Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bardzo Bardzo Dziwny Przypadek Z Grzejnikiem W łazience

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć.

Od pewnego czasu mam ogromny problem z grzejnikiem "ręcznikowcem" w łazience. Grzejnik był ciepły w połowie (tzn. były ciepłe "szczele" od strony zasilania (5 na 10 wszystkich szczebli)) a zimny na dole. Teraz tylko jeden szczebel najbliżej zasilania jest ciepły a pozostałe zimne. Rurka zasilająca jest bardzo ciepła. Ostatnio hydraulikowi udało się rozwiązać częściowo problem - mianowicie cały grzejnik był równomiernie ciepły (równie ciepły jak rura zasilająca) cały jeden dzień aż tu wczoraj zaczął lać zawór powrotny (łazienka zalana). Dzisiaj wymieniono zawór powrotny i przez parę minut grzejnik był ciepły a po chwili (do teraz) ciepły jest tylko jeden szczebel (najblizszy zasilaniu). Z zaworu zasilającego jest ściągnięta gałka, zawór powrotny jest otwarty. Kompletnie nie wiem co jest grane. W załączniku zdjęcie zaworu zasilającego (kreseczka jest na pozycji 3)

post-11970-1258223290_thumb.jpg

Opublikowano

blok, 3-cie (na 4) pietro. Na 4 piętrze kaloryfer jest odpowietrzony. A takie pytanie - skoro zawór zasilający przepuszcza, zawór wylotowy też (tak twierdzi hydraulik) to czemu ciepła woda nie może przepchać tej zimnej(lub czemu tylko 1 drabinka jest ciepła) Kaloryfer podobno nie jest zatkany (zresztą takie rury to ciężko byłoby przytkać)? czy może być odpływ np. w piwnicy zakręcony albo coś? ale chyba nie bo sąsiadce z 4 piętra grzejniczek "ładnie" grzeje i nie ma problemów.

Opublikowano

Witam.

Czy kiedyś ten grzejnik grzał cały?

Czy nie jest on przystosowany do zasilania dolnego (od dołu zasilanie i powrót),

lub na skos ( góra zasilanie dół po przekątnej powrót), bo do bocznego raczej nie.

post-1613-1258233163.jpg

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak, grzał cały. Jeden dzien tak jak napisałem powyżej. Faktem jest, że grzejnik montowany był w tym roku.

PS. Z schematów, które załączyłeś wynika, że może byc podłączenie boczne. Zresztą w kazdym ręcznikowcu można chyba na te 3 rózne sposoby podłaczać.

Opublikowano

Nie koniecznie, przy zasilaniu bocznym jest inny przepływ czynnika grzewczego (spiralnie, od zasilania na drugą stronę grzejnika, w dół, z powrotem itd).

przepraszam, że w ".doc"

Opublikowano

Ok rozumiem. Natomiast już teraz żaden szczebel nie jest ciepły a rura zasilająca owszem. Juz kompletnie nie wiem nic - dlaczego wczoraj dopóki zawór powrotny nie rozszczelnił się (poszedł oring) grzejnik grzał super? Dlaczego wczesniej grzał w połowie a dlaczego teraz nie grzeje? Może jest ktoś z Was z Kraka?

Opublikowano

Co zrobił hydraulik, że zaczął grzać cały, czasem nie dokręcił zaworu na powrocie?

Opublikowano

Zmniejszył przepływ wody przez grzejnik........ale zwiększył w nim ciśnienie (uszkodzony zawór).....woda w grzejniku rozgrzała się sama od siebie, nie było to spowodowane przepływem.

Opublikowano

Nie jestem "fachowcem" w tej dziedzinie, skontaktuj się z dobrym ale DOBRYM hydraulikiem. Pewnie zasilanie po drugiej stronie grzejnika (na skos, tylko z tego co czytałem przy zasilaniu na skos zawór termostatyczny wprowadza zakłócenia w przepływie i grzejnik może grzać nieprawidłowo), albo grzejnik z zasilaniem bocznym (bardziej estetyczne rozwiązanie).

Pozdrawiam.

Opublikowano

No problem,

tylko powtarzam nie jestem fachowcem mogę się mylić, ale DOBRY hydraulik rozwiąże Twój problem, powodzenia.

Cześć.

Opublikowano
blok, 3-cie (na 4) pietro. Na 4 piętrze kaloryfer jest odpowietrzony. A takie pytanie - skoro zawór zasilający przepuszcza, zawór wylotowy też (tak twierdzi hydraulik) to czemu ciepła woda nie może przepchać tej zimnej(lub czemu tylko 1 drabinka jest ciepła) Kaloryfer podobno nie jest zatkany (zresztą takie rury to ciężko byłoby przytkać)? czy może być odpływ np. w piwnicy zakręcony albo coś? ale chyba nie bo sąsiadce z 4 piętra grzejniczek "ładnie" grzeje i nie ma problemów.

Odpowietrzenie zasilenia tego grzejnika wymaga gimnastyki, odpowietrznik grzejnika jest niżej niż gałązka zasilenia. Ten grzejnik nie powinien być tak podłączony! A jeśli już tak, to na zasilaniu powinien być trójnik z odpowietrznikiem. Odpowietrzysz teraz a za jakiś czas pompa ponownie "nagoni" pęcherzyki powietrza i zablokuje przepływ.

post-11832-1258587764_thumb.jpg

Opublikowano

W tym przypadku gdy zasilanie (pion idzie wyżej) w ogóle nie potrzeba odpowietrznika, gdy gałązka jest ze spadkiem w kierunku grzejnika. Odpowietrzenie jest niezbędne tylko w najwyższych punktach instalacji oraz przy zasyfonowaniu. Tu grzejnik odpowietrzy sie sam poprzez pion.

Opublikowano

A jaśli gałązka nie jest ze spadkiem w stronę grzejnika tylko odwrotnie? niby drobiazg a jaka różnica!!! ;) Ten z obrazka na pewno nie. Ja nie daję głowy, że się sam przy pracującej pompie odpowietrzy.

Opublikowano
cześć.

Od pewnego czasu mam ogromny problem z grzejnikiem "ręcznikowcem" w łazience. Grzejnik był ciepły w połowie (tzn. były ciepłe "szczele" od strony zasilania (5 na 10 wszystkich szczebli)) a zimny na dole. Teraz tylko jeden szczebel najbliżej zasilania jest ciepły a pozostałe zimne. Rurka zasilająca jest bardzo ciepła. Ostatnio hydraulikowi udało się rozwiązać częściowo problem - mianowicie cały grzejnik był równomiernie ciepły (równie ciepły jak rura zasilająca) cały jeden dzień aż tu wczoraj zaczął lać zawór powrotny (łazienka zalana). Dzisiaj wymieniono zawór powrotny i przez parę minut grzejnik był ciepły a po chwili (do teraz) ciepły jest tylko jeden szczebel (najblizszy zasilaniu). Z zaworu zasilającego jest ściągnięta gałka, zawór powrotny jest otwarty. Kompletnie nie wiem co jest grane. W załączniku zdjęcie zaworu zasilającego (kreseczka jest na pozycji 3)

Witam ja mam w dwóch łazienkach bardzo podobne grzejniki lecz u mnie zarówno zasilanie jak i powrót są od dołu, oba grzejniki grzeją bez zastrzeżeń, więc według mnie one powinny być chyba zasilane od dołu

Opublikowano
cześć.

Witam pisałem dzisiaj już o zaworze termostatycznym ,są bardzo wrażliwe na zanieczyszczenia,proponuje wymianę na zwykły pokręcany zawór kątowy.

Opublikowano

Wygląda na grzejnik Gorenje, w internecie znalazłem takie pod tą marką , zasilanie i powrót mają od dołu, hydraulik spuścił wodę powrotem - wymusił obieg i odpowietrzył kalafiora, pozdrawiam.