Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Jestem nowym użytkownikiem kotła Tekla Draco d25. Jak było cieplej było ok, przy aktualnych temperaturach nie mogę dogrzać domu. Ogólnie mam po 1 dniu sporo spieków, zdjęcie dołączę wieczorem. Kaloryfery są ciepłe, nie są gorące. Ustawienia pieca przesyłam poniżej. Może ktoś coś poradzić? Dom ok. 150m2.

IMG_20221220_095408.jpg

IMG_20221220_095417.jpg

IMG_20221220_095428.jpg

IMG_20221220_095436.jpg

IMG_20221220_095445.jpg

IMG_20221220_095451.jpg

IMG_20221220_095512.jpg

Opublikowano

Tu chyba nie tylko jest problem z ustawieniami ale również z instalacją. Temperatura powrotu tylko 31°C. Ustaw proporcje przerwa dawka 1:5 . Czyli podawanie 5 przerwa 25 do 30 s. I jak są spieki wentylator w dół. Zdjęcia instalacji- podłączenie kotła wskazane.

Opublikowano

Spadła temp. na zewnątrz trzeba skorygować moc palnika aby osiągnąć temperatury zadane.

Ustawienia jak wyżej sugerowane przez @1mpsbędą się wiązały ze zwiększeniem zużycia opału.

Przyjmuje się, że aby uniknąć wystąpienia zjawiska korozji niskotemperaturowej temp. wody wracającej powinna być wyższa aniżeli temp. punktu rosy. 31st.C na powrocie nie specjalnie jest akceptowalne.
Czy możesz napisać co oznaczają na zdjęciu dwie strzałki góra dół i wskazywana temp. 50st.C w obiegu mieszacza I. Czy to jest jakaś, do której kocioł zmierza wynikająca z nastaw, krzywej pogodowej? Masz zawór 4D i siłownik?

Opublikowano

@digi ustawienie 1:8 na 1:5 to co to jest jak nie korekta mocy palnika ?

Ze zwiększeniem spalania też nie do końca się zgadza. Nie mogąc osiągnąć zadanej temperatury to ile będzie pracował ? A na większej mocy będzie pracował dłużej ?

Opublikowano

Nigdzie nie napisałem, że się nie zgadzam. Bijesz chochoła. Pierwsze zdanie jest w zasadzie parafrazą tego co napisałeś.

Nie mogąc osiągnąć temp.  może  pracować 24h/dobę.

Dla przykładu

5/40 i zmiana na 5/25 wiąże się ze zmianą ilości podawanego opału w tej samej jednostce czasu. W pierwszym przypadku 10s podawania co 1:30min.(w proporcji 10s/80s) W drugim 10s co 1min(10/50s), a to oznacza, że co 1:30 będzie 15sekund.

10 sekund podawania można przeliczyć na jakąś ilość gramów węgla. Stąd na większej mocy w tej samej jednostce czasu spali więcej węgla aniżeli na mniejszej ORAZ wygeneruje inną ilość ciepła- w szczególności większą - pod warunkiem, że będzie pracował oraz proces spalania nie będzie istotnie gorzej zachodził.

27 minut temu, 1mps napisał(a):

Ze zwiększeniem spalania też nie do końca się zgadza.

A gdzie się nie zgadza, że wypuszczenie wyższej temp. na grzejniki, dojście do zadanej będzie oznaczało większe zużycie?

Opublikowano (edytowane)

Widze MI 38°.Jesli mi znaczy mieszac 1 to masz ustawiona temperature na grzejniki 38° niezaleznie od temperatury kotla.Sterowac podawaniem wegla ci grzejnikow nie rozgrzeje.Ustaw temp.mieszaca.Powrot widze 50°.Przy 55 na kotle o.k.Ale temp.kotla za niska,lepsze 60+ ja mam 75.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

Nie znam tego siłownika Wita, ale w nieco innym SM4.6 wciska się sprzęgło(czarny grzybek) i można nim kręcić ręcznie. Do tego brak jest instrukcji. Wydaje mi się że aby go sprawdzić ręcznie trzeba przestawić pozycję na pokrętle z prawej strony

https://www.wita.de/ru/produkt/wita-sm-44/

https://www.wita.pl/wp/wp-content/uploads/datenblatt/antriebstechnik/WITA_Datenblatt_elektryczny_SM_44.pdf

Czy możesz zrzucić ten opał z rusztu, ustawić obroty dmuchawy na maksa i odkryć dysze napowietrzające tak aby skontrolować ich drożność? Zrzuć popiół i niespalony węgiel i puść na chwilę dmuchawę na maksa aż się wypali w okolicach dysz tak aby były odkryte.Czy masz uszczelniony ruszt silikonem 1200st.C? W jakiej pozycji jest klapka dmuchawy dla tych ustawień

5 /40/ 120?

@bercus

To 50st.C to jest raczej zadana obiegu. Temperatura powrotu jest na ostatnim zdjęciu.

https://www.mce.net.pl/wp-content/uploads/2019/09/Instrukcja-compit-R770G.pdf

https://vdocuments.site/instrukcja-obsugi-i-instalacji-tekla-select-instrukcja-obsugi-i-instalacji.html

Edytowane przez digi