piastun Opublikowano 24 Października 2021 #1 Opublikowano 24 Października 2021 Witam, Jak powszechnie wiadomo wkrótce spora część odbiorników TV straci mozliwosc odbierania tv naziemnie z powodu migracji na DVB-T2 HEVC. Zastanawia mnie jak i czy w ogóle jest to technicznie możliwe, żeby nie instalować w domu kilku odpowiednich dekoderów tylko korzystać z jednego centralnego źródła, które byłoby konwerterem wyżej wymienionego sygnu na np coś w rodzaju domowej kablówki (żeby każdy TV nie był uzależniony od jednego kanału). Ktoś.coz takiego ma, planuje? Cytuj
o6483256 Opublikowano 24 Października 2021 #2 Opublikowano 24 Października 2021 + np KODI Używałem tego, działa Ok. Tylko na każdy MUX przydałby się oddzielny tuner (miałem XBOXowe na USB) Cytuj
piastun Opublikowano 24 Października 2021 Autor #3 Opublikowano 24 Października 2021 Ciekawe o ile dobrze rozumiem, to działa w ten sposób że dane źródło analogowe/cyfrowe transmituje w lokalnej sieci LAN/wifi? Widzę, że chyba nie obejdzie się bez dodatkowego dekodera, który to wyparuje po hdmi.... Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 24 Października 2021 #4 Opublikowano 24 Października 2021 Po co jakieś kombinacje alpejskie? 😄 Na dziś : sprawdzenie posiadanego telewizora - przełączyć na polsatowski program "WYDARZENIA24HD" i zobaczyć czy odbiera . Jeżeli odbiera to w nagłówku będzie widać napis HEVC i telewizor jest OK. Ale jeżeli jest czarny obraz to zbierać kasę na nowy TV albo tuner z możliwością odbioru sygnału HEVC. Do czerwca mamy czas... Cytuj
piastun Opublikowano 24 Października 2021 Autor #5 Opublikowano 24 Października 2021 Po co nowy tv jak stary działa? Tuner przy każdym Tv to udręka i zabawa z pilotami ale pewnie ekonomia i zdrowy rozsądek zmusza do tego wyboru. 1 Cytuj
Sławek007 Opublikowano 25 Października 2021 #6 Opublikowano 25 Października 2021 Po co jakieś kombinacje alpejskie? Na dziś : sprawdzenie posiadanego telewizora - przełączyć na polsatowski program "WYDARZENIA24HD" i zobaczyć czy odbiera . Jeżeli odbiera to w nagłówku będzie widać napis HEVC i telewizor jest OK. Ale jeżeli jest czarny obraz to zbierać kasę na nowy TV albo tuner z możliwością odbioru sygnału HEVC. Do czerwca mamy czas...Niekoniecznie. Mój TV odbiera Wydarzenia 24 HD HEVC, a multiplexu testowego DVB-T2 MUX-5 nadawanego z tego samego nadajnika nie widzi. Okazuje się że nie wszystkie Samsungi z serii J miały montowaną głowicę DVB-T2 pomimo, że miały kodek HEVC. Te z serii J, ale 4k powinny odbierać. Cytuj
o6483256 Opublikowano 25 Października 2021 #7 Opublikowano 25 Października 2021 14 godzin temu, piastun napisał: Ciekawe o ile dobrze rozumiem,.... Tak, to tak działa jak piszesz, odbierasz po wifi/lan za pomocą n odtwarzacza KODI. Tylko jak korzystasz z tego na więcej niż jednym TV, potrzeby jest dekoder sygnału na każdy mux. 14 godzin temu, Jozefg1 napisał: Wydarzenia24HD to akurat zły przykład, można mieć DVBT-2 HEVC i nie odbierać obrazu tego g... bo ma nietypową rozdzielczość i nie wszystkie TV potrafią przeskalować ten obraz. Efekt jest taki, że mamy dźwięk, a obrazu brak. Jak już kupować będziecie nowe TV, to kupcie z HBBTV. 9 godzin temu, piastun napisał: Po co nowy tv jak stary działa? ... Lepiej sprzedać stary TV, póki jeszcze coś odbiera i kupić nowy. Miałem fajną plazmę Panasonica, sprzedałem ją w tym roku i kupiłem nowy TV. Też nie lubię dokładanych dekoderów i pilotów x2 Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 30 Października 2021 #8 Opublikowano 30 Października 2021 A powiedzcie mi, jakie korzyści daje zmiana tych systemów ? Pytam z czystej ciekawości. Cytuj
Sławek007 Opublikowano 30 Października 2021 #9 Opublikowano 30 Października 2021 Lepszy wydajniejszy kodek. Pasmo na dany kanał jest to samo. Dzięki wydajniejszemu kodekowi można przesłać więcej danych.Na obecnych multipleksach można zmieścić max. 8 kanałów SD w miarę dobrej jakości. Dodanie kanału HD powoduje, że już trzeba usunąć jeden z kanałów SD.Dzięki temu będzie można oglądać TV w wersji HD bez usuwania pozostałych kanałów. Tak jak teraz kanał HD jest luksusem na multipleksie, to w DVB-T2 będzie można zobaczyć może tv w 4k. Była już testowo na Euro oraz na Igrzyskach w Tokio.Poza tym Polska jest dość mocno opóźniona że zmianą systemu. Inne kraje DVB-T2 mają już od jakiegoś czasu.Pamiętacie jeszcze czasy jak na jednym kanale nadawał tylko jeden program? Przejście na DVB-T, to był przeskok Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 30 Października 2021 #10 Opublikowano 30 Października 2021 (edytowane) Kiedyś były tylko 2 programy, a dzieci robiły za pilota - kręcąc gałką i przełączały z 1 programu na 2 na życzenie rodziców i robiły to chętnie. Były też na początku lat 70-tych plastikowe nakładki na ekran z zabarwieniem u dołu zielonym, w środku czerwonym, a u góry niebieskim - to była taka namiastka kolorowej telewizji i to był wtedy wypas. Sąsiedzi przychodzili na "Kobrę" w czwartek i było wesoło, a nie tak jak teraz: każdy ma swój telewizor i ogląda w samotności - bez komentarzy i refleksji po obejrzeniu. Edytowane 30 Października 2021 przez Piecuch19 Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 31 Października 2021 #11 Opublikowano 31 Października 2021 Czyli będzie lepszy obraz ? dobrze zrozumiałem ? Cytuj
Sławek007 Opublikowano 31 Października 2021 #12 Opublikowano 31 Października 2021 I dźwięk też lepszy. Tylko czy sprzęt obsłuży ;-). Niestety moje dwa TV nie i zastanawiam się jaki dekoder dokupić, aby działał poprawnie, kanały przełączały się od razu. Jeszcze aby pilota od dekodera można było zaprogramować, aby włączać/wyłączać i zmieniać głośność TV bez użycia drugiego pilota. Cytuj
o6483256 Opublikowano 5 Listopada 2021 #13 Opublikowano 5 Listopada 2021 Jak znajdziesz taki dekoder który pozwoli zaprogramować pilota od TV, to daj znać. Mam jeszcze jedną prehistoryczną plazmę Panasonica i dołożyłbym tam taki dekoder. 😉 Cytuj
mkwapisz Opublikowano 5 Listopada 2021 #14 Opublikowano 5 Listopada 2021 Pilot do Octagon SF8008. Ma dodatkowe guziczki pod włączenie/wyłączenie telewizora i głośność. Programowanie przez przystawienie pilotów face-to-face Cytuj
piastun Opublikowano 5 Listopada 2021 Autor #15 Opublikowano 5 Listopada 2021 Tylko cena trochę zabójcza... 500zl. Cytuj
o6483256 Opublikowano 5 Listopada 2021 #16 Opublikowano 5 Listopada 2021 Cena z kosmosu, nie opłaca się, ale mi bardziej chodziłoby, aby pilota od dekodera zastąpić Oryginalnym pilotem od TV. W sumie, przy tej kosmicznej cenie, to chyba lepiej będzie coś sklecić na arduino w wolnej chwili 😉 Cytuj
Sławek007 Opublikowano 5 Listopada 2021 #17 Opublikowano 5 Listopada 2021 To jest w miarę wydajny kombajn z tunerem SAT. Nie każdy taki potrzebuje. Wysoko oceniany za jakość na forach o DVB-T. Taki model: Dekoder DVB-T2 4K DI-WAY AND-4X4 ANDROID TV Koszt koło 300, programowalne przyciski oraz posiada Android TV i o ile pamiętam odbierał TVP 4K jak było Euro. Cytuj
sambor Opublikowano 5 Listopada 2021 #18 Opublikowano 5 Listopada 2021 (edytowane) Tylko TV-SAT! Naziemna jest dla pingwinów!!! Edytowane 5 Listopada 2021 przez sambor 1 Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 5 Listopada 2021 #19 Opublikowano 5 Listopada 2021 Ale za to będzie więcej reklam a to już bajka bo nie trzeba będzie załączać tv bo i po co ? reklamy ? Cytuj
Sławek007 Opublikowano 5 Listopada 2021 #20 Opublikowano 5 Listopada 2021 Dlatego serwisy typu Netflix zyskują teraz. Bez reklam, nie trzeba czekać na film do danej godziny. Można wstrzymać oglądanie, za dwa dni dokończyć. Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 5 Listopada 2021 #21 Opublikowano 5 Listopada 2021 Na netflixie same lewackie filmy pokazują tfu 😄 Cytuj
carinus Opublikowano 5 Listopada 2021 #22 Opublikowano 5 Listopada 2021 Serwisy lub tuner satelitarny. Film zaczynam oglądać z opóźnieniem, żeby przeskakiwać bloki reklamowe. @berthold61 Jakie to są lewackie filmy? Może o czymś nie wiem i żyję w nieświadomości? Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 5 Listopada 2021 #23 Opublikowano 5 Listopada 2021 Takie w których zawsze musi być jakiś homoseksualista a tam tego nie brakuje 😄 ba nawet kiedyś był tam taki film jak królowa Angielska i cały dwór byli murzynami a służba biała ot lewactwo . Cytuj
carinus Opublikowano 5 Listopada 2021 #24 Opublikowano 5 Listopada 2021 Jeszcze nie trafiłem na taki film, albo nie zwracam uwagi na takie rzeczy. W końcu to sama natura. Cytuj
mkwapisz Opublikowano 5 Listopada 2021 #25 Opublikowano 5 Listopada 2021 4 godziny temu, sambor napisał: Tylko TV-SAT! Naziemna jest dla pingwinów!!! Dlatego tego Octagona mam w wersji combo dvb-s/dvb-t. Co ciekawe mogę się do niego podłączyć z komputera i oglądać tv przez np. vlc. Sam octagon jest podłączony do sieci i oczywiście może także podpinać się do usług streamingowych. Osobiście uważam, że dni telewizji satelitarnej i naziemnej są policzone. Zostanie tylko internet. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi