Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, planuje podłączenie pompy ciepła monoblok 16 kW firmy Ricom Energy. Zastanawiam się nad średnicą rur PP-R. Na wyjściu z pompy jest gwint 1", mierząc w środku, ma około 22 mm średnicy. Po przeczytaniu obszernej instrukcji, znalazłem tylko info w dziale Zbiornik CWU, gdzie producent zaleca użycie rury PP-R o nominalnej średnicy zewnętrznej DN25 PN25. Wydaje mi się to lekką przesadą, bo na rurze stabilizowanej 32 ze ściankami 4,4mm średnica wewnętrzna to 23,2 mm. Początkowo planowałem użycie rur PP-R 40, ale trochę mam problem z dostępnością w mojej okolicy. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jaka średnica powinna być ok ?
Do pompy podłączę zbiornik CWU 200l i bufor 250l (sterowany zaworem 3-drogowym 1"). Za buforem będzie wyjście na dwa domy 2xPEX 25mm.
I teraz pytanie, czy jest sens stosowania rur PP-R 40, skoro wąskim gardłem będzie gwint 1" na wyjściu z pompy i na zaworach antyzamarzaniowych?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

A jak będziesz realizował, rozdzielenie tych pex 25mm na dwa domy? Z czego będą wychodzić te pexy? I jaki będzie odbiór w tych domach, w sensie jaka instalacja tam jest, że pex 25 starczy na cały dom?

Opublikowano
  W dniu 17.05.2022 o 18:42, Jarek1233 napisał(a):

gdzie producent zaleca użycie rury PP-R o nominalnej średnicy zewnętrznej DN25 PN25

Rozwiń  

DN dotyczy sie wymiaru wewnętrznego rury. 

Opublikowano

I teraz pytanie, czy jest sens stosowania rur PP-R 40, skoro wąskim gardłem będzie gwint 1" na wyjściu z pompy i na zaworach antyzamarzaniowych?

Rozwiń  

Wszystko zależy od długości pętli. Przy spadku średnicy o 7% opory mogą wzrosnąć przynajmniej 15%

Później te wszystkie opory punktowe oraz liniowe się sumują i będzie dobrze albo dobrze nie będzie.

Opublikowano
  W dniu 17.05.2022 o 19:49, Witek-z-Ulicy napisał(a):

Witaj @Jarek1233 na forum Info-Ogrzewanie.

Zastanawia mnie w jaki sposób stałeś się szczęśliwym posiadaczem pompy ciepła Ricom Energy, kiedy to pierwsze jaskółki oznajmiły dnia 2022.05.05 wszem i wobec, że taki produkt handlowy będzie dostępny na rynku. 

Rozwiń  

Z Centralbud kupiłem pod koniec kwietnia.

W dniu 17.05.2022 o 21:23, esselite napisał(a):

A jak będziesz realizował, rozdzielenie tych pex 25mm na dwa domy? Z czego będą wychodzić te pexy? I jaki będzie odbiór w tych domach, w sensie jaka instalacja tam jest, że pex 25 starczy na cały dom?

Rozwiń  

PEX będzie wychodził z bufora. Niestety tak już było to zrobione. Rury idą z kotłowni która jest w budynku gospodarczym do budynku obok. Z tego co widzę to są pod wylewką betonową która jest wylana na podwórzu pomiędzy budynkami, więc przeróbka na tę chwilę odpada. Ogólnie na kopciuchu wszystko działało dobrze.

W dniu 17.05.2022 o 21:49, PioBin napisał(a):

DN dotyczy sie wymiaru wewnętrznego rury. 

Rozwiń  

Też tak mi się wydawało, ale w instrukcji dosłownie napisali tak jak podałem "nominalny wymiar zewnętrzny".

Opublikowano

gdzie producent zaleca użycie rury PP-R o nominalnej średnicy zewnętrznej DN25 PN25.

Rozwiń  

Czy napewno w instrukcji podana jest średnica zewnętrzna?

Ja bym dał rurę PP 40 zawsze to zwiększy zład wody w przypadku zamknięcia zaworu przełączającego na cwu.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, ja jak w temacie średnicy pp. Zrobiłem pp-r 32 z pc monoblok 8kw podłączona do bufora i wyskakują mi błędy przepływu.. Po dyskusji domyślam się że jednak lepiej by było dać 40kę. Czy możecie się wypowiedzieć czy miał ktoś taki problem i czy dobrze kombinuję. Pozdrawiam Grzegorz. 

Opublikowano

No było ,było dać 40kę tym bardziej jak się jeszcze żle coś  zgrzeje i zrobi się zwężenie 

Poza tym jak jest podłączony bufor i czy jest podłączony zawór  upustowy różnicy  ciśnień .