Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
Mam takie pytanie. Bo mam altankę na działce i lubię sobie przyjść teraz i dłubać i majsterkować i żeby ogrzać altankę to używam butli z gazem i do tego piecyk. Mam pytanie odnośnie butli, bo kupiłem specjalnie taką przejściówkę że można tankować lpg na stacji do butli. Czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa z tankowaniem, czy przy tankowaniu butla ma jakieś ograniczenie tak jak przy tankowaniu samochodu? tzn że jak już będzie full, to po prostu dystrybutor da znać, że jest już pełne i przestanie nabijać, czy niekoniecznie? albo jest na to jakiś sposób, że jak butla jest pusta to wiadomo ile litrów można zatankować? wiem, że jest to nie do końca legalny sposób, ale chciałem trochę zaoszczędzić, bo na dzień dzisiejszy trzeba zapłacić 100 pln za wymianę butli, będę wdzięczny za odpowiedź, pozdrawiam

Opublikowano

Nie ma żadnego zabezpieczenia. Gdy tankujesz gaz, dodatkowo się ochładza poniżej temperatury otoczenia. 20% wolnej przestrzeni pozwala na rozszerzalność temperaturową. Jeśli nalejesz zimnego gazu do pełna i postawisz w ciepłym pomieszczeniu to pierdolnie tak, że Twoje flaki grabarz będzie zdrapywać z całej ulicy. 

Kupiłem dziś taką butlę za 72pln, więc pomyśl.

Opublikowano

Na każdej butli jest podana waga. Jak będziesz taka butle tankował na wadze do takiej wartości jak na butli wskazano będzie ok.

Opublikowano

Na butli jest tara! Tankuje się dokładnie 11kg.

Opublikowano

Kup sobie zbiornik LPG i tankuj nawet ,,pod korek''. Wielozawór wywali nadmiar ciśnienia i gdyby doszło nawet do pożaru, nic nie wybuchnie. Możesz to legalnie zatankować wioząc to w bagażniku bez żadnego problemu.

Opublikowano

Wystarczy że do butli standard 11kg będzie tankował 22 litry na stacji z dystrybutora LPG i będzie ok, czyli coś w zaokrągleniu 80% pojemności butli.

Opublikowano

Takiej butli nie wolno mu nabijać gazem, chyba że ma zaufanego sprzedawcę na stacji.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.Kup sobie Kolego butle z samym propanem ( nowa butla z gazpolu mniejsza niż standardowa) Dokup reduktor bo jest specjalny do tych butli . Będzie taniej i bardziej wydajnie! Nie kombinuj....! Na legalu nikt Ci nie napełni butli na stacji! Chyba że masz jakiegoś znajomego....Ale to też z pojęciem trzeba robić! Pozdrawiam