Skocz do zawartości
IGNOROWANY

piec junkers i sterownik salus - nie grzeje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej mam taki problem. Może ktoś wie, zanim wywale pieniądze na serwisanta. Mieszkam w świeżo wyremontowanym mieszkaniu w kamienicy, był zakładany piec gazowy, Junkers condens 2200w. Jest on podłączony do bezprzewodowego sterownika Salus 091FLRFv2. Teraz zaczął się pierwszy sezon grzewczy w tym mieszkaniu i dzieje się coś dziwnego, nie wiem czy z piecem czy tym sterownikiem. Mam na nim ustawioną temperaturę na 22 stopnie, i w nocy w i dzień a ciągle pokazuje że w domu jest 16-17 stopni. No i jest zimno, budzę się zaziębiona i siedzę pod dwoma kocami. Tradycyjny termometr pokojowy też pokazuję taką temperaturę. Grzejniki są ciepłe-ciepławe, ale na pewno nie zimne. Mieszkanie ma prawie 80 metrów. Parę razy już grzałam we wrześniu i październiku i jak nastawiłam na te 22 stopnie to było bardzo ciepło i termometr w sterowniku taką temperaturę pokazywał ('dobijał' do niej). Wymieniałam baterie, resetowałam, parowałam i nic to nie daje. Na moje rozumowanie to chyba piec powinien grzać tak długo aż będzie w domu te 22 stopnie, to dlaczego temperatura nie przekracza 17 stopni na wyświetlaczu 😞 

Opublikowano

To chyba by było zbyt proste. 🙂 

Opublikowano
3 godziny temu, h3nio napisał(a):

Może wystarczy podnieść temperaturę zadaną na kotle.

ręcznie też próbowałam nastawiać piec ale mało co to daje - sterownik czasem się łączy z piecem, piec grzeje, nagrzeje i od razu opada...nie da się na 'stałe' ustawić ręcznie, pewnie musiałabym sterownik odłączyć a trochę się boję takich rzeczy robić xp 

Opublikowano

Podnieś temperaturę wody na kotle do powiedzmy 50 stopni i zatwierdź. Powinno zadziałać. 

Opublikowano

Witam. Myśle że nalezy poczekac ze dwa dni, az sciany sie nagrzeja. Mieszkanie wyziebione jest, po remoncie, pierwszy sezon grzane. Potem powinno sie unormowac.

Pozdro

Opublikowano

Pytanie jaka temperatura jest aktualnie ustawiona na kotle, nie w sterowniku.

Druga rzecz, czy pracuje cały czas czy się wyłącza.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.11.2022 o 11:29, BORA napisał(a):

Pytanie jaka temperatura jest aktualnie ustawiona na kotle, nie w sterowniku.

Druga rzecz, czy pracuje cały czas czy się wyłącza.

poprzednio źle napisałam - sprawdziłam jeszcze wczoraj i da się manualnie ustawić temperaturę na kotle - ja miałam ustawioną na 60 stopni. Tj wciąż jest ustawiona na 60 jak nacisnę przycisk kaloryfera na piecu, a tak to działa jakoś ze sterownikiem i nagrzewa się i opada jakoś bez mojej ingerencji 😞 Sterownik cały czas łączy się z piecem, jest ikonka chodzącego wiatraczka - dzisiaj się poddałam i ustawiłam żeby było 25 stopni to temperatura na termometrach skoczyła do 18.5-19 i tyle. Dzwoniłam do serwisu Salus i generalnie stwierdzili że wg nich ze sterownikiem jest wszystko ok, prędzej coś nie tak z instalacją albo mam za małe kaloryfery założone 😞 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu