tomgt Opublikowano 7 Grudnia 2021 #1 Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) Witam, proszę o ocenę wstępnego projektu instalacji. Na chwilę obecną dom nie jest zamieszkały, ale w przyszłości może się to zmienić i chciałbym powoli przygotować się do wykonania takiej instalacji samemu. Chęci są, narzędzia również, gorzej z wiedzą, ale tu liczę na konstruktywną krytykę i porady. Zrobiłem bardzo wstępny projekt, mam dwie wersję, z pompą na zasilaniu i powrocie, kotłownia będzie w piwnicy, zastanawiam się, czy jeden grzejnik żeliwny widoczny na zdjęciach i bojler ruszą w układzie grawitacyjnym czy nie ma szans. Posiadam pompkę Grundfos UPS 25-40, czy będzie odpowiednia? Na zasilaniu zamierzam wykorzystać rury stalowe 1 cal, reszta w miedzi 28mm Edytowane 7 Grudnia 2021 przez tomgt Cytuj
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2021 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2021 Do naczynia rura 1" a nie 3/4". Pierwszy rys zły - pompa na rurze wzbiorczej! Drugi dobry, po za rozmiarem rury do naczynia. Cytuj
tomgt Opublikowano 8 Grudnia 2021 Autor #3 Opublikowano 8 Grudnia 2021 (edytowane) Niestety nie mam możliwości zmiany rury 3/4 na 1 cal, wszystko jest już schowane pod tynkiem. Jak myślisz jest szansa, żeby ten grzejnik na dole i bojler chodził bez pompki ? Edytowane 9 Grudnia 2021 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
gmaj22 Opublikowano 9 Grudnia 2021 #4 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Czytałeś, co jest napisane w "rudej" ramce na górze strony? Nie oczekuj, że ktś rozsądny i odpowiedzialny da Ci jakąkolwiek radę, skoro masz niebezpieczną instalację. O tym już wiesz i bagatelizujesz ten fakt. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi