Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich i pozdrawiam,

Niestety czeka mnie modyfikacja instalacji w moim rodzinnym domu, w tej chwili wygląda to tak: kocioł zasypowy (cieknący - powód modyfikacji) jedna pompa CO zasila 2 obwody, zbiornik CWU i grzejniki, na samej górze naczynko wzbiorcze ale podłączone z ostatniego grzejnika na piętrze (takie były czasy niestety). Teraz chcę wstawić piec na pellet, ze sprzęgłem hydraulicznym na 2 obwody jeden CWU drugi grzejniki, pompa kotłowa i zawór termiczny do ochrony pieca. I teraz moje pytanie: nie podoba mi się to naczynko wyrównawcze, wiem że jest to źle podłączone ale modyfikacja tego teraz to byłaby za duża kombinacja, czy można założyć że obwód mały piec-sprzęgło to obwód zamknięty i wstawić zbiornik przeponowy na belce bezpieczeństwa? Czy wtedy muszę zaślepić naczynko wzbiorcze i traktować to jako instalację zamkniętą czy taka "hybryda" będzie działać? 

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Mylisz sprzęgło z wymiennikiem płytowym. Przy sprzegle nie masz rozdzielaenia hydraulicznego obiegów kotła i instalacyjnego. Przy wymienniku płytowym-tak. Wtedy obieg kotła robisz otwarty, zas obieg instalacyjny-zamknięty.

W obydwu przypadkach obieg CWU powinien być w obiegu kotłowym-przed sprzęgłem/wymiennikiem.

Po wtóre: jeśli w instalacji sa tylko grzejniki, to sprzęgło jest niepotrzebne.

Opublikowano (edytowane)

Ok, dzięki za wyjaśnienie, ale wciąż pozostaje pytanie czy w takim razie zostawić jak jest z tym naczyniem wyrównawczym, czy trzeba dodać jakieś zabezpieczenie? Oczywiście zawór bezpieczeństwa będzie ale czy coś jeszcze?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
1 godzinę temu, RadekS111 napisał:

Teraz chcę wstawić piec na pellet

producent dopuszcza kocioł do układu zamkniętego ? Oczywiście z instalacją zabezpieczenia i odbioru ciepła -Zabezpieczenie termiczne kotła na paliwo stałe

Opublikowano
5 godzin temu, gmaj22 napisał:

Mylisz sprzęgło z wymiennikiem płytowym. Przy sprzegle nie masz rozdzielaenia hydraulicznego obiegów kotła i instalacyjnego. Przy wymienniku płytowym-tak. Wtedy obieg kotła robisz otwarty, zas obieg instalacyjny-zamknięty.

A przy tym wymienniku płytowym to nie odwrotnie? U @RadekS111 naczynie jest podłączone gdzieś za grzejnikiem, czyli w obiegu instalacyjnym. Więc obieg kotłowy musiałby być zamknięty ze wszelkimi zabezpieczeniami ciśnieniowymi.

Albo zostawić układ otwarty, tak jak jest, ale dołożyć do kotła zabezpieczenia z uwagi na nieprawidłowo podłączone naczynie wzbiorcze. Ale tutaj musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto zna przepisy czy to jest w ogóle dopuszczalne (sam jestem ciekaw, bo po przeróbkach instalacji naczynie u mnie też nie jest podłączone bezpośrednio do kotła). Dodatkowo porządne zabezpieczenie temperaturowe powrotu kotła oczywiście.

Opublikowano
7 godzin temu, mkwapisz napisał:

Przy sprzegle nie masz rozdzielaenia hydraulicznego obiegów kotła i instalacyjnego. Przy wymienniku płytowym-tak.

7 godzin temu, mkwapisz napisał:

A przy tym wymienniku płytowym to nie odwrotnie?

Co jest niejasne? Wymiennik płytowy stosuje się właśnie w przypadku, gdy instalację chcemy pozostawić w obiegu zamkniętym, zaś kocioł w otwartym. Np. w sytuacji, kiedy kocioł nie jest dopuszczony do pracy w układzie zamkniętym.

Opublikowano

Wszystko jest jasne, tylko że u OPa kocioł musiałby być w zamkniętym, bo nie ma tam doprowadzonego połączenia z naczyniem. Jeżeli miałby doprowadzone naczynie, to w ogóle nie byłoby problemu. Stąd w ogóle jego pytanie.

Opublikowano

przy wymienniku to naczynie wzbiorcze( zbiornik wyrównawczy)  może być  nieco nad kotłem , a ten na grzejnikach do likwidacji

no i dołożenie naczynia wzbiorczego do C.O  i zaworu bezpieczeństwa po stronie grzejników - instalacji zamkniętej