superkwas Opublikowano 5 Listopada 2021 #1 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Witajcie. Mam prośbę o porady palenia w tym piecu. W sensie, jak manewrować drzwiczkami przy rozpalaniu a potem już przy paleniu (które otwierać, zamykać itp)? Są trzy drzwiczki plus jeszcze tam przy kominie na górze jakiś "otwór". Obecnie mam taki problem taki, że przy rozpalaniu i otwieraniu górnych drzwiczek podczas dokładania drewna dymi się z tych metalowych "okręgów". Plus nie znam się na tych piecach, z tyłu pieca jest ściana też z jednym otworem i widać tam trochę sadzy. Czy przez ten otwór może się uwalniać ewentualnie dym? Pytam bo właśnie przy paleniu jest zapach dymu, ale nie wiem na ile po prostu to się ulatnia z pieca, a ile z powodu że coś jest nieszczelne itp. Plus czy ten piec wygląda na "zdrowy". Widać kilka pęknięć i coś się obiło o uszy o rozszczelnienia takich pieców itp. Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakallo Opublikowano 17 Listopada 2021 #2 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 Słabo to wygląda bo na jednym zdjęciu z wyczystki wybija dym. Czyszczenie uszczelnienie i dopiero użytkowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makow12 Opublikowano 18 Listopada 2021 #3 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 z fajerek nie powinno dymić.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozefg1 Opublikowano 18 Listopada 2021 #4 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Pierwsze i najważniejsze: Kominiarza wezwij żeby porządnie komin wyczyścił! Chyba że sam potrafisz i masz czym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piecuch19 Opublikowano 18 Listopada 2021 #5 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Płytę trzeba uszczelnić na obrzeżach od spodu w miejscu jej położenia na cegłach ( gliną lub sznurem). Wyczyścić kanały w piecu ( pewnie są zawalone sądzą) i kanał kominowy też. Wtedy będzie hulać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panstan Opublikowano 22 Listopada 2021 #6 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 Jak przy podkładaniu wali dymem - komin lub kanały pieca zawalone- wyczyścić. Ta mała wyczystka to kominowa. Szyber z lewej to pewnie szyber kominowy, ten z prawej od pieca chlebowego? Co jest pod blachami, jak wygląda palenisko? Rama pieca jest osadzona na glinie, blachy na płaskownikach, tam nie ma prawa dymic, takze przez fajerki - chyba, że brak ciągu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.