Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry wszystkim,

mam problem z ogrzewaniem podłogowym i proszę o pomoc.

Użytkuję instalację od czterech lat i nigdy podłogówka nie grzała mi jak powinna aż do dnia dzisiejszego gdzie  całkiem padła.

Jest to układ otwarty z naczyniem wyrównawczym .

System mieszany.

Trzy pokoje to grzejniki plus dwie drabinki w łazienkach  jest ok. 30metrów kwadratowych ( grzeje bez żadnych zarzutów)

Natomiast podłogowe ogrzewanie występuje w pozostałych częściach domu to jest około 80 metrów kwadratowych ( nie grzeje)

Rotametry nie pokazują przepływu i są u samej góry przy czym powrót jest zimny

Na zdjęciach prezentuję wykonanie instalacji CO

Piec na eko groszek znajduje się w pomieszczeniu gospodarczym połączony z domem rurą preizolowaną w odległości 30 mb.

Proszę o ocenę i z góry dziękuję.

20220104_193957.jpg

20220104_200238.jpg

20220104_200223.jpg

20220104_200200.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Witam , przyczyn może być wiele:

Czy podłogówka jest przelana tzn , dobrze odpowietrzona 

Czy są jakiekolwiek przepływy jak np , zakręcisz część obiegów

Na jakim biegu chodzi pompa

jakie są długie pętle .

Opublikowano (edytowane)

Dodatkowo:

- czy filtry przed pompami wyczyszczone?

-powroty obiegów z mieszaczami 3D są połączone- dalej idą prosto do kotła?

- obawiam się, że są zbyt małe średnice rur do rozdzielaczy oraz sam 3D.

-zaznaczony fragment instalacji do poprawienia 

image.png.23f8001710ba7813391ab0abac6786ad.png

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Witam,

odpowiedź do tomekb:

1.Podłogówka była przelana , każda pętla osobno

2.Jak zakręcę obiegi i zostawię jeden otwarty to przepływ jest większy np. jak pompka chodzi w automacie to wskaźnik na rotametrze jest około 1 litra ( cicha praca pompy)

Ta sama czynność na 6 biegu rotametr schodzi w dół całkowicie. ( głośna praca pompy słychać głośny szum i bulgotanie)

3.Od dwóch dni pompa chodzi w automacie co trochę w pomieszczeniach temperatura podłogi się zrobiła cieplejsza .

Na wyższych biegach wcześniej szumiała i miałem wrażenie że jest w niej powietrze . W automacie bulgotanie ustąpiło po dłuższym czasie. Temperatura wyjściowa z zaworu 3D 40 stopni. a powrót jest prawie zimny.

4.W  kwestii długości pętli nie mam pojęcia ponieważ instalatorzy nie opisali mi tego.

Opublikowano

Witam,

odpowiedź do gmaj22 :

1. Tak filtry przed pompami były czyszczone
  2. Tak powroty obiegów z mieszaczami 3D idą  przez rurę preizolowaną dalej do kotła 

Witam,

odpowiedź do sambor:

1. pompa circula Helio 25-6 180mm
  2. Zawór 3D Afriso ATM 561 DN20 PN 10 Kvs 2,5
  3. Rury PP32
Opublikowano

Witam, czy zmieniają się przepływy jak zamkniesz całkowicie zawór 3d .  ?

Co to znaczy że pompa chodzi w automacie ? 

Opublikowano

Witam,

odpowiedź do tomekb:

1. zamykając całkowicie zawór 3D  przepływy poszły na 1 litr
  2. pompa ma zakres od AUTO do 6 poniżej załączam zdjęcie

20220112_193951.jpg

Opublikowano

Nie znam tej pompy, ale wydaje mi się że funkcja ,,auto" do podłogówki Nie będzie odpowiednia, ... zamykając zawór na maksa zrobiłeś krótki obieg na rozdzielaczu , czyli pompa zaciąga tylko powrót z podłogi, 1 litr na wszystkich rotametrach nie jest złym wynikiem , spróbuj teraz na tym ustawieniu czy jak przestawiasz biegi pompy będzie możliwość ustawienia większych przepływów . Jak tak to zostaw na poziomie 1,5 -2 l/min . Bez względu na szumy, będzie wiadomo jaki przepływ na tej pompie można uzyskać . Następnie należy szukać przyczyny dlaczego nie ma przepływu jak odkręcisz zawór 3d. Coś blokuje przepływ przed zaworem , filtr został wykluczony , rury zasilania są trochę za małe , ale jak wcześniej działało to może jakiś zawór zwrotny się zawiesił , ale pierwsze wyczyściłbym ten zawór 3d  na moim blogu znajdziesz filmik jak to zrobić , jest to bardzo częsta przyczyna .  Jak ruszy , ale jak nadal będzie niezbyt dobrze to ten zawór zamieniłbym na trochę większy kvs  np . 3,4 , jak będziesz potrzebował to mam dostęp do takich zaworów w dobrej cenie . Pozdrawiam Tomekb

Nie znam tej pompy, ale wydaje mi się że funkcja ,,auto" do podłogówki Nie będzie odpowiednia, ... zamykając zawór na maksa zrobiłeś krótki obieg na rozdzielaczu , czyli pompa zaciąga tylko powrót z podłogi, 1 litr na wszystkich rotametrach nie jest złym wynikiem , spróbuj teraz na tym ustawieniu czy jak przestawiasz biegi pompy będzie możliwość ustawienia większych przepływów . Jak tak to zostaw na poziomie 1,5 -2 l/min . Bez względu na szumy, będzie wiadomo jaki przepływ na tej pompie można uzyskać . Następnie należy szukać przyczyny dlaczego nie ma przepływu jak odkręcisz zawór 3d. Coś blokuje przepływ przed zaworem , filtr został wykluczony , rury zasilania są trochę za małe , ale jak wcześniej działało to może jakiś zawór zwrotny się zawiesił , ale pierwsze wyczyściłbym ten zawór 3d  na moim blogu znajdziesz filmik jak to zrobić , jest to bardzo częsta przyczyna .  Jak ruszy , ale jak nadal będzie niezbyt dobrze to ten zawór zamieniłbym na trochę większy kvs  np . 3,4 , jak będziesz potrzebował to mam dostęp do takich zaworów w dobrej cenie . Pozdrawiam Tomekb

Opublikowano (edytowane)

Witam,

zamykając zawor 3D ustawiłem pompę na 6 biegu przepływ był między 1-1,5 litra zależy na której pętli.

Jak ten zawór 3D był regulowany to jak pompa pracuje na 3 biegu przepływy zrobiły się na poziomie 0,5 litra podłogówka trochę grzeje ale ten powrót według mnie jest za zimny . Zawór jest ustawiony na 4,5 temperatura wyjściowa 34 stopnie . Jak dotykam zawór 3D na powrocie to raz jest zimny raz letni.

Ogólnie jak pojawiły się problemy z podłogówką to nagle piec mi zasypywało i gasł , wyskakiwał komunikat temperatura nie rośnie co nigdy nie miało tego miejsca.

Z chęcią bym ten zawór 3D wykręcił i spróbował wyczyścić tylko obawiam się ,że znowu mi się wszystko zapowietrzy.

Jeżeli to już zrobię i nic nie pomoże to w sprawie 3D o większym Kvs dam Ci znać.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu