Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro duo unii zbyt wysoka temperatura mosfetu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry państwu

Chciałbym poprosić o radę w sprawię błędu na komputerze do pieca Defro duo unii sterownik k1pv2. Wyskakuje mi po paru sekundach pracy wentylatora błąd zbyt wysoka temperatura mosfetu pierwszy raz błąd wyskoczył około rok temu i oczywiście przeszukałem internet i znalazłem, że przyczyną jest kondensator przed mosfetem ,który wymieniłem i błąd ustąpił na około rok teraz błąd powrócił. Wentylator strasznie głośno chodził (chyba zatarły się łożyska) jest on już wymieniony jednak to nie pomogło, więc znowu wymieniłem kondensator i mosfet i teraz związku z tym mam pytanie czy to wentylator mógł uszkodzić ten kondensator i czy coś jeszcze byście zrobili by ten błąd nie powrócił.  (jeszcze nie wiem czy wymiana kondensatora pomogła ale raczej powinna tylko nie chcę znowu za parę miesięcy wymieniaćtych części)

Z góry dziękuję za wszystkie rady.

Edytowane przez Botek
Opublikowano (edytowane)

Tu szukaj "mosfet",mysle,že ktos tu wczesniej rozwiazal ten problem i sa to 3 czesci w sterowniku do wymiany plus dodanie chlodniku mosfetu.Sa u tego zdejcja jak to poprawic.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Ok rozumiem tylko jeśli on by się faktycznie przegrzewał bez awarii jakiegoś układu to chyba nie trwało by to 1 sekundę? (Bo tyle wentylator u mnie chodzi). Na 99% kondensator znowu stracił pojemność i teraz moim największym pytaniem jest czemu tak szybko, kondensator słaby a może od zatartych łożysk w wentylatorze? Od nowości ten mosfet chodził z 5 lat więc raczej wada konstrukcyjna to nie jest.

Bardzo dziękuje za odpowiedź.

Opublikowano

Ložyska zatarte zwiekszaja odbior wentylatora,kondensator po czasu wyschnie,kiedy przeciažowany,to szybczej.,Mosfet przegrzewany i jescze mysle,že byl wymieniany jakis rezystor za inny,bo jego wartosc powodowala powtorzenie problemu..

Nie može znalazc watek z tymi zdejcjami z poprawkii zaznaczonym rezystorom....