Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Gazowe Czy Komunalne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie !!!

Jestem na forum po raz pierwszy i ciekaw jestem czy jakie są doświadczenia forumowiczów w następującej kwestii:

Mieszkam sobie w mieszkanku niespełna 50 metrowym.

W przyszłym roku mój blok będzie podłączany do sieci ogrzewania miejskiego.Zastanawiam się czy w tym roku nie zrobić ogrzewania gazowego żeby samemu decydować kiedy ogrzewam i jak intensywnie.Poza tym słyszałem, że rożnie to bywa z opłacaniem ogrzewania komunalnego.Podobno czasem bywa tak, że wysokość opłaty ma niewiele wspólnego z tym co jest odczytywane z miernika.

Chciałbym poprosić o pomoc.'

Czy poczekać i podłączyć się do sieci czy zainstalować ogrzewanie gazowe?

Czy opłaca się inwestować w ogrzewanie gazowe jeśli sieć będzie doprowadzona za darmo?

Jaka jest różnica w kosztach? (za ogrzewanie komunalne płaci się przecież przez cały rok a za gazowe tylko w okresie grzewczym)

Opublikowano

Czy opłaca się inwestować w ogrzewanie gazowe jeśli sieć będzie doprowadzona za darmo?

Jaka jest różnica w kosztach? (za ogrzewanie komunalne płaci się przecież przez cały rok a za gazowe tylko w okresie grzewczym)

Nie da się odpowiedzieć na to pytanie, dopóki się nie dowiesz ile będzie cię kosztował GJ z sieci oraz jaka jest miesięczna opłata za utrzymanie węzła. Drugą potrzebą wiedzą jest koszt przyłącza gazowego. Z tego wszystkiego, wiedząc że ogrzewanie gazem to około 60[zł/GJ] plus 300-500zł na opłaty stałe, kominiarza, amortyzację kotła, można obliczyć po ilu latach gaz się zwróci.

Opublikowano
Witam serdecznie !!!

Jestem na forum po raz pierwszy i ciekaw jestem czy jakie są doświadczenia forumowiczów w następującej kwestii:

Mieszkam sobie w mieszkanku niespełna 50 metrowym.

W przyszłym roku mój blok będzie podłączany do sieci ogrzewania miejskiego.Zastanawiam się czy w tym roku nie zrobić ogrzewania gazowego żeby samemu decydować kiedy ogrzewam i jak intensywnie.Poza tym słyszałem, że rożnie to bywa z opłacaniem ogrzewania komunalnego.Podobno czasem bywa tak, że wysokość opłaty ma niewiele wspólnego z tym co jest odczytywane z miernika.

Chciałbym poprosić o pomoc.'

Jednoznacznie na tak postawione pytanie chyba nie odpowie nikt. Powinieneś się dowiedzieć więcej w administracji budynku w jaki sposób chcą wykonać nowe CO? A przedewszyskim dowiedzieć się w jaki sposób będzie rozliczane zużycie energii na cele grzewcze oraz podgrzewanie cwu. Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie dla każdego mieszkania "logotermy" (w szczegóły techniczne nie chcę się zagłębiać, wpisz hasło w wyszukiwarkę a wszystkiego się dowiesz) co pozwala na indywidualne rozliczenie zużytej energii dla każdego mieszkania oraz indywidualną regulację (jednak muszą być warunki techniczne do zastowania urządzenia a przedewszystkim budowy samej instalacji CO i cwu w mieszkaniu, co może być trudne jeżeli jest to stary bydynek) . Innym stosowanym rozwiązaniem (szczególnie w budynkach gdzie na jedno mieszkanie przypada więcej jak jeden pion grzewczy, a wtedy trudno opomiarować zużycie) jest rozliczenie zużycia przez licznik zainstalowany na węźle (dostawca- administracja), oraz przez zamontowanie podzielników kosztów w mieszkaniu(administracja- lokator).

Na budowę ogrzewania gazowego też musi wyrazić zgodę administrator budynku, potem warunki z gazowni, projekt i warunek podstawowy czy jest możliwość zainstalowania w mieszkaniu kotła gazowego ( kubatura pomieszczenia, kanał spalinowy, wentylacja, nawiew). Spełnienie tych wymogów w starym budynku wielorodzinnym nie jest łatwe.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

w przypadku grzania tak małych powierzchni to czy gazowe czy ciepłownia to bilanas wychodzi na zero ,pod warunkiem ze bedziesz miał licznik do pomiaru zuzytego ciepła , natomiast w przypadku wiekszych powierzchni oczywiscie gaz bardziej sie opłaca bo koszt energi gazowej wytworzonej w domu jest ok 5-8zł drozsze od ciepłowni ale nie masz opłat przesyłowych i gotowości dostarczenia energi ,jedyną zaletą gazu w domu jest to ze jednoczesnie bedziesz miał gazówke w kuchni i nie bedzie trzeba tachać butli ,wiec podstawy juz znasz reszte należy do Ciebie