Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam kocioł na pellet i zastanawiam się co zastosować?Do ogrzania podłogówka i grzejniki, Sprzęgło czy bufor ciepła zastosować?

(ps pytam trochę po fakcie , gdyż półroku temu zakupiłem bufor 1000l).

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Bufor ladowanie w sezonie przejsciowym i tak zrobic instalacje aby pracowal jako niewielkie sprzeglo w sezonie zimowym gdy moc min. kotla pozwala na prace ciagla.

Opublikowano

Tylko że do bufora to raczej nie kupił kotła 12KW. 

Opublikowano

@eliks Dlaczego?

Opublikowano

Skoro masz już bufor 1000l i zakładam że masz miejsce na niego to zakładaj i używaj

Będziesz mógł prowadzić kocioł cały czas na maxymalnej mocy, nawet przy bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło. Nabijając bufor do temperatury poniżej 60stopni straty ciepła nie będą duże, a tyle wystarczy.

Jedynie naczynie przeponowe będziesz potrzebował "po byku"

Opublikowano

Jeżeli bufor jest zrobiony z głową i można go ładować warstwowo, to niekoniecznie trzeba wykorzystać całe 1000 litrów. Można umieścić czujnik temperatury dolnej np. w połowie bufora i ładować 500 litrów czy ile tam trzeba. Wszystko zależy od zapotrzebowania na ciepło...

• Zgadzam się 2
  • Przydało się 1
Opublikowano

Bo nie kupuje się tak małego kociołka do bufora 1000l.

Opublikowano

Nie ma to az takiego znaczenia. Wykorzysta tyle ile bedzie uwazal. Moze sobie z niego zrobic sprzeglo 100l, 300l, lub bufor 500l lub 1000l. Straty na buforze zaleza tylko od jego ocieplenia. Rzecz jasna dobrze jest zachowac zdrowy rozsadek.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, zbyster87 napisał:

do ogrzania będzie 250mk2

I co z tego, ja grzeję 300m2 kotłem ok 14kW z buforem 800l przy 1 paleniu ok 4h dziennie

Edytowane przez sambor