Trener40 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Sprawa wygląda następująco. Do ogrzania jest niewiele (ok 60m/2), a dokladnie dwa pokoje, kuchnia, łazienka (przedpokój przechodni, więc tu nie trzeba grzać. Teraz też nie ma grzejnika i jest OK. Poddasze nieużytkowe , więc możliwości montażowe są. Na te chwilę zastanawiam się nad Rotenso Nevo N35Xi 3.5KW. Może ktoś się wypowiedzieć lub zaproponować inne rozwiązanie... Cytuj
Trener40 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Autor #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Po wypełnieniu ( dość rzetelnie) na " ciepło właściwe" otrzymalem wynik: Cytuj
Outsider Opublikowano 8 Kwietnia 2022 #3 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Pomysł jest ciekawy. Taki układ znakomitą część czasu będzie ( powinien ) działał na mocy minimalnej. Dlatego warto pogrzebać w necie popytać u wykonawcy i dowiedzieć się jak działa sam układ sterowania mocą. Chodzi o taktowanie jednostki zewnętrznej. Powiem na swoim przykładzie. Układ może działać na mocy minimalnej. U mnie jest to około 600 watów. Ale pies jest pogrzebany w tym jak moc minimalna jest liczona. Bo jeżeli średniodobowo to doopa. Układ będzie się załączał pięć milionów razy na dobę i mamy permanentne taktowanie. U siebie włączam poziom ograniczenia mocy na niski lub średni. Jednostka zewnętrzna pracuje non stop na niskiej wydajności a co za tym idzie na niskim poborze energii. Przy wyższych temperaturach zewnętrznych gdzie SCOP rośnie załączam dodatkowo tryb cichy co jeszcze zmniejsza moc jednostki zewnętrznej. A wewnętrzne działają na termostatach i załączają się regularnie zależnie od potrzebnej mocy. Dla dalszej poprawy stabilności pracy na niektórych jednostkach wewnętrznych mam załączony tryb cichy. Co zmniejsza wydajność danej jednostki i dodatkowo zmniejsza taktowanie jednostki zewnętrznej. Przy obecnych temperaturach jednostka zewnętrzna działa mi praktycznie non stop. Dla niezorientowanych dodam, że taki układ jak u mnie ( multisplit )działa do - 15 na zewnątrz. Dwa najzimniejsze miesiące ogrzewam pelletem. Zasada działania układu kanałowego pewnie nie różni się od tego co mam u siebie. Ale sposoby sterowania zapewne mogą się różnić znacznie. 1 Cytuj
Trener40 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Autor #4 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Outsider napisał: 1.Pomysł jest ciekawy. Taki układ znakomitą część czasu będzie ( powinien ) działał na mocy minimalnej. 2.Dlatego warto pogrzebać w necie popytać u wykonawcy i dowiedzieć się. 3.Powiem na swoim przykładzie. Układ może działać na mocy minimalnej. U mnie jest to około 600 watów. Ale pies jest pogrzebany w tym jak moc minimalna jest liczona. 1. I o to właśnie mi chodzi, aby sobie "prykała" utrzymując zadaną temp. Oczywiście o ile warunki na to pozwolą. 2.Pewnie, że dopytam👍 3. Na mój chłopski rozum podana moc minimalna nie jest podana jako " średniodobowa". Edytowane 8 Kwietnia 2022 przez Trener40 Literówka Cytuj
Outsider Opublikowano 8 Kwietnia 2022 #5 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Co jeszcze ważne to sam montaż. Miałem szczęście mieć do czynienia z profesjonalistami. Układ zasilania jednostek wewnętrznych ( rurki zasilające i powrotne ) przed załączeniem do jednostki zewnętrznej zostały przedmuchane azotem pod ciśnieniem 200 barów. To zapewnia pozbycie się wszelkiej wilgoci i zanieczyszczeń. Wilgoć jest czymś co degeneruje układ. Następnie po podłączeniu rurek i przed uwolnieniem czynnika z jednostki zewnętrznej podłączyli pompę do wytworzenia próżni. I to jak dobrze pamiętam na ponad pięć godzin. Zużycie prądu. W 2021 zużyłem 2359 kWh i 1300 kg pelletu ( bo tyle jeszcze miałem ). Pelletem ogrzewałem 2 miesiące i 20 dni. W tym roku pelletem ogrzewałem dwa miesiące i tydzień. I poszło 1035 kg. A prądu do chwili obecnej 484 kWh. Cytuj
Trener40 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Autor #6 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Teraz z innej "beczki" Jednostka zew w jakiej odległości musi/moze byc zamontowana od granicy działki. Chodzi o to, aby sąsiad nie mówił, że mu coś szumi. Pomimo tego, że są to dość ciche wentylatory, to jak się chce, to się i problem znajdzie... Cytuj
Outsider Opublikowano 10 Kwietnia 2022 #7 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Osobiście nie mam pojęcia. U siebie mam na werandzie. Dlatego nie mam z tym problemu. Cytuj
Trener40 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Autor #8 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Taki info w necie znalazłem : Cytuj
Trener40 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor #9 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Sprawa jednostki koło ogrodzenia rozwiązana-sąsiad bezproblemowy. Z kanałówki zrezygnowałem. Będą dwie niezależne jednostki Rotenso Revio 2.7kw. Obecnie mam taryfe G11, ale tak sobie analizuje, że taryfa G12w powinna być oszczędniejszą opcją. A jak Wasze tęgie głowy to analizują? 1 Cytuj
esselite Opublikowano 28 Kwietnia 2022 #10 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 (edytowane) Ja bym się zastanowił, czy soboty i niedziele zazwyczaj spędzacie w domu, bo jak tak, to będziecie chcieli grzać cały dzień, żeby mieć komfort, ale też inne maszyny idą w ruch, jak pralki, suszarki, itd, bo jak sie jest w domu, to coś się robi zazwyczaj, co zużywa energię. PS: fajna prosta tableka. Edytowane 28 Kwietnia 2022 przez esselite Cytuj
sambor Opublikowano 28 Kwietnia 2022 #11 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Taryfa G12 jest dobra jak masz ok 4-6kW PV na dachu - wtedy podczas droższej taryfy dom jest przez pewien czas napędzany z PV. Cytuj
Trener40 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor #12 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Godzinę temu, esselite napisał: Ja bym się zastanowił, czy soboty i niedziele zazwyczaj spędzacie w domu, bo jak tak, to będziecie chcieli grzać cały dzień W okresie listopad-kwiecień grzeje cały czas i to obojętne czy jestem w domu, czy mnie nie ma. Tak samo bedzie z klimą. Akumulacja energii daje korzyści. W nocy mamy niższe temp zew, więc sprawność jednostki spada, więc ta G12w wygląd dość obiecująco. PV nie mam. Cytuj
esselite Opublikowano 28 Kwietnia 2022 #13 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 No ale przecież po to wybierasz G12, żeby nie grzać cały czas , tylko w niższych taryfach , to raz. Dwa, to w nocy też możesz obniżyć temp w pomieszczeniach, bo leżysz pod pierzyną, to nie musi dmuchać tak samo. Chcesz powiedzieć, że będzie wiało całą noc, z taką temperaturą, jaką ustawisz na dzień? Trzy, otwieramy nowe drzwi, czy akumulacja z nawiewu, jest taka sama jak z grzejnika, albo grzania płaszczyznowego i czy opłaca się grzać non stop nawiewem, skoro nawiew ma najniższą bezwładność. Włączasz nawiew i po 15 min masz powietrze w domu ciepłe. To jak wyjeżdżasz na weekend to będziesz ogrzewał? Cytuj
Trener40 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor #14 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Przyjmijmy, że w domu caly czas ktoś przebywa i musi byc caly czas ciepło. Co wtedy? G11 lepsza, czy G12w. Moim skromnym zdaniem G12w powinna przynieść oszczednosci. Na noc ok... Obniżyć temp można. Cytuj
o6483256 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 #15 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 8 godzin temu, Trener40 napisał: A jak Wasze tęgie głowy to analizują? Do obliczeń tego jest taki "jebitny" wzór (na stronie ENERGA), że szkoda słów 🤣 Cytuj
g69 Opublikowano 29 Maja 2022 #16 Opublikowano 29 Maja 2022 W dniu 28.04.2022 o 08:04, Trener40 napisał: Z kanałówki zrezygnowałem. Będą dwie niezależne jednostki Rotenso Revio 2.7kw. Też idę w kierunku klimatyzatorów.Już wstępnie rozmawiałem o gree,który na grzaniu ma A+++ Cena jednego klimatyzatora z montażem to 5500pln. Czy w przypadku takiego źródła ciepła jest jakaś ulga podatkowa? Cytuj
Trener40 Opublikowano 29 Maja 2022 Autor #17 Opublikowano 29 Maja 2022 Jest dofinansowanie 30%, pod warunkiem zutylizowania obecnego źródła ogrzewania. Zadzwoniłem do urzędu i zapytalem Panią, dlaczego mam wywalić kociol, który ma 3-cią klase i mogę go używać do 2027 r. Odpowiedź brzmiała : Zakładamy nowe, wywalamy stare= otrzymujemy dofinansowanie. Olałem ich... 😜 Cytuj
Trener40 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Autor #18 Opublikowano 9 Czerwca 2022 (edytowane) Odwiedziłem urząd i potwierdziło się to co napisałem. Przysługuje mi jeszcze ulga termomodernizacyjna, która będzie rozliczona w 2023, pomimo, że pierwsze koszty z termomodernizacją poniosłem w 2019r. Edytowane 9 Czerwca 2022 przez Trener40 Literówka Cytuj
g69 Opublikowano 24 Lipca 2022 #19 Opublikowano 24 Lipca 2022 @Trener40 sprawdzają się klimatyzatory w te upały? Ja czekam na montaż gree na parterze.Na poddaszu mam jakąś marketową jednostkę,która obecnie zużywa 4KWh/24h. Myślałeś o PV które by wspierały klimatyzatory w okresach przejściowych? Cytuj
Trener40 Opublikowano 24 Lipca 2022 Autor #20 Opublikowano 24 Lipca 2022 Obecnie używam jednej sztuki do chłodzenia, bo i tak przedmucha trochę chlodu do kuchni i sypialni ( na przeciw),wiec sprawdza się nawet jedna sztuka. Druga czeka na okres zimowy, ale jak ona bedzie wykorzystywana, to dopiero czas pokaże. Teraz z tymi PV to juz nie jest tak dobrze. Musialbym założyć tylko na cele bytowe, a mojej sytuacji, gdy zuzywam srednio 130-160 kwh/mies, to musialaby być instalacja max 2kw, a taka mała instalacja w okresie zimowym zrobi małą produkcję,więc sprawa malo opłacalna. Teraz gdy będę grzał klimą/ami, to wiadomo, że zużycie sporo wzrośnie, więc znowu należałoby zalozyc na dachu z 8KW żeby cos zyskać w zimie , ale co znowu zrobię z nadmiarem w lato? Sprzedać ZE tylko pozostanie. Koszty zbyt duze na to wszystko. Cytuj
Trener40 Opublikowano 3 Października 2022 Autor #21 Opublikowano 3 Października 2022 W dniu 10.04.2022 o 18:38, Trener40 napisał: Teraz z innej "beczki" Jednostka zew w jakiej odległości musi/moze byc zamontowana od granicy działki. Chodzi o to, aby sąsiad nie mówił, że mu coś szumi. Pomimo tego, że są to dość ciche wentylatory, to jak się chce, to się i problem znajdzie... Jednak trzeba uważać 😁🤣 Cytuj
g69 Opublikowano 18 Grudnia 2022 #22 Opublikowano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Moja gree AP 3,5KW obecnie na dobę zużywa 34KWh. Ustawiłem ją na 21* i trzeci bieg wentylatora.Jednostka wewnętrzna czyta temperaturę z pilota,który położyłem na parapecie przy oknie.Skutkuje to tym,że klimatyzator pracuje non stop z przerwami na defros co 45 minut.Temperatura w strefie dziennej,gdzie wisi klima 22* a w strefie nocnej na poddaszu 20* Ponoć mój dom przy średniej dobowej minus 5* potrzebuje 99KWh. CWU grzeję kotłem spalając drewno.Przy okazji woda CO puszczona jest na grzejniki.W lazience głowica ustawina na 22* a w pokojach 20*a jak kocioł się za bardzo rozbuja to schładzam go pompą ogrzewania podłogowego temperatura wody OP 28* Edytowane 18 Grudnia 2022 przez g69 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi