Lasu Opublikowano 27 Września 2022 #1 Opublikowano 27 Września 2022 (edytowane) Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy. Od pół roku użytkuje w nowym budynku piec Wolf CGB 2-20 wraz z sterownikiem AM oraz BM 2 ściennym w salonie. W całym domu podłogówka. W pokojach nie mam żadnych sterowników oraz na listwie również brak jedynie możliwość ręcznego sterownia rotametrami oraz zaworami na powrocie. Jak tanim kosztem zwiększyć temperaturę w 2 łazienkach? Aktualnie ustawiona temperatura 22. 5stopnia. Edytowane 27 Września 2022 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
szakallo Opublikowano 27 Września 2022 #2 Opublikowano 27 Września 2022 1. zwiększyć przepływy na łazienkach, ograniczyć w innych pomieszczeniach 2. podnieść temp. zasilania podłogi Cytuj
Lasu Opublikowano 27 Września 2022 Autor #3 Opublikowano 27 Września 2022 (edytowane) 8 godzin temu, szakallo napisał: 1. zwiększyć przepływy na łazienkach, ograniczyć w innych pomieszczeniach 2. podnieść temp. zasilania podłogi Jak zwiększę temp na sterowniku w salonie np. Na 24 stopnie to przecież piec będzie dązyl do uzyskania takiej temp w salonie. To ograniczenie przepływu chyba nic nie da. Edytowane 27 Września 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 27 Września 2022 #4 Opublikowano 27 Września 2022 Co robi sterownik gdy uzyska temperaturę w salonie? Wyłącza grzanie na całość? Cytuj
sambor Opublikowano 27 Września 2022 #5 Opublikowano 27 Września 2022 Jak podłogowka jest wykonana zgodnie z projektem to można coś na to poradzić a tak to tylko metoda Macajewa ustawienia parametrów takiej instalacji - trafi - nie trafi , ciepło - zimno. 55 minut temu, Lasu napisał: To ograniczenie przepływu chyba nic nie da. Kolejny "mądrala" , ej chłopie- posłuchaj co ci radzą, a nie neguj wszystkiego co ci "dobrzy " ludzie radzą. Cytuj
Lasu Opublikowano 27 Września 2022 Autor #6 Opublikowano 27 Września 2022 1 godzinę temu, Przemyslaw85 napisał: Co robi sterownik gdy uzyska temperaturę w salonie? Wyłącza grzanie na całość? Tak wyłącza całość. Godzinę temu, sambor napisał: Jak podłogowka jest wykonana zgodnie z projektem to można coś na to poradzić a tak to tylko metoda Macajewa ustawienia parametrów takiej instalacji - trafi - nie trafi , ciepło - zimno. Kolejny "mądrala" , ej chłopie- posłuchaj co ci radzą, a nie neguj wszystkiego co ci "dobrzy " ludzie radzą. Podłogówka zrobiona według projektu. Nie neguje i nie wymądrzam się. Tylko skoro sterownik wyłączy grzanie to wydaje mi się że ta regulacja nic nie dam tak ja to rozumuje. Jeśli jest inaczej z tą regulacja to proszę o wyjaśnienie 😉 Cytuj
szakallo Opublikowano 27 Września 2022 #7 Opublikowano 27 Września 2022 Nie wiem jak masz zrobione sterowanie ale skoro kocioł potrafi modulować palnikiem od 1,8kW to świadczy że chyba ma jakieś krzywe grzewcze. Przeczytaj instrukcję od sterowników i zapoznaj się z krzywymi grzewczymi (podnosząc krzywą nie musisz zwiększać temperatury na sterowniku pokojowym) Zrób jak napisałem a będziesz miał cieplej w łazience a tak samo w tym pomieszczeniu gdzie jest sterownik pokojowy. Cytuj
sambor Opublikowano 27 Września 2022 #8 Opublikowano 27 Września 2022 2 godziny temu, szakallo napisał: kocioł potrafi modulować palnikiem od 1,8kW Wolf 20kW ma moc min ok 4,5kW. Trzeba po za łazienkami zmniejszyć przepływy o jakieś 20%, a w łazienkach podnieść przepływ na max ile pompa da. Co w połączeniu z podniesieniem krzywej grzewczej powinno dać efekty. PS Jak był projekt to trzeba było zrobić regulację wg tego projektu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi