jak najbardziej chciałbym dalej korzystać z mojego palnika. Przeglądnąłem już chyba wszystkie dostępne dolniaki z rynku i jeżeli chodzi o dalsze wykorzystanie palnika to tylko zmieści się do swojego brata też Ogniwo 13 DS. 

Mam drobne jednak obawy czy to będzie działać no oczywiście pewnie w grę wchodzi usunięcie szamotu może i odkrycie klapy krótkiego obiegu i taki DS trochę dalej staje się górniakiem ale trochę sprawniejszym bo wymiennika ma więcej niż stary GS. 

Co sądzicie? 

A może poszukać np jakiegoś ekogroszkowca i z nim kombinować? 

Opublikowano

Jaka masz temperaturę spalin przy mocy 100 %

Ja zamiast wymiany kotła wydłuzył bym bieg spalin wzdłoz wymienika w głownej komorze zasypowej  kotła jeżeli ciąg  kominowy  będzie za słaby można zamontować nadstawkę.

Opublikowano

Temperatura spalin przy max 160-190.

W komorze zasypowej już wszystko kombinowałem

Najlepszą sprawność uzyskałem instalując płytkę szamotową ok 10 cm nad palnikiemi jedną przed też ok 10 cm coś w lirerę T płomień fajnie to omiata, na pierwszej półce zawirowywacz i w kanałach poziomych także. 

Wymiennik wyczyszczony do gołej blachy i taki staram się utrzymywać i myślę że już więcej z tego nie wyciągnę. 

Ogólnie jestem zadowolony z bezobsługowości i spalania na ok 100m2 domu przy ok 0 st C na zewnątrz plus CWU spala mi to ok 15 kg/doba w domu 22.5-23 st

Teraz właśnie myślę żeby coś zmienić wcześniej czy później i tak pewnie trzeba będzie coś z papierami mieć a i wymiennik byłby większy to i sprawność tego wszystkiego lepsza co powinno wpłynąć na dalsze oszczędności no i np w takim DS w razie W wyjmuję palnik i palę węglem i drewnem

Opublikowano

No te 160-190 to trochę dużo ciepła ucieka, a parametry spalania skoro jest tak gorąco czy można zejść z dawki paliwa.

jak pisałem o wydłużeniu drogi spalin wysłałem o czymś takim czy to coś zmieni , czerwona kreska to blacha na całą szerokość paleniska , kolor zielony to nowy bieg spalin palnik musiałby być zamontowany na a dole.

Screenshot_20230102-095137~3.png

Opublikowano

Też próbowałem coś takiego po obserwacji temperatury spalin i kolorze komory zasypowej zostałem przy rozwiązaniu z mojego poprzedniego postu. Po kolorze komory można stwierdzić że cała dolna komora "bierze" udział w odbieraniu ciepła. 

Palnik mam w górnej części dolnych dzwiczek myślałem też o wstawieniu palnika niżej pod ruszta wodne (ogniwo Classic ma i tu trochę też tracę bo palnik nad rusztami jest ogniwo DS nie ma rusztu wodnego) ale musiałbym kocioł podnosić a to już gruba robota a palnik pod samiutkimi rusztami to pewnie miejscowe gotowanie wody 😔

I teraz np jeżeli kupiłbym takie Ogniwo DS najmniej przeróbek (pewnie nawet drzwiczki od starego z palnikiem będą pasowały plug-in) płaszcza ma niby na papierze 0,6 m2 więcej i w najgorszym przypadku w DSie mógłbym nawet spokojnie obniżyć palnik. Najbardziej obawiam się że strumień ognia może za bardzo "bić" w ten pionowy wymiennik ale deż jakoś z szamotem by pokombinował. 

1 minutę temu, aparatowypl napisał(a):

Też próbowałem coś takiego po obserwacji temperatury spalin i kolorze komory zasypowej zostałem przy rozwiązaniu z mojego poprzedniego postu. Po kolorze komory można stwierdzić że cała dolna komora "bierze" udział w odbieraniu ciepła. 

Palnik mam w górnej części dolnych dzwiczek myślałem też o wstawieniu palnika niżej pod ruszta wodne (ogniwo Classic ma i tu trochę też tracę bo palnik nad rusztami jest ogniwo DS nie ma rusztu wodnego) ale musiałbym kocioł podnosić a to już gruba robota a palnik pod samiutkimi rusztami to pewnie miejscowe gotowanie wody 😔

I teraz np jeżeli kupiłbym takie Ogniwo DS najmniej przeróbek (pewnie nawet drzwiczki od starego z palnikiem będą pasowały plug-in) płaszcza ma niby na papierze 0,6 m2 więcej i w najgorszym przypadku w DSie mógłbym nawet spokojnie obniżyć palnik. Najbardziej obawiam się że strumień ognia może za bardzo "bić" w ten pionowy wymiennik ale też jakoś z szamotem by pokombinował.