Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, niestety po 2 latach muszę rozebrać retortę by wyczyścić palnik, moje pytanie to jak wyjmuje się palnik z podajnika eko energia 25 kw

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Czymś w rodzaju łapki czy młotka dekarskiego podważyć koronę od strony podajnika opierając tą łapkę o podajnik. NIe potrzeba dużej siły, aby tylko poruszyć koronę. A jak już poruszysz, wyjdzie bez problemu do góry.

Opublikowano

Jaka łopatka . Młotek stuk puk z dwóch stron i odchodzi.

Opublikowano

A kto pisał o łopatce ?? Jak masz dostęp, to można sobie postukać młotkiem. Jak zapieczone po 2 latach, to można sobie postukać do u.rajej śmierci.

Opublikowano

Jak znasz palnik to dobrze wiesz że nie ma o co tam podważyć. Czy zapieczony czy przyklejony tylko młotek, i nie neguj tego bo wiem co mówię. Pozdrawiam Oldka.

Opublikowano

Znam bo mam w swoim kotle i nie jeden raz ściągałem w nim koronę. Za pierwszym razem nawet zadzwoniłem na serwis ekoenergii i dostałem poradę taką jak opisałeś, młotkiem z dwóch stron, tylko ostrożnie żeby jej krzywdy nie zrobić. A u mnie w kotle nawet miejsca na jakiś mały zamach tym młotkiem nie ma. Wyciągałem szufladę od popiołu żeby puknąć tym młotkiem. Tu na foto masz zaznaczone punkty gdzie podważyć. 

ekoenergia.eu.png

Opublikowano

Czy da sie podważyć, czy nie to juz zależy od konstrukcji kotła, wysokości drzwiczek oraz poziomu, na jakim zamontowany jest sam palnik. U mnie podważanie nic nie daje, muszę delikatnie przez drewniany klocek pobić od dołu, wyciagając uprzednio szufladę. Co prawda mam Batorego, ale wczesniej miałem Ekoenergię . Zresztą oba palniki są o zbliżonej konstrukcji. 

Jeśli chodzi o dorażne czyszczenie komory powietrznej, mozna to również zrobić od strony "rogów" do podłączenia wentylatora. Potrzebny kompresor i odkurzacz.