GrzegorzSG Opublikowano 1 Stycznia 2022 #1 Opublikowano 1 Stycznia 2022 (edytowane) Witam, palę już 2 miesiące w nowym domu i mam problem ze spiekami. Piec ok 20KW dmuchawa ustawiona na 1 przedział (0-12) mam już 3 typ ekogroszku aktualnie karlik i nie mogę pozbyć się spieków. Przy poprzednich ekogroszkach też były spieki. I tak myślę że może dmuchawa jest za mocna. Aktualnie mam założona dmuchawę 80W wydajność 320m3/h sprężanie 300Pa, ale poprzedni właściciel zostawił mi starą dmuchawę która ma 65W wydajność 280m3/h sprężanie 220Pa. I nie wiem czy nie przesadził z mocą dmuchawy, co myślicie, jakie wy macie dmuchawy? Piec jest z podajnikiem tlokowym jak by co. Edytowane 3 Stycznia 2022 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 2 Stycznia 2022 #2 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Pokaż jak te spieki wyglądają. Cytuj
Animus Opublikowano 2 Stycznia 2022 #3 Opublikowano 2 Stycznia 2022 A otwory palnika masz wszystkie drożne? Cytuj
gmaj22 Opublikowano 3 Stycznia 2022 #4 Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Zwykle producenci dają dmuchawy odpowiednie do palnika oraz sterownika. Bywa, że przy brakach dają taką, jaką mają na stanie. Napisz, jaki palnik (konkretnie typ i producent) i sterownik. Na początek lektura do kawy: Edytowane 3 Stycznia 2022 przez gmaj22 Cytuj
eliks Opublikowano 3 Stycznia 2022 #5 Opublikowano 3 Stycznia 2022 W dniu 1.01.2022 o 21:51, GrzegorzSG napisał: Witam, palę już 2 miesiące w nowym domu i mam problem ze spiekami. Piec ok 20KW dmuchawa ustawiona na 1 przedział (0-12) mam już 3 typ ekogroszku aktualnie karlik i nie mogę pozbyć się spieków. Przy poprzednich ekogroszkach też były spieki. I tak myślę że może dmuchawa jest za mocna. Aktualnie mam założona dmuchawę 80W wydajność 320m3/h sprężanie 300Pa, ale poprzedni właściciel zostawił mi starą dmuchawę która ma 65W wydajność 280m3/h sprężanie 220Pa. I nie wiem czy nie przesadził z mocą dmuchawy, co myślicie, jakie wy macie dmuchawy? Piec jest z podajnikiem tlokowym jak by co. Dlaczego w nowym domu palisz starym kotłem? Cytuj
GrzegorzSG Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor #6 Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Trochę sprostuję sytuację, kupiłem 30letni dom już z piecem. Piec jest z Pleszewa, i tylko tyle o nim wiem. Ma około 20kw (słowa hydraulika który wymieniał mi boiler) żadnej plakietki z producentem nie ma. A dmuchawę wymieniał poprzedni właściciel, i zostawił starą w zapasie. Niby sprawna, dlaczego wymieniał nie wiem. Wiem jedno piec był źle ustawiony, bo nadmuch ma regulację od 0-12 a on miał ustawione 15. Co do popiołu wiadorko 1 dmuchawa ustawiona na 1, wiaderko 2 dmuchawa ustawiona na 1 ale zaklejony wlot do dmuchawy w 50%. Widać gołym okiem że jak zaklejony wlot do dmuchawy to węgiel lepiej wypalony. Otwory palnika 6 było przytkanych, raczej za mało by miało to wpływ. 2 godziny temu, gmaj22 napisał: Zwykle producenci dają dmuchawy odpowiednie do palnika oraz sterownika. Bywa, że przy brakach dają taką, jaką mają na stanie. Napisz, jaki palnik (konkretnie typ i producent) i sterownik. Na początek lektura do kawy: Dany poradnik czytałem już kilka razy, i wiele innych porad. Ale dziękuję za linka. Co do palnika to nie wiem jaki jest, mogę podać wymiary jak by co. A sterownik to Tango wersja do tłoka. Edytowane 3 Stycznia 2022 przez GrzegorzSG Cytuj
GrzegorzSG Opublikowano 5 Stycznia 2022 Autor #7 Opublikowano 5 Stycznia 2022 (edytowane) Dmuchawa jednak dużo za duża nie jest, wystarczy że dorobię do niej jakąś przesłonę. Na ustawieniu 1 i jakieś 30% zasłoniętej przesłony wypala się w miarę, a w piecu w czysto. I tak z innej beczki, czy spalanie ok 30kg ekogroszku na 14 godzin ( codzienne rozpalanie). Temperatura w domu 22°, przy ogrzewaniu 170m2. Dom nie ocieplony, na stropie wata nie wiem jak grubo. To dużo czy to normalne spalanie. Piec pracuje w trybie ciągłej pracy, temperatura na piecu 55°. Edytowane 5 Stycznia 2022 przez GrzegorzSG Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 5 Stycznia 2022 #8 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Codziennie rozpalasz ? Cytuj
GrzegorzSG Opublikowano 5 Stycznia 2022 Autor #9 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Tak jak zostawiam na 24 godz to spala mi 55-60kg, przy większych mrozach nie wyłączam. Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 5 Stycznia 2022 #10 Opublikowano 5 Stycznia 2022 No to spalasz o wiele za dużo. Możesz wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło, korzystając ze strony ciepłowłaściwie.pl Cytuj
GrzegorzSG Opublikowano 5 Stycznia 2022 Autor #11 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Wychodzi niby 215W/m2, chyba że coś nie tak wpisałem. Bo chata jest z pełnej cegły, z dziurawki, z białej cegły czy jak ona tam się zwie, i z kamienia łupanego. Więc może być jakieś przekłamanie. Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 6 Stycznia 2022 #12 Opublikowano 6 Stycznia 2022 A czy możesz wkleić link do wyniku ? Cytuj
bercus Opublikowano 6 Stycznia 2022 #13 Opublikowano 6 Stycznia 2022 (edytowane) To masz jakis problem z regulacja CO.Najwygodniej grzac stalo i malo. Edytowane 6 Stycznia 2022 przez bercus Cytuj
GrzegorzSG Opublikowano 6 Stycznia 2022 Autor #14 Opublikowano 6 Stycznia 2022 https://cieplo.app/wynik/nlzr Link do wyniku ogrzewany metraż będzie mniejszy, bo garaż jest w bryłę budynku a go nie ogrzewam. Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 6 Stycznia 2022 #15 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Garaż również odbiera ciepło. Bez docieplenia niewiele się chyba ugra. Ten dom faktycznie pobiera ogromne ilości ciepła. Można pokusić się o regulacje, zawsze to może coś poprawić. Cytuj
GrzegorzSG Opublikowano 6 Stycznia 2022 Autor #16 Opublikowano 6 Stycznia 2022 O ociepleniu już myślę, tylko wiadomo jakie to koszty. Nie wiem też jak z ociepleniem na kamień, czy to można kleić czy trzeba najpierw tynki położyć. A o tej regulacji to co masz na myśli, bo ja myślę o wywaleniu powrotów z zimnej posadzki bo są nieizolowane. Cytuj
gmaj22 Opublikowano 6 Stycznia 2022 #17 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zacznij od ocieplenia stropu nad pietrem. Co najmniej 25-30 cm wełny. Tam najprawdopodobniej jest szlaka żużlowa lub inny wynalazek z lat "najlepszego ustroju" Cytuj
GrzegorzSG Opublikowano 6 Stycznia 2022 Autor #18 Opublikowano 6 Stycznia 2022 (edytowane) Według rysunku technicznego stropodach to fert-45 ceramiczno-żelbetowy gęstożeberkowy, ocieplany płytami suprema. A na tym z tego co udało mi się dojrzeć jest położona wata, nie wiem tylko jak grubo i czy dokładnie położona. A może piec jest za mało wydajny i potrzebuje dużo opału by utrzymać temperaturę. Edytowane 6 Stycznia 2022 przez GrzegorzSG Cytuj
bercus Opublikowano 6 Stycznia 2022 #19 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Jaka jest ta instalacja-ochrona powrotu,3/4 d wentyl,glowice na grzejniki,pogodowka,temperatura wypuscana w grzejniki kiedy temperatura kotla 55st.to za malo dla kotla. Cytuj
GrzegorzSG Opublikowano 6 Stycznia 2022 Autor #20 Opublikowano 6 Stycznia 2022 To jest stara stalowa instalacja z pionami, jedna pompka, stary piec na ekogroszek bo nie ma żadnej plakietki. Grzejniki aluminiowe na górze, na dole płytowe. Wymieniłem jedynie boiler na wodę na nowy z izolacją. I wiem że 55° to mało ale instalacja nie ma żadnych zaworów i termostatów. Więc jak podniosę temperaturę na piecu to w domu będzie za ciepło, no i spalanie wzrośnie jeszcze bardziej. Cytuj
bercus Opublikowano 6 Stycznia 2022 #21 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Z brakiem regulacji to nie zrobisz nic,bo aj 55 w obieg to za dužo.U mnia tež na starej instalacji idzie przy 10° 32-34,przy 0° 40-42 stopni w obieg.Takto tracisz jak na pracy ciaglej,jak codziennym rozgrzewaniem ukladu. Cytuj
GrzegorzSG Opublikowano 6 Stycznia 2022 Autor #22 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Czyli co zawór 3D pomoże, podniosę tym temperaturę na powrocie. Ale znowu w układzie będzie niższa temperatura i może być chłodniej w domu. Jest sens takiego zaworu jak nie mam ocieplonego domu? Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 6 Stycznia 2022 #23 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Moim zdaniem cale orurowanie gdzie nie potrzeba ciepla należy zaizolować czy to piankami specialnymi do tego czy owinąć wełną . Następne działanie to izolacja sufitów i jeśli są wysokie pomieszczenia to można od dołu a jeśli niskie to od góry . Samo grzebanie przy instalacji by zrobić dobrze kotlowi i dogrzewając mu powrót nic nie wniesie . Przede wszystkim izolacja oraz uszczelnienie domu , później hydrauliką można się bawic . A odnisnie palenia to ustawić kocioł by pracował cały czas , dobrać mu parametry i niestety nie gasić na noc . Po dogrzaniu ścian budynek zacznie współpracować z toba i będą zauważalne obniżenia spalania . Akumulacja budynku tu ma wpływ bardzo duży . Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 6 Stycznia 2022 #24 Opublikowano 6 Stycznia 2022 W moim przypadku montaż termostatów przyniósł oszczędności w opale. Chałupa też nie jest docieplona jakoś specjalnie. Cytuj
GrzegorzSG Opublikowano 6 Stycznia 2022 Autor #25 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Na początku paliłem 24h przez jakieś 2 tygodnie. Temperatury na zewnątrz były około 15° w dzień i nocy. W domu miałem 24-25° ( i gdybym miał termostaty to bym zaoszczędził), bo spalanie miałem w okolicy 45 kg na dobę. Ale dzisiaj gdy na dworze jest koło 0° to nie ma szans zejść ze spalaniem. Dlatego podejrzewam że dopóki nie ocieple domu, to codzienne rozpalanie jest lepszym wyborem. Bo 30kg starcza na dzień, a przez noc temperatura spada tylko o 2-3° Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi