Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich. 

Jestem tutaj nowy. 

Od pół roku użytkuje w nowym budynku piec Wolf CGB 2-20 wraz z sterownikiem AM oraz BM 2 ściennym w salonie. 

W całym domu podłogówka. 

W pokojach nie mam żadnych sterowników oraz na listwie również brak jedynie możliwość ręcznego sterownia rotametrami oraz zaworami na powrocie. 

Jak tanim kosztem zwiększyć temperaturę w 2 łazienkach? 

Aktualnie ustawiona temperatura 22. 5stopnia. 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, szakallo napisał:

1. zwiększyć przepływy na łazienkach, ograniczyć w innych pomieszczeniach

2. podnieść temp. zasilania podłogi 

Jak zwiększę temp na sterowniku w salonie np. Na 24 stopnie to przecież piec będzie dązyl do uzyskania takiej temp w salonie. To ograniczenie przepływu chyba nic nie da. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Co robi sterownik gdy uzyska temperaturę w salonie? Wyłącza grzanie na całość?

Opublikowano

Jak podłogowka jest wykonana zgodnie z projektem to można coś na to poradzić a tak to tylko metoda Macajewa ustawienia parametrów takiej instalacji - trafi - nie trafi , ciepło - zimno.

55 minut temu, Lasu napisał:

To ograniczenie przepływu chyba nic nie da. 

Kolejny "mądrala" , ej chłopie- posłuchaj co ci radzą, a nie neguj wszystkiego co ci "dobrzy " ludzie radzą. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Przemyslaw85 napisał:

Co robi sterownik gdy uzyska temperaturę w salonie? Wyłącza grzanie na całość?

Tak wyłącza całość. 

Godzinę temu, sambor napisał:

Jak podłogowka jest wykonana zgodnie z projektem to można coś na to poradzić a tak to tylko metoda Macajewa ustawienia parametrów takiej instalacji - trafi - nie trafi , ciepło - zimno.

Kolejny "mądrala" , ej chłopie- posłuchaj co ci radzą, a nie neguj wszystkiego co ci "dobrzy " ludzie radzą. 

Podłogówka zrobiona według projektu. 

Nie neguje i nie wymądrzam się. Tylko skoro sterownik wyłączy grzanie to wydaje mi się że ta regulacja nic nie dam tak ja to rozumuje. Jeśli jest inaczej z tą regulacja to proszę o wyjaśnienie 😉

Opublikowano

Nie wiem jak masz zrobione sterowanie ale skoro kocioł potrafi modulować palnikiem od 1,8kW to świadczy że chyba ma jakieś krzywe grzewcze.

Przeczytaj instrukcję od sterowników i zapoznaj się z krzywymi grzewczymi (podnosząc krzywą nie musisz zwiększać temperatury na sterowniku pokojowym)

Zrób jak napisałem a będziesz miał cieplej w łazience a tak samo w tym pomieszczeniu gdzie jest sterownik pokojowy.

Opublikowano

2 godziny temu, szakallo napisał:

kocioł potrafi modulować palnikiem od 1,8kW

Wolf 20kW ma moc min ok 4,5kW.

Trzeba po za łazienkami zmniejszyć przepływy o jakieś 20%, a w łazienkach podnieść przepływ na max ile pompa da.

Co w połączeniu z podniesieniem krzywej grzewczej powinno dać efekty.

PS

Jak był projekt to trzeba było zrobić regulację wg tego projektu.