Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zbieram oferty na wymianę starego pieca. Planuje nowoczesny kocioł na pellet. Bardzo proszę osoby, które mają taki piec i są zadowolone o podanie producenta. Mam na tapecie Defro kostrzewa i Kołton, który będzie najlepszy waszym zdaniem?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Żaden.

Opublikowano

Kostrzewa narzekaja - ale na co dokladnie nie wiem, Defro zdecydowanie lepiej, Kolton nie czytalem o nim tutaj za duzo.

Pytaj uzytkownikow o konkretne modele a nie ogolnie o wszystkim i niczym.

Opublikowano

A to na pewno ten dział?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli szukasz kotła skonstruowanego od początku do końca tylko  pod Pellet , przy którym będziesz tylko pilnował zasypu pelletu , wyrzucenia popiołu i  kompleksowego  oczyszczenia jeden  raz w roku  i przy tym nie będziesz musiał każdorazowo po zmianie producenta pelletu ustawiać jego parametrów pracy  - to niestety ale żaden z krajowych producentów nie oferuje takiego produktu, co nie znaczy ze wśród nich nie ma kotłów , które są warte zainteresowania. Kotły te  będą wymagały od Ciebie jednak wiedzy i czasu większych   niż te potrzebne do opróżnienia popielnika i nasypania pelletu .

To tak w skrócie.

Napisz może jakie masz oczekiwania w stosunku do kotła pelletowego a wtedy moze uda Ci się coś doradzić.

Edytowane przez arthek
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
17 godzin temu, Outsider napisał:

Żaden.

E tam. 😁 Wszystko zależy jak ma ten kociol pracować i ile ogrzewać. 

Teraz przejrzałem OLX i powiem tak. Jakbym miał kupować nowy kociol za 14-15 tys, to na OLX widziałem Kostrzewe 10KW  za 5.5 tyś z 2015 r 5-ej klasy. Dołożył bufor i niech smiga na 10KW. Raz na tydzien odkurzyć odkurzaczem i tyle. To prosta konstrukcja i części zamienne można w imadle wyprodukować 😁

Opublikowano

Dokładnie poszedłbym tym samym tropem @Trener40

Swojego smieciucha z palnikiem pelletowym nie zamieniłbym na nic jak na tą chwilę. Nie dość, że mega oszczędny to i zero problemów od 5 lat. I o to chodzi.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Trener40 napisał:

E tam. 😁 Wszystko zależy jak ma ten kociol pracować i ile ogrzewać. 

Teraz przejrzałem OLX i powiem tak. Jakbym miał kupować nowy kociol za 14-15 tys, to na OLX widziałem Kostrzewe 10KW  za 5.5 tyś z 2015 r 5-ej klasy. Dołożył bufor i niech smiga na 10KW. Raz na tydzien odkurzyć odkurzaczem i tyle. To prosta konstrukcja i części zamienne można w imadle wyprodukować 😁

I tak nie wybrałbym nic z propozycji założyciela wątku. Nawet jakbym miał ogrzewać jakąś patodeweloperkę M1.

Edytowane przez Outsider
Opublikowano

Jak najtańszy .Nie myśl,że jak kupisz drogi kocioł to mniej spalisz.Wszysko zależy od budynku i instalacji.

Opublikowano

Kolega zbiera oferty na wymianę kopciucha i zakup nowoczesnego pieca, zapewne z dofinansowaniem więc raczej kupno 6 letniego, do tego zapewne wyjechanego kotła, nie wchodzi w grę. Sam się zastanawiam nad kupnem Kostrzewy EEI, niestety tu koledzy mają rację, ceny porażają, ale z drugiej strony, chcąc skorzystać z dopłaty coś trzeba wybrać z nowych kotłów, mam trochę znajomych którzy użytkują Kostrzewę, Teklę czy Slimko i są zadowoleni. Ale jeśli uważacie że Polskie kotły odpadają to zaproponujcie jakąś dobrą alternatywę.

Opublikowano

Skoro kumple sa zadowoleni ze swoich kotłów  to czego jeszcze szukasz na forum ? Wybierz najtańszy z tych "polecanych" i będzie ok.

Opublikowano

Bo znajomi ( nie koniecznie kumple) nie są fachowcami, dlatego jestem na tym forum bo liczę że na tym forum są również fachowcy, którzy podzielą się swoją wiedzą i doradzą w sprawach na których się znają. Chyba do tego służą fora.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 17.12.2021 o 14:55, palacz66 napisał:

Dokładnie poszedłbym tym samym tropem @Trener40

Swojego smieciucha z palnikiem pelletowym nie zamieniłbym na nic jak na tą chwilę. Nie dość, że mega oszczędny to i zero problemów od 5 lat. I o to chodzi.

Bo kumaty jestes 🙂 Daj go „ksiegowej” to polegnie 🙂

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Mam Defro delta 15kw  od 3 lat z buforem 500l i myślę że drugi raz bufora bym nie zakładał.

Lepiej zainwestować w dobre sterowanie w domu czujniki i regulatory pokojowe

Sam kocioł ok 

Żeby było niskie spalanie najlepiej wybrać kocioł z dobrą modulacja mocy.

Podłączyć go najlepiej do instalacji za pośrednictwem sprzęgła z zaworem termostatyczny (wtedy jeszcze szybciej się zagrzewa)

Jeżeli bez sprzęgła to koniecznie z pompa przewalowa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciekawym kotłem pelletowym , który wart jest rozważenia jest też Nocoń Forest firmy Budmet

MOce od 15kW .

Potężny wymiennik pionowy ze sprawnością , jak podaje producent na poziomie 96 %

Palnik podobno z funkcją samoczyszcenia.