Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Utrzymuję w pokoju temperaturę powietrza na poziomie 21 stopni przez 24h, a mimo to podczas mrozów temperatura ścian zewnętrznych spada z 19,7 stopni na 19,2 i odczuwalny jest dyskomfort z tego powodu. Wcześniej paliłem tylko w dzień, a teraz całą dobę i nie wiem, czy to normalna sytuacja? Żeby poprawić swój komfort muszę podczas mrozów zmieniać temperaturę powietrza na 22 stopnie?

Opublikowano

Tak, to normalne. Odczucie ciepła zależy od wielu czynników, w tym od temperatury ścian, podłogi, sufitu, temperatury i wielkości grzejnika. Termometr jest obiektywny, a "odczucie" bardzo subiektywne.

Opublikowano

To wiem, ale pytałem o to, czy to normalne, że temperatura powietrza jest cały czas stała 21 stopni, a ściana mimo tego wychładza się? Myślałem, że jak się ustawi temperaturę w pokoju to już nie będzie trzeba tego ruszać przez całą zimę, a tu trzeba kręcić termostatem, żeby było ciepło.

Opublikowano

Dla termostatu 21 stopni, to 21 stopni. Koło termostatu możesz mieć 21 stopni, ale koło okna, ściany, drzwi jest już mniej.

Ściany i inne przegrody zawsze będą chłodniejsze. To właśnie są straty ciepła i jest to normalne.

Opublikowano

Nie no, sprawdzam temperaturę w różnych miejscach. Czyli rozumiem, że jak się robi zimniej to zmieniacie u siebie temperaturę np. z 21 na 22, a jak się robi cieplej to odwrotnie? Mam 12 termostatów w domu i takie codzienne regulowanie średnio mnie urządza.

Wiem co to straty ciepła itd. ale to nie powinno być tak, że spada temperatura ściany to jednocześnie powinna spadać temperatura powietrza, a wtedy termostat na grzejniku bardziej się otwiera?

Opublikowano

Tak powinno być jak piszesz. Ale Ty piszesz o temperaturze ściany i temperaturze odczuwalnej. Jesteś po prostu bardzo wrażliwy na zmianę temperatury. U mnie w domu byś zamarzł. 🙂 Ja mam 20 stopni i siedzimy w krótkich rękawkach.

image.thumb.png.40a1f5b73faa6edc4b75a94d0fff51aa.png

Opublikowano (edytowane)

Uwierz mi nie jestem wrażliwy, wcześniej miałem zwykły kociołek węglowy, który grzał tylko w dzień i przed rozpaleniem miałem 18 stopni, a w mrozy nawet mniej i zanim się to wszystko nagrzało to trochę trwało, ale nie było tak jak mam teraz, że niby mam 21 stopni cały dzień i jest mi chłodno. Szukam przyczyny, a teraz odkryłem te wahania temperatury ścian zewnętrznych. Jak ściana ma ok 20 stopni to jest fajnie, ale jak spada niżej to zaczyna się robić nieprzyjemnie, a temperatura powietrza cały czas taka sama.

Edytowane przez Bokarito
Opublikowano

E tam ,starzejesz się i wolniej w żyłach płynie krew☺️

Mnie samemu mimo stałej temperatury czasem zimno a czasem gorąco i bądź tu mądry .

Opublikowano (edytowane)

Tak na szybko wygooglowaelm znany wykres:

https://www.termocert.com.pl/images/komfort-cieplny/temperatura-przegrod-budowlanych.jpg

To nic nadzwyczajnego że czujesz dyskomfort gdy temperatura na zewnątrz (czyli temperatura przegród) spada.

Termostaty grzejnikowe to inny temat. One nie utrzymują stałej temperatury (dlatego nie są cechowane w stopniach celsjusza) tylko pewną proporcje przepływu wody przez grzejnik w stosunku do temperatury w okolicy termostatu. Jeżżeli temperatura wody zmienia się nieproporcjonalnie w stosunku do zapotrzebowania pomieszczenia (lub odwrotnie) to termostat zawsze wymaga korekty.

Jaką masz wilgotność w pokoju?

temperatura-przegrod-budowlanych.jpg

Edytowane przez sorier
Opublikowano

Ogrzewania podłogowego, raczej nie należy porównywać z grzejnikowym. Przy podłogówce odczuwalność temperatury jest o 2 stopnie wyższa.