Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy,

Niedawno kupi艂em kilkuletni dom. Mam w nim klasyczny kominek 偶eliwny konwekcyjny, obudowany p艂ytami gips karton. Znajduje si臋 on w salonie, ogrzewa parter o powierzchni oko艂o 90m2. Dodatkowo puszczone s膮 kana艂y nawiewu grawitacyjnego do dw贸ch sporych sypialni na g贸rze (oko艂o 70m2). Pozosta艂e pomieszczenia na g贸rze nie maj膮 kana艂贸w i bazujemy w razie konieczno艣ci na obiegu powietrza przy otwartych drzwiach w pomieszczeniach (nieca艂e 40m2). Wady takiego rozwi膮zania s膮 oczywiste - nied艂ugo po rozpaleniu w salonie mo偶na chodzi膰 w gaciach, ca艂y parter jest przegrzany, na g贸rze robi si臋 cieplej, ale bez sza艂u. Gdy kominek zga艣nie, stygnie jaki艣 czas potem. 呕eby by艂o ciep艂o, trzeba ci膮gle dok艂ada膰. Nie jest to uci膮偶liwe, bo podstawowym ogrzewaniem jest CO z kot艂a na ekogroszek, ale czasem nie ma u mnie na wsi pr膮du i wtedy kominek mnie wkurza. Zw艂aszcza w nocy 馃槃

Zastanawiam si臋 wi臋c nad innymi rozwi膮zaniami, kt贸re nie wymagaj膮 pr膮du i mo偶na grza膰 drewnem. Mo偶ecie mi przybli偶y膰 wady / zalety r贸偶nych rozwi膮za艅?

- kominek stalowy z szamotowym paleniskiem i szamotem na rurze do komina - wydaje si臋, 偶e nie b臋dzie tak przegrzewa膰 pomieszczenia, bo du偶o ciep艂a p贸jdzie w akumulacj臋 na kominie / wok贸艂 paleniska.
- piec akumulacyjny - mo偶e by膰 z wk艂adem piecowym, albo jaki艣 Kuzniecow, piec rakietowy itp. Mo偶e mie膰 piekarnik (bardzo przydatka rzecz).

Jak w obydwu przypadkach mo偶na (o ile w og贸le) rozwi膮za膰 podgrzewanie sypialni na poddaszu? Kt贸re rozwi膮zanie jest bardziej praktyczne? Chcia艂bym wieczorem napali膰 i do rana mie膰 jako tako ciep艂o. Pr膮du nie ma kilka razy w ci膮gu zimy, tej wiosny nie mieli艣my te偶 kilka razy (na szcz臋艣cie po kilka godzin - w zimie nie mieli艣my np. przez 2 dni). Oczywi艣cie w planie mam kupno UPS do kot艂a oraz agregatu pr膮dotw贸rczego, ale pomy艣la艂em sobie, 偶e w sumie m贸g艂bym pali膰 w takim piecu raz na dob臋 i w ten spos贸b spadnie te偶 pewnie zu偶ycie groszku. Robota w sumie 偶adna, a i atmosfera w domu fajna. Gdyby by艂 piekarnik, to dodatkowo dzieciaki mog膮 sobie grzanki na kolacj臋 pykn膮膰 "przy okazji", czy mo偶na chleb upiec...

Przy okazji - mo偶ecie powiedzie膰 co艣 o zaletach / wadach piec贸w komorowych czy rakietowych?

• 3 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano (edytowane)

Dzie艅 dobry,
ja mog臋 si臋 wypowiedzie膰 o piecokominku, kt贸ry u偶ytkuj臋 od jesieni ub. roku. Palenisko 偶eliwne, wylot powietrza z kana艂贸w akubetowych, u艂o偶onych w "labiryncik" (do odebrania ciep艂a ze spalin), doposa偶onych w r臋czn膮 przepustnic臋, dos艂ownie "wajch臋" kt贸r膮 przy rozpalaniu przek艂adamy aby nast膮pi艂 tzw. kr贸tki obieg powietrza (przy rozpalaniu spaliny w臋druj膮 najkr贸tsz膮 drog膮 do komina - lepszy cug). Po osi膮gni臋ciu okre艣lonej temperatury przek艂adam wajch臋 z powrotem - spaliny w臋druj膮 d艂u偶sz膮 drog膮 do komina (oddaj膮c ciep艂o kszta艂tkom akubetowym). Pod piecokominkiem mam pomieszenie piwniczne - tam jest doprowadzona zaizolowana rura PCV z dolotem 艣wie偶ego powietrza. Rura dolotowa jest doposa偶ona w przepustnic臋 - elektryczny szyber po艂膮czony ze sterownikiem przy piecokominku. W zale偶no艣ci od wzrostu temperatury przepustnica zmniejsza przekr贸j kana艂u, ograniczaj膮c dop艂yw 艣wie偶ego powietrza, tym samym wyd艂u偶aj膮c proces spalania i jego efektywno艣膰 (faza 偶aru).
Ca艂y piecokominek obudowany p艂ytami akubetowymi, pokryty tynkiem mineralnym. Mo偶na sobie ob艂o偶y膰 kaflami, granitami, albo "tylko" pomalowa膰.
Jestem po pierwszym sezonie palenia - i jestem bardzo ale to bardzo z niego zadowolony. Dlaczego?
ZALETY:
- obudowa nagrzewa si臋 powoli i stopniowo oddaje ciep艂o. Za艂adunek w ok. 3/4 paleniska i po 24h jest jeszcze ciep艂a. Oczywi艣cie im wi臋kszy mr贸z tym szybciej odda ciep艂o.
- szyby kominka nie czy艣ci艂em ani razu. Tylko z kurzu, sprayem do szyb 偶eby nie wygl膮da艂a na popapran膮. Ca艂y czas wizja ognia, bez 偶adnego brudu.
- przegl膮d kominiarski w maju - czyszczony komin - nie by艂o co zbiera膰. Fakt 偶e pali艂em tylko w weekendy, 艣wi臋ta i czasami w tygodniu, mo偶e to nie za cz臋sto, ale buk by艂 par臋 lat przesezonowany, suchutki i zawsze rozpala艂em od g贸ry (w piecokominkach nie dok艂adamy opa艂u w trakcie spalania)
- piecokominka u偶ywamy tylko do ogrzewania parteru (偶adne DGP i CWU). Nigdy nie czu艂em 偶e parter jest przegrzany. Wr臋cz przeciwnie - to jest takie przyjemne doznanie uczucia ciep艂a 偶e kanapa w rogu salonu w臋drowa艂a pod piecokominek i ju偶 tam zosta艂a - zasypia艂em jak dziecko patrz膮c w te p艂omienie i czuj膮c ciep艂o jak ze s艂o艅ca (kto ma piec kaflowy wie o co chodzi)

WADY:
- trzeba mie膰 pod niego przygotowane miejsce - to jest masa wi臋c pod nim 偶adne styropiany ani rurki wodkan. U mnie wylewka i 偶elbet.
- niby piec kaflowy z wizj膮 ognia ale jakie艣 uzale偶nienie od pr膮du jest - wspomniany sterownik steruj膮cy przepustnic膮 (w razie braku pr膮du przepustnica otwiera si臋 automatycznie wi臋c w tym wypadku piec b臋dzie si臋 najprawdopodobniej szybciej wyzi臋bia艂). Co艣 za co艣 - wygoda.
- u mnie palenisko stosunkowo w膮skie, wi臋c po ok. 3 pe艂nych wsadach trzeba wybiera膰 popi贸艂, kawa艂ki w臋gla drzewnego bo jest go ju偶 za du偶o - ogranicza przep艂yw 艣wie偶ego powietrza i zwyczajnie po otwarciu drzwiczek po kolejnym wsadzie mo偶e si臋 ju偶 wysypywa膰. Tutaj kupi艂em sobie odkurzacz do popio艂u akumulatorowy (bez przewodu), na rur臋 ss膮c膮 do艂o偶y艂em sobie nieprzepisow膮 ko艅c贸wk臋 z odkurzacza domowego - dzi臋ki temu zasysa mi popi贸艂 i mniejsze kawa艂ki, a te wi臋ksze kawa艂ki (w臋gla drzewnego) zostawiam na nast臋pne palenie (wcze艣niej odkurzacz zasysa艂 wszystko co si臋 zmie艣ci艂o w rurze, czasami ta rura mi si臋 zatyka艂a przez te wi臋ksze kawa艂ki w臋gla drzewnego)
- koszt, w moim przypadku, i subiektywnie rzecz ujmuj膮c by艂 nieznacznie dro偶szy od typowego "zimnego" kominka (ni to wada, ni zaleta...). Og贸lnie koszta s膮 do艣膰 rozpi臋te - zale偶y od paleniska, producenta, zduna i ok艂adziny zewn臋trznej - ja chcia艂em mie膰 kafle, ale po d艂ugich poszukiwaniach zrezygnowa艂em (kosztowa艂y mniej wi臋cej tyle ile sam piecokominek)
- ci臋偶ko znale藕膰 fachowca, ja mojego znalaz艂em po 1.5 roku poszukiwa艅. Je艣li kto艣 by艂 ch臋tny to szybko si臋 "zmywa艂" bo robota by艂a do zrobienia w zamieszkanym domu (przer贸bki, kucie, poprawki). Wi臋kszo艣膰 jest ch臋tna na roboty w domu w stanie surowym - rozumiem, bo praca 艂atwiejsza i w ci膮gu roku wi臋cej mo偶na z(a)robi膰 ale nie ka偶dy potrafi powiedzie膰 to w oczy (wykr臋cali si臋 byle czym). W ka偶dym razie polecam spis ze Cechu Zdun贸w Polskich (ma艂opolski lub og贸lnopolski).
- jestem na razie po 1 sezonie, piecokominek jest nowy, wi臋c wszystko jeszcze przede mn膮 ale ufam 偶e d艂ugo pos艂u偶y.

Reasumuj膮c - w ca艂ym moim 偶yciu to by艂a jedna z najlepszych inwestycji, zaraz obok 偶ony i dzieci聽 ; ) Klimat, niesamowite odczucie ciep艂a, relaks jak na pla偶y, doznania estetyczne - ka偶da faza spalania ma sw贸j urok - rozpalanie: emocje, napi臋cie; spalanie: relaks, rozleniwienie, obserwowanie ta艅cz膮cych p艂omieni, powieki same opadaj膮 je艣li jeszcze co艣 trzymasz w r臋ku; faza 偶aru - gasimy wszystkie 艣wiat艂a i obserwujemy kolory pomara艅czowe i czerwone. Ta ostatnia faza jest najbardziej zjawiskowa, wygl膮da jak roz偶arzona lawa, obudowa ju偶 jest nagrzana i ciepe艂ko przenika ci臋 na wskro艣. Naprawd臋 warto, zw艂aszcza w tych niepewnych czasach.

Edytowane przez 80mariusz80
  • Lubi臋 to 1
Opublikowano

Ta ekstytacjia jest zrozumia艂a jak si臋 pali w 艣wi臋ta, 艂ykendy i czasem w tygodniu, ale jak si臋 ca艂y sezon pali to ju偶 nie jest tak r贸偶owo.聽

Du偶ym minusem jest bardzo niska wilgotno艣膰: rozsychaj膮 si臋 pod艂ogi, drzwi, futryny, meble.

Nast臋pnym to do piecokominka czy Kuzniecowa musi by膰 odpowiednia kubatura i rozk艂ad pomieszcze艅, bo b臋dzie du偶a r贸偶nica temperatur pomi臋dzy pomieszczeniami oddalonymi od pieca na tym samym poziomie. Musi by膰 odpowiednia konwekcja w ca艂ym domu. Mo偶na to ogarna膰 kana艂ami konwekcyjnymi o odpowiednich przekrojach, ale zn贸w akustyka czasem mo偶e przeszkadza膰 ( w sypialni mo偶e by膰 s艂ycha膰 np. g艂o艣ny telewizor z salonu lub odwrotnie :-)))

Przy czym wybra艂 bym Kuzniecowa z uwagi na wi臋ksz膮 akumulacj臋 ciep艂a i powolne nagrzewanie i oddawanie ciep艂a.

Kolega @Panstan聽z forum ma Kuzniecowa to mo偶e co艣 podpowie z praktyki聽( piekarnik te偶 ma). Na forum by艂 temat o piecu Kuzniecowa聽 - musisz poszuka膰.聽

Rakieciak odpada, bo cz臋sto trzeba dok艂ada膰 drobne drewno i budowa膰 艂awy akumulacyjne, ale tylko w pobli偶u pieca, wi臋c dalsze pomieszczenia b臋d膮 zimne. Rakieciak to dobry jest np. do gara偶u ( jedno du偶e pomieszczenie).

• Lubi臋 to 1
Opublikowano (edytowane)

Jak nie zdo艂am pykn膮膰 pieca (bo ci臋偶ko znale藕膰 fachowca - rozmawiam z jednym, do艣膰 uznanym, ale ci膮gle nie ma kiedy do mnie podjecha膰), to b臋d臋 dogrzewa膰 kominkiem, wi臋c rozsychanie okien i tak b臋dzie 馃槈 Mamy kana艂y konwekcyjne od kominka puszczone do dw贸ch najwi臋kszych sypialni na g贸rze. Akustyka na tym cierpi, ale co艣 tam grzeje. Bez 偶adnych turbin. Zwyk艂a grawitacja.

Dzi臋ki za podpowiedzi. Przetrzepi臋 list臋 zdun贸w, bo chc臋 si臋 przed zim膮 wyrobi膰. Do tego mo偶e uda si臋 na poddaszu klim臋 z grzaniem za艂o偶y膰 i ju偶 jest jaka艣 dywersyfikacja (podstawowym 藕r贸d艂em jest kocio艂 na ekogroszek).

Jeszcze propos rakieciaka - akumulacyjny rakieciak dzia艂a podobnie do komorowego w sumie.

Edytowane przez miklo
Opublikowano

Nie trzeba jakich艣 super zdun贸w do tego. Poszukaj na ruskim youtubie - tam jest wiele filmik贸w krok po kroku ka偶da warstwa - z budowy takich piec贸w. Wystarczy zna膰 zasady i trzyma膰 si臋 wymiar贸w to sam sobie zrobisz.

Opublikowano
Godzin臋 temu, Piecuch19 napisa艂:

Wystarczy zna膰 zasady i trzyma膰 si臋 wymiar贸w to sam sobie zrobisz.

To nie takie proste, trzeba zna膰 materia艂y,jak je zastosowa膰,gdzie je zastosowa膰, po co itd. Nie polecam amatorowi je艣li to ma dzia艂a膰 dobrze i ze 30 lat .

• Lubi臋 to 1
Opublikowano

Trzeba "zna膰 zasady" czyli: jakie materia艂y? np. jak zakotwi膰 drzwiczki? gdzie da膰 maty izolacyjne? co kt贸r膮 warstw臋 dyletowa膰? jak dobra膰 ilo艣膰 piasku do konkretnej gliny? gdzie i jakie robi膰 wi膮zania? gdzie i jakie wyczytstki, szybry? itp.聽

Ale na tych ruskich filmikach zduni pokazuj膮 wszystko krok po kroku 偶eby by艂o zgodnie ze sztuk膮. Oczywi艣cie jak kto艣 nie ma poj臋cia to lepiej komu艣 zleci膰 i najlepiej komu艣 kto to ju偶 robi艂. Znowu zdun to nie jest kosmita z super聽 kosmiczn膮 technologi膮.

Opublikowano

Zasady warto i trzeba zna膰,ale i praktyka jest wa偶na. Ruskie filmy s膮 niew膮tpliwie pomocne,ale w czasie pracy potrzebna jednak wcze艣niejsza praktyka,r贸偶nego rodzaju na warsztatach,u siebie, u zduna. Oczywi艣cie na w艂asna odpowiedzialno艣膰 mo偶na zrobi膰,ale nie polecam j.w.聽聽 No ale nie o tym ten temat

Opublikowano

@miklo tu jest temat Kuzniecowa na naszym forum. Za mna 2 sezon z Kuzniecowem,ogrzewam parter ok 70 m2 tylko i wy艂膮cznie. Posz艂o ok 4 mp drewna,60% to sosnowe zrzyny,mieszane z d臋bem i olch膮.聽

Opublikowano

Dzi臋ki. Czyta艂em :) Ci臋偶ko znale藕膰 zduna z terminami przed zim膮, ale b臋d臋 pr贸bowa艂 :) Fajne piece robi wielu zdun贸w. Mi si臋 podobaj膮 cho膰by robione przez Darka Krup臋. Bez bajer贸w, z elektronicznym sterowaniem. Porz膮dne piece komorowe. Kuzniecowy te偶 s膮 fajne, no i jest za friko piekarnik :) Cho膰 s艂ysza艂em, 偶e to przy okazji lekka strata sprawno艣ci, bo kana艂 dymowy powinien by膰 otoczony mas膮 akumulacyjn膮, 偶eby sprawnie odbiera膰 ciep艂o, a tu drzwiczki po drodze, kt贸re nie akumuluj膮 z tylko promieniuj膮. Czyli jak zawsze wszystko ma wady i zalety :)

No nic. Szukam fachowca.

Opublikowano
22 godziny temu, miklo napisa艂:

a tu drzwiczki po drodze, kt贸re nie akumuluj膮 z tylko promieniuj膮.

Wa偶niejsze drzwiczki za艂adowcze,jak pojedyncza szyba,to promieniowanie podczas palenia do艣膰 intensywne (przynajmniej lokal si臋 nagrzeje od razu ;)). Sprawno艣膰 podobno powy偶ej 80% i tak膮 nale偶a艂oby przyj膮膰.

W dniu 21.05.2022 o 14:05, miklo napisa艂:

Przy okazji - mo偶ecie powiedzie膰 co艣 o zaletach / wadach piec贸w komorowych czy rakietowych?

Dla mnie to piece akumulacyjne,a te maja same zalety dla mnie 馃槃

- piec akumulacyjny - mo偶e by膰 z wk艂adem piecowym, albo jaki艣 Kuzniecow, piec rakietowy itp. Mo偶e mie膰 piekarnik (bardzo przydatka rzecz).

Musisz wiedzie膰,偶e piekarnik w Kuzniecowie to nie to samo,co klasyczny piec chlebowy,w kt贸rym sie pali (cho膰 i to mo偶na skorygowa膰,buduj膮c inn膮 konstrukcj臋 dopalacza/piekarnika,a i w owym piekarniku mo偶na pali膰). Mam kolebkowy piec chlebowy (tzw ruski piec) i tam rozk艂ad temperatur, akumulacja temperatury, czas u偶yteczny zakumulowanej energii jest ca艂kowicie inna. W Kuzniecowie da si臋 upiec chleb, kurczaka,ugotowa膰 zup臋,ale zachowuje sie inaczej. Mam klasyczny piekarnik w Kuzniecowie/dopalacz, w zimie tam piek臋 chleb,a w lecie na zewn膮trz w chlebowym. Smak oczywi艣cie podobny ;D .

sumie m贸g艂bym pali膰 w takim piecu raz na dob臋 i w ten spos贸b spadnie te偶 pewnie zu偶ycie groszku.

i to znacznie. Taki parter ogrzejesz przy pomocy 4 mp drewna a i na g贸r臋 co艣 dotrze.

Opublikowano

Troch臋 nie wiem, jak napisa膰, co chcia艂bym napisa膰, bo dosta艂em ostrze偶enie, 偶e pisz臋 nie na temat. Ciekawe 馃槃

@Panstan Dzi臋ki za info o piekarniku. Spodziewam si臋, 偶e to nie to samo, ale to nie problem. Do niedawna mieszkali艣my w bloku i mieli艣my piekarnik na pr膮d tylko, tak偶e nie mamy 偶adnych przyzwyczaje艅 z pieca chlebowego. Nauczymy si臋 Kuzniecowa, o ile uda si臋 go postawi膰 馃檪

Opublikowano

Kiedy艣 na tym forum porusza艂em temat komink贸w i piec贸w z Finlandii聽

Poda艂em te偶 kilka przyk艂adowych projekt贸w, rozpisanych warstwa po warstwie wraz z potrzebnymi materia艂ami.

Warto przejrze膰 zanim si臋 kolega porwie "z motyk膮 na S艂o艅ce"

• Lubi臋 to 1
Opublikowano

S艂uchajcie - mam jeszcze pytanie o normy / certyfikaty itp, w kontek艣cie ecodesign. W ca艂ej Europie piece zdu艅skie w zasadzie nie podpadaj膮 pod te normy (wystarczy pomiar spalin przez zduna i instrukcja u偶ytkowania). U nas, jak zwykle, jest ba艂agan. Jedni m贸wi膮, 偶e jest jak w ca艂ej Europie, inni, 偶e gorzej, bo uchwa艂y antysmogowe namiesza艂y.

Opublikowano

W zasadzie robota r臋czna i pod ekoprojekt nie podpada. Ale jak piszesz,r贸偶ne interpretacje. Znam cz艂owieka 馃槈 馃槈 kt贸ry zapomnia艂 wpisa膰 do CEEB piec,a ma normaln膮 "doros艂膮" kot艂owni臋 z kot艂em na w臋giel i ten wyl膮dowa艂 w rejestrze. Ptaki 膰wierkaj膮,偶e piece zdu艅skie b臋d膮 mog艂y w najbli偶szych latach by膰 eksploatowane i budowane. W naszym pi臋knym kraju jednak interpretacja urz臋dnika na dzie艅 dzisiejszy by艂aby pewnie inna. Zawsze zostaje zaskar偶enie ew decyzji do s膮du administracyjnego.

• Lubi臋 to 1
Opublikowano

No dobra. Mam wszystko wst臋pnie dogadane. Jak zdun pyknie kolejny piec na li艣cie, to wpadnie do nas. Wst臋pnie - zacznie za oko艂o 2 tygodnie u nas 馃檪 Pad艂o na Kuzniecowa. Jaram si臋, jak drewno w palenisku 馃槈

Opublikowano

Nie zapomnij pokaza膰 馃槈 po budowie.

Opublikowano

Patrz膮c na ceny opa艂u jednak stawia艂bym na kominek i palenie drzewem. Sami w艂a艣nie kominek postawilismy, zamawiali艣my od dystrybutora Kratki.com kominek z p艂aszczem wodnym

Opublikowano

Piec akumulacyjny dzia艂a bez pr膮du,mo偶e ogrza膰 nawet 100 m2 i moim skromnym zdaniem jest oszcz臋dniejszy,nie wspominaj膮c,偶e oddaje tyle ciep艂a na godzin臋,ile potrzeba (przy dobrze obliczonym),a nie przegrzewa pomieszcze艅.

• Zgadzam si臋 2
  • 1 miesi膮c temu...
Opublikowano

No. Dzisiaj pocz膮tek prac. Zdemontowany kominek, wyci臋ty styropian z pod艂ogi. W nast臋pnej sesji fundament. A potem piec :)

Opublikowano
W dniu 28.06.2022 o 02:20, Panstan napisa艂:

Piec akumulacyjny dzia艂a bez pr膮du,mo偶e ogrza膰 nawet 100 m2 i moim skromnym zdaniem jest oszcz臋dniejszy,nie wspominaj膮c,偶e oddaje tyle ciep艂a na godzin臋,ile potrzeba (przy dobrze obliczonym),a nie przegrzewa pomieszcze艅.

Dodajmy do tego 偶e praktycznie wszystkie kominki z p艂aszczem powinny by膰 zakazane ze wzgl臋du na gorsz膮 sprawno艣膰 (ni偶sze temp w palenisku) wi臋cej ciep艂a uciekaj膮ce w komin, takie nowoczesne kopciuchy.

Dodatkowo w tych z p艂aszczem zazwyczaj pi臋knie osmolone s膮 szyby podczas palenia co powoduje 偶e ginie ca艂y urok palenia si臋 drewna

Opublikowano

U mnie rozk艂ad jest taki sobie, ale nie b臋dzie 藕le. Tak wygl膮da parter. Na zielono zaznaczone, co chcia艂bym mie膰 ogrzane. Piec b臋dzie w salonie i tak naprawd臋 chc臋 mie膰 ogrzany w艂a艣nie salon oraz jadalni臋, kt贸ra jest obok. W kuchni jest ciep艂o tak, czy owak. Poza tym to otwarta przestrze艅 z jadalni. To, co jest potem w d贸艂 mo偶e by膰 ch艂odniejsze. Byle by艂o na plusie ;) W sumie salon z jadalni膮 i kuchni膮, to prawie 80m2. Doliczaj膮c to na dole ko艂o setki.

PXL_20220824_115743193~2.jpg

Opublikowano

Da rad臋 馃槈 Ja postawi艂em ciut za du偶y na 70 m2 parteru i z wyj膮tkiem grudnia i stycznia trzeba by艂o pali膰 co 1.5-2 doby...a chcia艂oby si臋 codziennie 馃槃

Opublikowano

@miklo聽je艣li piec b臋dzie usytuowany przy 艣cianie - wyci膮膰 kawa艂ek 艣ciany w s膮siaduj膮cym pomieszczeniu - wtedy ogrzeje i聽 to pomieszczenie i zmieni si臋 te偶 cyrkulacja oraz rozprowadzenie ciep艂a ( bardziej w poziomie ni偶 w pionie聽 - bo ciep艂o ucieka do g贸ry ) je艣li zostawi si臋 chocia偶 ok 2 cm luki dla przep艂ywu powietrza ( 偶eby owiewa艂o piec w p艂aszczy藕nie pionowej. Pozwoli to na lepsz膮 regulacj臋 temperatury/ wych艂adzania masy pieca聽 do pomieszcze艅 na tym samym poziomie ( jak mniejsze pomieszczenie s膮siaduj膮ce to stosunkowo mniejsze wyci臋cie. Z samej masy ciep艂o ucieka do g贸ry, ale mo偶na czasem t膮 cyrkulacj臋 troch臋 zmieni膰. Chodzi o to 偶eby u g贸ry nie by艂o za gor膮co.

Opublikowano

Za piecem jest kot艂ownia. Nie chc臋 jej podgrzewa膰. Ale obok pieca s膮 schody i jest na nie wielka dziura w 艣cianie. Ciep艂o idzie ni膮 do g贸ry. Piec b臋dzie odsuni臋ty od 艣ciany. Mam te偶 3 kana艂y nawiewowe na g贸r臋 (grawitacyjne) i je wykorzystamy.

U g贸ry jest poddasze z sypialniami. Ciep艂o mile widziane.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.