Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie ... 
To już jest wołanie o pomoc próbowałem dosłownie wszystkiego, ale jednak nie potrafię sobie z tym sam poradzić mój problem polega na tym, że odkąd zmieniłem opał na PGG pieklorz mam problem z ustawieniami kotła to, że przerzuca kawałki węgla to jedno, a drugie to, że mam sporą temperaturę podajnika sięga  ponad 50 stopni potrafi cofnąć wtedy dym do podajnika.
W zeszłym roku paląc karlikiem osiągnąłem ok 30 stopni na podajniku oraz świetne spalanie na moje OkO. 
Mianowicie uszczelniałem reotorte już dwa razy, zdjęte kolano podajnika zaślepiony otwór dymowy, odkręcona rura podajnika uszczelniona na silikon wysoko temperaturowy 400c 
sprawdzenie uszczelki zasypu, czyszczenie komina, kocioł czyszczę raz na tydzień przeważnie jak opał się kończy. 
Do tego dzisiaj po rozpaleniu pierścień retorty nagrzał się do czerwoności 

Również zauważyłem jakby eko nie było podawane równomiernie przeważa na stronie od drzwiczek, od wewnętrznej strony widać, że robi się jakby dziura 
Kolano oraz ślimak nowe - stan ślimaka po rozebraniu oceniam na jeszcze wzorowy. 

Podajnik Pancerpol PPS V klasa 15 kW retorta stała

• komin stalowy 120x160 9m
  • napowietrzenie kotłowni fi 160 zetka 
  • zawór 4d + siłownik 
  • pompa powrotu zamontowana 

Ustawienia kotła 

1. Przerwa podawania paliwa 18 sek z 25 możliwych 
  2. Moc dmuchawy 5% z 30 %
  3. Czas podawania paliwa 5 sek stałe 
  4. Temperatura  zadana  kotła 65c 
  5. Temperatura  zadana Cwu 45c 
  6. Przerwa podawania w podtrzymaniu 12 minut 

317144054_1115914022458836_8779750564223132923_n.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Ładny widok. Mocny węgiel to raz za mała przerwa 5/25 to 1:5 i i tak duża moc, teraz 1:3 to samo to mówi. Przerwa w podtrzymaniu 12 a jaka dawka też 5s. Znowu dokładka mocnego paliwa. A ile stoi w podtrzymaniu i jakie przedmuchy.  Dmuchawy też się nie da zmniejszyć ?

Opublikowano

Witam, dziękuję za szybką odpowiedź 
Wydaję mi się, że problem raczej rozwiązany (temperatura podajnika w graniach 37c) uszczelnienie kotła oraz demontaż przedłużenia komina z nasadą chyba rozwiązało problem piszę chyba, bo od wczoraj mam świeżo rozpalone i obserwuję na tę chwilę przerzuca mi troszkę towaru, ale sukcesywnie próbuję ustawieniami zniwelować to. 

• Uszczelnienie retroty (korony)
  • Uszczelnienie rury podajnika łączącej się z kotłem 
  • Uszczelnienie kolana żeliwnego (tam gdzie się przykręca do kotła?)
  • Zaślepienie otworu dymowego kolana żeliwnego 
  • Ściągnięcie nieocieplonej przedłużki komina wraz z nasadą

Tutaj na te chwilę zostawię to co zrobiłem, żeby wyeliminować wysoką temp. podajnika 
    Jeśli pojawią się jeszcze problemy będę na bieżąco informować to jeszcze za wcześnie, żeby się cieszyć 

Pozdrawiam 
Opublikowano

Jednym słowem sukces. Ale skoro dokonałeś tyłu poprawek nie najlepiej to świadczy o producencie kotła. Osobiście polecam RCK, to rozwiązuje wiele problemów. Tutaj zamontowany pod czopuchem i naprawdę robi świetna robote.IMG20221201171434.thumb.jpg.8ed8dff3f2e78f233a94d2e71d4ef36f.jpg

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Właściwie to już myślałem nad tym RCK, bo mieszkam na "wypnij dupie" i trochę wieje u nas, że tak napisze hehe 

57 minut temu, 1mps napisał(a):

Jednym słowem sukces. Ale skoro dokonałeś tyłu poprawek nie najlepiej to świadczy o producencie kotła. 

Tak to racja powoli staję się serwisantem tego kotła bez dwóch zdań, ale mam nadzieje, że na tym się skończą moje nieudogodnienia i będzie jako tako śmigać hee 
Pozdrowienia 

Opublikowano
2 minuty temu, HAJTERO napisał(a):

i trochę wieje u nas

I to jest argument za wstawieniem rck . Też polecam to rozwiązanie .

• Zgadzam się 1