Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zwiększenie temperatury w łazience

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszędzie mam samą podłogówkę, tak ustawione rotametry w domu, że jest taka sama temp w całym domu. Przepływy od 1 do 1,5 l/min. W łazience mam przepływ 2l/min i nie mogę już zwiększysz bo rotametr tak jakby przeskakuje do zera i znowu dochodzi do maks 2. Mam Junkersa i za nim za sprzęgłem jeszcze pompę wilo która ustawiona jest na 8W. Domyślam się, że jedyną opcją zwiększenia przepływu w łazience to zwiększenie mocy pompy aby się dało podkręcić na 2,5l/min i wtedy automatycznie sprawdzić inne rotametry i ustawić takie przepływy jak były. Dobrze myślę ?

Opublikowano

Wydaje mi się ze zwiększenie mocy pompy nie spowoduje zmiany przepływów na rotametrach.

Opublikowano

pompa 8W? to tyle to potrafią mieć pompy do cyrkulacji a nie CO

Opublikowano
  • Autor

tak pompa wilo yonos pico i ustawiona 8W, tak pokazuje na jej wyświetlaczu

Edytowane przez Szczypiorr

Opublikowano

To jak takie przepływy masz na 8W to gratuluję u mnie cała podłogówka parter potrzebuje 35-50W aby 1,5-2l miała

Daj jej na maxa i zobaczysz jak będzie

Opublikowano

@Szczypiorr a czasem nie masz tak, że łazienka jest w obiegu razem z sąsiednim pomieszczeniem? Jeśli tak to proponuję sprawdzić które jest od strony zasilania, ew. podłączyć pętlę odwrotnie. Powinno pomóc.

Opublikowano

No to sorry, praw fizyki Pan nie oszukasz...🙂

Opublikowano

Przepływ rzędu 2l/min to już spory przepływ. Dziwne, że w łazience nie jest sporo cieplej niż w pozostałych pomieszczeniach (tam gdzie masz 1 - 1,5l/min). Niestety oznacza to, że łazienka prawdopodobnie ma jakiś mostek termiczny i potrzebuje dużo więcej energii. 

Możesz to osiągnąć albo zwiększając przepływ (większa moc pompy) albo podnosząc. t. czynnika. W obu przypadkach prawdopodobnie mocno będziesz musiał ograniczyć przepływy w pozostałych pętlach.

Czyli generalnie dobrze kombinujesz.

Edytowane przez mistalova

Opublikowano

podnieś temp zasilania i zmniejsz przepływy na innych pętlach

Opublikowano

Jako alternatywę, możesz też zamontować jakiś grzejnik na podczerwień. Ponoć bardzo dobrze się sprawdzają, ale sam osobiście tego jeszcze nie doświadczyłem.