opoka Opublikowano 15 Listopada 2009 #1 Opublikowano 15 Listopada 2009 Witam ! Od miesiąca palę w VIADRUSIE U -26 i jestem załamany wysoką temperaturą spalin . Sprawdzam różny opał i w zasadzie żeby kocioł miał swoją moc nominalną tem. spalin jest w granicach 250 oC . Chcę go udsunąć od komina i zrobić czopuch w płaszczu wodnym ,żeby zmniejszyć straty ciepła . Może ktoś juz taką przeróbkę zrobił . Dzięki za każdą radę . Komin ma dobry ciąg . Może ktoś wypowie się o sprawności pieca jaką deklaruje producent . Pozdrawiam Cytuj
sorier Opublikowano 15 Listopada 2009 #2 Opublikowano 15 Listopada 2009 Mamy rozumieć, że kocioł u ciebie cały czas pracuje z "mocą nominalną" i cały czas masz na czopuchu 250 stopni?? Cytuj
kaczy Opublikowano 16 Listopada 2009 #3 Opublikowano 16 Listopada 2009 bez sensu....albo ja jestem zbyt ciemny :) podasz mniej powietrza to i temperatura spalin spadnie.... jeżeli problemem jest niedopał po zmniejszeniu dawki powietrza to jedynym rozwiązaniem jest zmniejszenie komory spalania, co w efekcie końcowym zmniejszy moc pieca.Opał będzie mógł być spalany z odpowiednią dawką powietrza lub niewielkim nadmiarem a temperatura spalin spadnie gdyż wielkość paleniska ulegnie zmniejszeniu Cytuj
opoka Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor #4 Opublikowano 16 Listopada 2009 Kocioł pracuje z mocą nominalną ok.25% w ciągu 16 godz . Jeżeli producent deklaruje że mogę ogrzać 160 m2 to ja uważam że wystarczy jak kocioł będzie pracował 1/2 swojej mocy a temp,spalin będzie ok.150 oC i w mieszkaniu ciepło . Nie sztuką jest ogrzać tą powierzchnię mocą nominalną kotła !!! , a temp. spalin 250 oC i więcej . Wniosek jest jeden parametry kotła nie pokrywają się z rzeczywistością Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 16 Listopada 2009 #5 Opublikowano 16 Listopada 2009 Witam "Wniosek jest jeden parametry kotła nie pokrywają się z rzeczywistością" nigdy. Zawsze są zakłamane na korzyść kotła. Pojęcie mocy w kotle również. Każdy milimetr sadzy to nawet do 25 % strat. źle dobrane parametry pracy kolejne 25 % itd itp. W mało którym kotle i CO uzyskujemy sprawność powyżej 50 % - 60%. Realia są okrutne. Z matmy słaby byłem całe życie więc liczbami nie operuje. Tu nie o to chodzi zdrowy rozsądek wiele więcej tłumaczy niż liczby. Pozdrawiam Cytuj
jacekma Opublikowano 3 Lutego 2012 #6 Opublikowano 3 Lutego 2012 Jaki kociol posiadasz, tj jakiej mocy U26. Przymierzam sie do zakupu U26 22,5kW na domek 140m2. Mysle alternatywnie o Camino 15kW. Podobno deklarowana moc jest nieadekwatna tj mniejsza niz praktyka. Cytuj
tomcar11 Opublikowano 3 Lutego 2012 #7 Opublikowano 3 Lutego 2012 Raczej po tym co piszesz wystarczy max 15kw ja osobiście zamontowałbym 10kw dolnego spalania z dużą komorą załadowqczą, 22,5kw przy 140m2 :blink: to produkcja sadzy jeszcze raz sadzy i złego spalania !!!! Cytuj
jacekma Opublikowano 5 Lutego 2012 #8 Opublikowano 5 Lutego 2012 Tak domyslam sie ze u26 22.5 kW jest za duzy lecz jest to moc deklarowana na koks. na wegiel i drewno oczywiscie mniej. W szeregu u26 mniejsza moc to 15kW ale to dla koksu i to za malo moim zdaniem stad mysl o wiekszym martwi mnie jednak duza strata kominowa przy viadrusie, temp spalin wieksza wg producenta niz w camino przez wieksze kanaly spalinowe Finansowo to albo camino albo u26 no i nie chcialbym miec problemu z sadza... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi