Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakość opału ze sklepu PGG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przewodnim tematem tego forum jest dostępność, a a raczej problemy z dostępnością, z którą praktycznie każdy miał okazję się zapoznać.......Mam prośbę o kilka choć postów o treści jakości spalania ekogroszku z pgg oraz , jeśli ktoś miał możliwość porównania Karolinki z Pieklorzem i Karlikiem. Ten temat jakości obecnie spowodowany z brakiem opału jest jakoby drugorzędną sprawą i wielka szkoda. Pozdrawiam

Opublikowano

jak zapewne zauwazyles zainteresowanie zakupem jest delikatnie mowiac duze 🙂 nie ze wzgledu tylko na cene, ale na cena do jakosci

co tu duzo mowic, od 2017 roku retopal, karlik i green kupuje i zawsze towar jak na worku opisane, zero syfu typu kamienie i sortymentow mulowych, duza moc, czasami dosc mokry przychodzi i czesto uszkodzone worki i palety, ale to juz wina zaladowcy/terminalu/przewoznika

krotko mowiac swietny polski wegiel w zawsze duzo lepszej cenie niz konkurencja

narzekaja, ze wiecej popiolu niz z innych wynalazkow typu bartex, ale jesli komus przeszkadza np 10% popiolu i spieki wielkosci 30mm to powinien sobie na rope zalozyc albo pompe 🙂

Opublikowano

Ja pierwszy raz biorę Karlik gdyż każdy zna ceny na rynku i czytałem że nie jest najgorszy (za najgorszy uważam Sztygar z Leroy Merlin, o granulacji miału, 2x zamawiałem w odstępie roku i ten sam badziew), także czas wypróbować.

Co do cen, to gdyby ktoś mi powiedział 3 lata temu, że będę brać z pocałowaniem ręki ekogroszek przez neta za 1k PLN (z przesyłką) to bym wyśmiał i ze śmiechu opluł twarz rozmówcy, wtedy na lokalnym składzie kupowałem za ok 700 zł i to ten "lepszy" (nie był). Co będzie za rok?

Opublikowano
30 minut temu, Waldzi12 napisał:

możliwość porównania Karolinki z Pieklorzem i Karlikiem.

Mogę Ci napisać dopiero w kwietniu jak wygląda Karlik vs. Pieklorz. Mam w koszyku, ale zakup dopiero koniec marca, kwiecień. Z Karlika jest trochę rudej szlaki, ale nie ma dramatu. W pył go raczej nie spalisz. Przynajmniej u mnie. Mam tylko dwustan. Value for money na tę chwilę do pobicia chyba tylko przez inne z ich oferty. Te większe węgle u mnie niespalone w środku w szczególności po podtrzymaniu. Karlik z listopada przyszedł dość gruby,trochę go podsuszam, trafiłem już kilka worków z odrobiną mułu.O karolince masz na grupie.

https://www.facebook.com/groups/236685455225367/permalink/270538365173409/

Wymieniałem ślimak i kondensator, bo mi stawał na tym opale. Kondensator był z 2007 roku, ślimak z 2015. Po zmianie wszystko ok.

Chwałowice kiedyś miałem. One są dość charakterystyczne, bo dużo popiołu, ale objętościowo. Wagowo mniej aniżeli z karlika. W popiele jest coś co przypomina wapno, poza tym jakby siary dużo i mi żarło kocioł. Miałem żółte wykwity na drzwiach. Dawno to było. Mocny. No i to nie był węgiel w workach od PGG tylko zapewnienie, że to są Chwałowice.

Edytowane przez digi

Opublikowano
43 minuty temu, Waldzi12 napisał:

Witam. Przewodnim tematem tego forum jest dostępność, a a raczej problemy z dostępnością, z którą praktycznie każdy miał okazję się zapoznać.......Mam prośbę o kilka choć postów o treści jakości spalania ekogroszku z pgg oraz , jeśli ktoś miał możliwość porównania Karolinki z Pieklorzem i Karlikiem. Ten temat jakości obecnie spowodowany z brakiem opału jest jakoby drugorzędną sprawą i wielka szkoda. Pozdrawiam

My do tej pory używaliście pieklorza, dla nas w porównaniu z karlikiem są one bardzo zbliżone, ale jesteśmy bardziej zadowoleni z karlika.

Karolinki nie kupowałam jeszcze, ale miałam np. Z taurona sobieski premium  i byliśmy nim rozczarowani.

Opublikowano
9 minut temu, Elka1983 napisał:

jesteśmy bardziej zadowoleni z karlika.

Co jest nie tak z Pieklorzem u Was i na jakim palniku palicie?

Opublikowano

Ja palę Pieklorzem z dodatkiem orzecha II z Wesołej z Bartexu, ale w zasypowcu.

Na dno Wesoła, na górę Pieklorz. Łącznie średnio 12 kg dziennie mi tego schodzi. Palę na wieczór, w zależności od pogody i ustawień na piecu, to potrafi nawet do 20 godzin się palić.

W piecu sporo popiołu, dużo grudek tak jakby wapniowych, też trochę niespalonych koksików. Czasem się trafi chyba nawet przetopiony popiół.

Po 3 dniach takiego palenia mam pełne wiadro takie na mleko popiołu.

Ogólnie ja jestem zadowolony z jakości i aktualnej ceny. Szkoda tylko, że wcześniej tego nie znałem.

Dodam jeszcze, że węgiel kupiony w Grudniu, dość mokry. Worki szczelne, niepodziurawione, więc dalej jest mokry.

Worki niestety słabe, potrafią się rwać jak podnoszę worek aby wsypać węgiel do wiadra, te z bartexu o wiele mocniejsze.

Edytowane przez lriuqs

Opublikowano

Tak wygląda u mnie popiół z Pieklorza po 1 paleniu.

Tak na oko warstwa do 10 cm takiego puchu i widocznych na zdjęciu grudek.

IMG_20220204_182352_tigr.thumb.jpg.786f9cd0ca3b5d768a62e9292da540aa.jpg

A tak po lekkim odsianiu popiołu.

IMG_20220204_182903_tigr.thumb.jpg.cfe35166d5a2b6c687a09fd1e693080c.jpg

Edytowane przez lriuqs

Opublikowano

Jeśli chodzi o Karlika to w jakim stanie dociera do Was w ostatnim czasie? Suchy (leci pył przy wysypywaniu), półwilgotny czy całkiem mokry i trzeba go suszyć?

Opublikowano
5 minut temu, Ptaszniko napisał:

Jeśli chodzi o Karlika to w jakim stanie dociera do Was w ostatnim czasie? Suchy (leci pył przy wysypywaniu), półwilgotny czy całkiem mokry i trzeba go suszyć?

Do mnie zawsze przyjeżdża suchy, można sypać prosto do zasobnika

Opublikowano
10 minut temu, QuiQ napisał:

12.00 karlik i green, 2 tony greena kupion:)

Wiesz co dzisiaj odebrałem też 2 tony tego i widzę że położyli lachę na jakość już, kupa prawdziwego miału do tego pełno jakichś śmieci, gumy, kawałki drewna jakieś materiały... ja to reklamuje, a zamówiłem już 11T greenpala i mam porównanie do dostaw z grudnia

Opublikowano
3 minuty temu, Stelmar napisał:

Wiesz co dzisiaj odebrałem też 2 tony tego i widzę że położyli lachę na jakość już, kupa prawdziwego miału do tego pełno jakichś śmieci, gumy, kawałki drewna jakieś materiały... ja to reklamuje, a zamówiłem już 11T greenpala i mam porównanie do dostaw z grudnia

mógbyś dla potomnych dodać zdjęcia tego co chcesz reklamować i tego co miałeś wcześniej?

Opublikowano
8 minut temu, Stelmar napisał:

Odkad sklep istnieje kupowalem retopal, pozniej karlik/pieklorz. Wiele razy mialem tak, ze na jednej palecie bylo grubego groszku prawie calosc a 4 worki mialu ze smieciami. Pewnie tak sie dzieje tez z greenpalem ze trafil sie dzien sprzatania placu...

Tez o zdjecia poprosze, porownam z moim goldpalem jak przyjedzie 😉

Edytowane przez QuiQ

Opublikowano

Taka ciekawostka Grennpal to taki drobniejszy odpowiednik Retopala😉

Opublikowano

Czy ktoś z Was pali greenpalem w piecu 5 klasy z podajnikiem? czy tak jak wg PGG nadaje się to tylko do zasypowych pieców?

• marcin zmienił(a) tytuł na Jakość opału ze sklepu PGG
Opublikowano

Proszę o kontynuowanie dyskusji tutaj:

• marcin zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Podobna zawartość

Konto

Nawigacja

Szukaj

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.