Piosob17 Opublikowano 5 Grudnia 2021 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2021 (edytowane) Witam wszystkich posiadam kociol pereko qmpell 18kw wcześniej ogrzewalem kopciuchem o mocy 25kw. Problem polega na wysokim spalaniu mojego kotla ponieważ przy obecnych temperaturach potrafi wciągnąć 40 kg pelletu na dobe instalacja została wyposażona w zawor 4 drogowy z elektroniczna pompka na powrocie 25/40 oraz w pompę na zasilaniu 25/60 mam teraz założony siłownik zaworu oraz regulator pokojowy który po uzyskaniu temperatury obniża temperature wody na zasilaniu o 5 stopni. Instalacja wykonana według schematu z instrukcji tego kotla. I moje pytanie brzmi czy jest to właściwą instalacja do kotla na pellet czy muszę zrobić ja od nowa aby to działało. W domu tylko ogrzewanie gr@ejnikowe z termostatami Edytowane 5 Grudnia 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
mkaczko Opublikowano 5 Grudnia 2021 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2021 WitamIle m2Jaka temp. KotłaJaka temp. Na kaloryferyCzy jest ocieplenie ścian, dachu, podłogiJaka jest temp. PowrotuJaka funkcję pełni 4d pilnuje temp. na kaloryfery czy temperatury powrotu4d nie ustawi jednocześnie temp.na instalacje z temp. Na powrót Cytuj
PioBin Opublikowano 5 Grudnia 2021 #3 Opublikowano 5 Grudnia 2021 5 minut temu, mkaczko napisał: 4d nie ustawi jednocześnie temp.na instalacje z temp. na powrót Nie ma takiej potrzeby. temperatury powrotu nie trzeba ustawiac ona ma byc nie mniejsza niz xx [C] a to da sie zrobic. Moze brakowac pompy za zaworem 4d w kierunku powrotu do kotla aby to osiagnac. Cytuj
Piosob17 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor #4 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Ocieplenie podłoga strop ściany 10 cm styropianu 175 Mk temperatura kotla 67 stopni temperatura powrotu 58 stopni jest zamontowana pompa na powrocie zawor pilnuje temperatury na instalacje która wynosi 55 stopni powrot z instalacji 40 stopni Cytuj
lenas1 Opublikowano 5 Grudnia 2021 #5 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Schemat jest z instrukcji kotła,ale to nie znaczy że jest to dobry schemat .Według mnie to zawór zwrotny kulowy do wyrzucenia.Ale to niech Ci doradzą instalatorzy i podadzą poprawny schemat. Cytuj
mkaczko Opublikowano 5 Grudnia 2021 #6 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Daj na instalacje z kaloryferami 36 stopni i wlacz pogodowka korekta 3 stopnie na spadek 10 stopni na zewnątrzTemperaturę w pokojach reguluj głowicamTermostat moim zdaniem powinien działać na zasadzie włącz wyłącz instalacje, powinien zabezpieczac dom przed przegrzaniem A jaka masz temperaturę w domuUstawienia mojej instalacjihttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20211205/af1605b078951ff8271ed4b494e74639.jpg Cytuj
Piosob17 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor #7 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Staram się utrzymywać 21 stopni Cytuj
mkaczko Opublikowano 5 Grudnia 2021 #8 Opublikowano 5 Grudnia 2021 A jak wyliczyłes ta wagę 40 kg Cytuj
Piosob17 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor #9 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Wieczorem o godzinie 18 zasypałem zasobnik do pelna i następnego dnia o 18 weszło 40 kg Cytuj
mkaczko Opublikowano 5 Grudnia 2021 #10 Opublikowano 5 Grudnia 2021 U mnie też akurat obecnie poszło 6 worków po 20 kg na 3 dni czyli też 40 kgPomiar niestety nie jest super dokładny, nie wiem ile kg dokładnie jest w workach a dodatkowo nie zawsze zasypuje na równo pojemnik na pellet na górnej krawędziKilka dni wcześniej średnia wychodziła mi około 30-35 kg więc rozrzut jest konkretPellet no name na szczęście cena była W domu Sahara jakieś 23 stopnie można biegać w samych spodenkach :-) Cytuj
Piosob17 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor #11 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Ale wracając do tematu to czy ta instalacja jest prawidlowo wykonana? Gdzieś na forum znalazłem że jest to instalacja pod kociol na groszek lecz na pellet nie koniecznie Cytuj
mkaczko Opublikowano 5 Grudnia 2021 #12 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Proponuję wrzucić fotki koledzy na pewno coś doradza Cytuj
g69 Opublikowano 6 Grudnia 2021 #13 Opublikowano 6 Grudnia 2021 (edytowane) @Piosob17 moim zdaniem nie ma potrzeby przerabiać instalacji. Na duże spalanie może mieć wpływ ciągła praca pomp przy słabszej izolacji kotła i rur. Edytowane 6 Grudnia 2021 przez g69 Cytuj
Trener40 Opublikowano 6 Grudnia 2021 #14 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Jezeli autor utrzymuje w domu 21st przy zasilaniu na grzejniki 55 z obnizeniem do 50 i takie temperatury musi mieć na zasilaniu aby utrzymać 21 w chacie, to albo te grzejniki w domu są za małe, albo słabo docieplona chata. 2 Cytuj
Kordjano Opublikowano 6 Grudnia 2021 #15 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Również nie widzę większych błędów w instalacji ,poza tym że powrót z cwu winien być wpięty nie przed powrót z zaworu 4D a tuż przed kotłem . Co do spalania to spore , ile wcześniej spalałeś i czego w kopciuchu ? Pewno twój kocioł pracuje na okrągło w modulacji . Masz duży zład wody może spróbuj dogrzewać tą instalacje cyklicznie tak by postoje były minimum godzinę , Sam musisz znaleź sposób na prowadzenie kotla za pomocą testów , musisz ustalić ile kocioł potrzebuje czasu do wygrzania tego zładu wody a ile jest w stanie ta instalacja wytrzymać bez nadmiernego wychłodzenia . lepsza do tego by była instalacja na zaworze Vtc , ale próbuj . Trener to też racja Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi