michałsag Opublikowano 4 Grudnia 2021 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Witam wszystkich. Mam problem w nowo wybudowanym budynku z ogrzewaniem podłogowym. Mam w budynku kocioł na ekogroszek MANS ECO 5S 27KW. Przy kotle mam dwie pompy obiegowe i dwa zawory trójdrogowe mieszające (każda pompa i zawór na jedną kondygnacje budynku). Powierzchnia podłogówki to 250m2. Problem polega na tym że nie mogę nagrzać podłogówki. Woda aracająca z podłogówki jest cały czas zimna a podłoga nie grzeje. Z góry dziękuje za kazdą sugestie. Edytowane 5 Grudnia 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
mkaczko Opublikowano 4 Grudnia 2021 #2 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Proponuję wrzucić fotkiKiedy zacząłeś grzaćCzy są siłowniki na zaworach 3dJaka temp. Na kotleCzy jest zabezp. Powrotu ???Jaka temp. Ustawiona jest na podłogowkePozdrawiam Cytuj
Animus Opublikowano 4 Grudnia 2021 #3 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Ale z zasilania ciepła woda dociera do rozdzielacza? Cytuj
michałsag Opublikowano 4 Grudnia 2021 Autor #4 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Ciepła woda z pieca dociera do rozdzielaczy. Rotametry ustawione na 2L/min. Temperatura włączenia pomp 55 stopni. Temperatura na rozdzielaczach 35-40 stopni. Z racji że to jeszcze budowa nie zakonczona to nie mam zainstalowanych siłowników na zaworach 3d. Zabezpieczenia powrotu też nie mam jeszcze zrobionego ponieważ miałem to zrobić z założeniem CWU (teraz chciałem sprawdzić działanie podłogówki i wygrzać podłogi żeby nic nie zamarzło) Cytuj
mkaczko Opublikowano 4 Grudnia 2021 #5 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Jaka jest temp. Kotła Ustaw temp. Startu pomp na 30 Wysyłasz na podłogowke 30-40 stopni a pompa startuje od 55 ??? Trochę to bez sensuPytanie dodatkoweSkoro są 2 pompy czyli przy każdym rozdzielaczu 1 pompa to czy w obiegu jest sprzęgło ??? Cytuj
michałsag Opublikowano 4 Grudnia 2021 Autor #6 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Pompa włącza się przy 55 st ponieważ pomyslałem że w ten sposób będę miał większy zapas ciepłej wody do dyspozycji. A co do sprzęhła to doradzono mi że nie muszę go instalować ponieważ jest to tylko podłogówka a nie układ mieszany. Pompy mam zainstalowane przy kotle a nie przy rozdzielaczach. Cytuj
mkaczko Opublikowano 4 Grudnia 2021 #7 Opublikowano 4 Grudnia 2021 A jaka masz zadana na kotle ??? Cytuj
Animus Opublikowano 4 Grudnia 2021 #8 Opublikowano 4 Grudnia 2021 29 minut temu, michałsag napisał: Ciepła woda z pieca dociera do rozdzielaczy. Rotametry ustawione na 2L/min. Temperatura włączenia pomp 55 stopni. Temperatura na rozdzielaczach 35-40 stopni. Z racji że to jeszcze budowa nie zakonczona to nie mam zainstalowanych siłowników na zaworach 3d. Zabezpieczenia powrotu też nie mam jeszcze zrobionego ponieważ miałem to zrobić z założeniem CWU (teraz chciałem sprawdzić działanie podłogówki i wygrzać podłogi żeby nic nie zamarzło) Jak budowa to powinieneś zacząć od wygrzewania posadzek z podłogówką. Cytuj
michałsag Opublikowano 4 Grudnia 2021 Autor #9 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zadana temperatura na kotle to 70stopni. Ale kocioł osiąga max 60 stopni po czym temperatura wody spada do 45 stopni. A czy sprzęgło hydrauliczne wkoncu jest potrzebne czy nie koniecznie? Cytuj
Animus Opublikowano 4 Grudnia 2021 #10 Opublikowano 4 Grudnia 2021 To obniż temperaturę na rozdzielaczach będzie wolniejszy rozbiór. Cytuj
mkaczko Opublikowano 4 Grudnia 2021 #11 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zalewasz kocioł zimną wodą ponieważ pompa startuje od 50 ustaw na 40Skoro masz tylko podłogowke to nie, aczkolwiek nie jestem wielkim znawca tematu, Raczej szybko zainwestuje w zabezpieczenie powrotu bo ci szybko kocioł zdechnie nie mówiąc o wyższym spalaniuKiedy następuje wyłączenia pomp z podłogowkiObecnie masz taki problemik Kocioł 60Podłogowka 40Powrót z podłogowki ??? Koło 30Dół kotła ma 30 góra 60 czyli odbudowywujesz 30 stopni Cytuj
michałsag Opublikowano 4 Grudnia 2021 Autor #12 Opublikowano 4 Grudnia 2021 A czy to jest normalne zeby podłogówka zabierała tyle ciepła? Przecież zanim kocioł odbuduje te 30 stopni to zasilanie w podłogówce jest juz zimne. Cytuj
mkaczko Opublikowano 4 Grudnia 2021 #13 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Po 1 dopiero wygrzewasz Po 2 do zrobienia zabezpieczwnie np. esbe vtc 55 stopniPo 3 kwestia sterowniaPo 4 po wygrzaniu różnica będzie mniejsza pod warunkiem ciągłej pracy układuPo 4 potrzebne siłowniki do trzymania temp. Na zasilaniu podłogowki Kwestia do rozważenia czy temp. 28 na podłogowke wystarczy Cytuj
gmaj22 Opublikowano 4 Grudnia 2021 #14 Opublikowano 4 Grudnia 2021 (edytowane) 35 minut temu, mkaczko napisał: Kiedy następuje wyłączenia pomp z podłogowki W ogóle nie powinny się wyłaczać pod warunkiem, że na kotle jest temperatura wyzsza od ustawionej temp. załączania pomp. 18 minut temu, mkaczko napisał: czy temp. 28 na podłogowke wystarczy Jeśli prawidłowo policzona, to przy obecnej temperaturze zewnetrznej jest aż nadto. Autor lepiej niech wrzuci kilka zdjęć instalacji jak to ma rozwiązane. Jedno dobre zdjęcie zastapi tysiąc słów. Edytowane 4 Grudnia 2021 przez gmaj22 Cytuj
Animus Opublikowano 4 Grudnia 2021 #15 Opublikowano 4 Grudnia 2021 24 minuty temu, michałsag napisał: A czy to jest normalne zeby podłogówka zabierała tyle ciepła? Przecież zanim kocioł odbuduje te 30 stopni to zasilanie w podłogówce jest juz zimne. Normalne, bo budujesz "od zera" temperaturę całej płyty woda + beton, dopiero jak osiągniesz zadaną temperaturę będziesz tylko uzupełniał straty. Cytuj
michałsag Opublikowano 4 Grudnia 2021 Autor #16 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Pompy wyłączają się jak temperatura wody w kotle spadnie o 5 stopni od temperatury włączenia pomp. Gmaj22 o co chodzi z tym prawidłowym policzeniem? Cytuj
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2021 #17 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Tu dużo zależy od izolacji płyty grzejnej - ile styro i jakiego? A tak naprawdę to ten kocioł (27kW) to powinien w 1 dzień to wszystko ogrzać , chyba że jest kompletnie odlotowe sterowanie- tu powinno się pompy podłączyć do gniazdka, ustawić te 30C na mieszaczu i grzać non stop.zgonie z zaleceniami sezonowania wylewki podłogi. Cytuj
gmaj22 Opublikowano 4 Grudnia 2021 #18 Opublikowano 4 Grudnia 2021 31 minut temu, michałsag napisał: Gmaj22 o co chodzi z tym prawidłowym policzeniem? Długość petli, rozstaw rurek , przepływy temperatury- z zapotrzebowania pomieszczenia na ciepło w połaczeniu z wykończeniem,izolacją posadzki itp. Ale te wszystkie wyliczenia na nic podczas pierwszego sezonu w trakcie wygrzewania. Cytuj
michałsag Opublikowano 4 Grudnia 2021 Autor #19 Opublikowano 4 Grudnia 2021 14 minut temu, sambor napisał: chyba że jest kompletnie odlotowe sterowanie Co masz na myśli z tym sterowanien? Cytuj
Animus Opublikowano 5 Grudnia 2021 #20 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Może wkleisz wreszcie foty jakie, kotłowni, instalacji? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi